Ailece Tatil Keyfi: Sömestir Tatilinde Gidilecek 4 Yer


22 Aralık 2023
1740 kez okundu
Sömestir Tatilinde Gidilmesi Gereken 4 Yer
Rota

Sömestir dönemi, ailece geçirilen keyifli anları içerdiğinde daha da güzelleşir. Üstelik bu anları daha keyifli hâle getirmek de sizin elinizde. Ailece çıktığınız tatilinizi ülkemizin gezilip görülmesi gereken tarihi ve doğal yapılarını içeren şehirler ile değerlendirdiğinizde keyif dozunuz daha da artacaktır. Biz de bu içeriğimiz ile size sömestir tatilinde ailece keyif alacağınız gezi rotaları önermek istedik.

 

O halde, farklı bölgelerimizde görülmesi gereken durakları incelemeye başlayalım.

Kapadokya Görülmesi Gereken Yerler

Kapadokya, nefis manzaraları ve doğal yapıları ile ülkemizde doğa turizmi konusunda önde gelen destinasyonlardan biri. Eğer siz de zaman zaman televizyon ve sinemada da karşımıza çıkan bu bölgeyi keşfetmek istiyorsanız şimdi tam zamanı. Volkanik faaliyetlerin bize doğa harikası olarak döndüğü Peri Bacaları başta olmak üzere bu harika bölgede keşfedecek çok şey var. 

 

Garenta Nevşehir Kapadokya Havalimanı ofisinden kiralayacağınız araç ile ailece keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Peki, Kapadokya görülmesi gereken yerler listesinde öncelikler nereler?

Peri Bacaları

peri-bacalari

Kapadokya denildiğinde tabii ki ilk akla gelen yer Peri Bacaları. Efsanelere de konu olan bu doğal yapılar, gerek büyüklüklükleri gerekse bir zamanlar yerleşim yeri olarak kullanılmaları ve eşsiz iç tasarımlarıyla sizi büyüleyecek. 

 

Peri Bacaları’nın güzelliğini kuşbakışı görmek isterseniz de Kapadokya balon turlarına katılarak bölgeye yukarıdan bir bakış atabilirsiniz.


Göreme Açık Hava Müzesi

goreme-acik-hava-muzesi

 

Kapadokya, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi öneme de sahip bir yer. Bu nedenle Kapadokya gibi harika bir bölgeye gelmişken Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etmeden dönmek olmaz. 

 

Göreme Ören Yeri, M.S. 13. yüzyıla kadar ibadet yeri olarak kullanılan bir bölge. Kaya bloklarının içinde kiliseler, yemekhaneler, şapeller ve oturacak yerler bulunuyor. Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Elmalı Kilise, Pantokrator Kilisesi, Karanlık Kilise gibi pek çok kiliseyi içinde barındıran Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

 

Peri Bacaları ve Göreme Açık Hava Müzesi dışında Kapadokya gezisinde başka yerler keşfetmek isterseniz “Kültür ve Lezzet Dolu Güzergâhlara Doğru: Kayseri ve Kapadokya Gezi Rotası” yazımızı inceleyebilirsiniz.


Erzurum Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Anadolu’nun en büyük şehri olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden bu yana yerleşim merkezi olarak kullanılmış. Hatta dönemine damga vurmuş ticaret güzergahı İpek Yolu da Erzurum’dan geçiyor. Dolayısıyla bölgede gezilip görülecek pek çok önemli yer var. 

 

Ayrıca Türkiye’nin en gözde kış turizmi merkezlerinden birisinin Erzurum olması da şaşırtıcı değil. Çünkü dünya standartlarında bir kayak merkezi, şehrin gözbebeği. Şehri keşfederken kendi rotanızı belirleme özgürlüğüne sahip olmak isterseniz Garenta Erzurum ofisinden araç kiralayıp Erzurum keşfine başlayabilirsiniz. 

 

Erzurum’da görülmesi gereken yerler arasında öncelik verebileceğiniz bazı rotaların neresi olduğunu merak ediyorsanız bu konuda bazı önerilerimiz var.


Palandöken Kayak Merkezi

palandoken-kayak-merkezi

 

Ailenizde kayak yapmayı bilen veya öğrenmeye hevesli birileri varsa Palandöken Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan Palandöken Kayak Merkezi’ne mutlaka gitmelisiniz. 

Erzurum Boğazı adıyla da anılan, 3.176 metre yükseklikteki Palandöken; iklimi itibarıyla 5 ay boyunca kayak yapılabilen bir bölge. 7 kolay, 8 orta ve 4 doğal pist bulunan merkezde pistlerin 2 tanesi Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescilli. 

 

Palandöken Kayak Merkezi’nin büyüklüğünü gözünüzde canlandırabilmeniz adına şöyle bir örnek verebiliriz: Merkezde bütün pistlerde aynı anda 12 bine yakın kişi kayak yapabilir. Üstelik bölge, kayağın yanı sıra snowboard, yamaç paraşütü, snowtube ve dağcılık gibi farklı sporlara ve ekstrem faaliyetlere de müsait. 


Çifte Minareli Medrese

cifte-minareli-medrese

 

Erzurum’un sembollerinden birisi olarak kabul edilen Çifte Minareli Medrese, şehre yolunuz düştüyse mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında başta geliyor. 

 

İki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreselerin tipik bir örneği olan Çifte Minareli Medrese, tam anlamıyla Selçuklu dönemi eserlerinin bütün özelliklerini barındırıyor. Hem müze hem de resim sergi salonu olarak hizmet veren Çifte Minareli Medrese’nin özellikle taç kapısındaki bezemeler, Orta Asya Türkleri’nin simgesi olan çift başlı kartal işlemeleri ve inşa edildiği dönemde Anadolu’nun en büyük türbesi kabul edilen kümbet bölümü ile tarihi yapılara ilgisi olan herkes için Erzurum’da görülmesi gereken önemli yerlerden biri. 

 

Bu iki destinasyonun dışında Erzurum doğal güzellikleri de keşfedilmeye değer. Tortum Şelalesi, Aziziye Tabyaları, Narman Beş Göller ve Peri Bacaları gibi doğal yapıların yanı sıra dünyanın en yüksek rakımına sahip olan ve 150’yi aşkın bitki çeşidine ev sahipliği yapan Ata Park Botanik Bahçesi de Erzurum’a yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerden.


Antalya Görülmesi Gereken Yerler

Hem yazı hem de kışı ayrı güzel şehirlerimizden birisi olan Antalya, ailece yapabileceğiniz aktivitelerin de oldukça fazla olduğu bir bölge. Gezilecek yerler söz konusu olduğunda tarihi ve doğal yapılar bakımından zengin bir şehir olan Antalya’da rotanızı daha kolay çizmeniz için yapmanız gereken tek bir şey var: Garenta Antalya ofislerinden aracınızı kiralayarak yola koyulmak. “Peki, Antalya’da nereleri gezelim?” diye düşünüyorsanız hemen keşfe başlayalım. 


Düden Şelalesi

duden-selalesi

 

Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede olan Düden Şelalesi, enfes manzarası ve pek çok canlı türüne ev sahipliği yapan doğal alanlarıyla bir şelaleden çok daha ötesi. Üstelik doğanın huzur verici atmosferini hissederek manzara eşliğinde piknik yapmak istiyorsanız bölgede bunun için de tesisler bulunuyor. 

 

Aşağı Düden ve Yukarı Düden şeklinde iki kola ayrılan Düden Şelalesi’nde hem Aşağı Düden hem de Yukarı Düden bölümlerinde mesire ve piknik alanları ile sosyal tesisler bulunuyor. Yanınızda yiyecek ve içeceklerinizi götürerek bu seyahatinizi küçük çaplı bir aile pikniğine de çevirebilirsiniz.


Aspendos Antik Tiyatrosu

aspendos-antik-tiyatrosu

 

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan ve bir antik kent olan Aspendos, özellikle antik tiyatrosuyla meşhur. Bunun sebebi de antik tiyatrolar arasında günümüze kadar en iyi biçimde korunarak ulaşan açık hava tiyatrosu olması. 

 

Tiyatro, konser ve etkinlikler için de kullanılan Aspendos Antik Tiyatrosu’nu gezdikten sonra antik şehirdeki stadion, nympheum, akropol, bazilika ve agora gibi diğer yapıları da ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıca bölgedeki bir diğer antik kent olan Attaleia Antik Kenti’ni ve yer aldığı Kaleiçi’ni de ziyaret etmenizi öneririz. 

 

Antik kentler açısından oldukça zengin olan Antalya’da “Daha başka hangi antik kentler var?” diye merak ediyorsanız “Keşif Zamanı: Antalya’da Mutlaka Görülmesi Gereken Antik Kentler” yazımızı okuyabilirsiniz. 


Bursa Görülmesi Gereken Yerler

Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken, pek çok şehre özellikle kara yolu ile ulaşım kolaylığına sahip olan Bursa, sömestir tatilinde keşfedebileceğiniz şehirlerimizden birisi. O halde, şimdi de Bursa keşfine başlayalım. Bu keşfi daha konforlu ve keyifli hale getirmek için de Garenta Bursa ofislerinden araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 


Uludağ

uludag

 

Ülkemizin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’ın, kış sporlarına meraklı aile üyelerinin ilk tercihlerinden olacağı kesin. Çünkü Uludağ, 1800 metre rakım ile başlayan ve 2200 metre rakıma kadar çıkan kayak tesislerine sahip. Bu nedenle de 2543 metreye ulaşan zirvesiyle kış turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerlerden birisi. 

 

Kayak merkezinde 11 ana pistin yanı sıra snowboard, cross country, alpin usulü ve heli skiing stilleriyle kayak yapılabilecek pistler de bulunuyor. Üstelik sadece kış sporları açısından değil, geniş bir bitki ve hayvan popülasyonuna ev sahipliği yapan Uludağ Millî Parkı da ailenin bütün üyelerinin dikkatini çekebilecek güzellikte. 


Bursa Ulu Cami

bursa-ulu-camii

 

Bursa’nın şehir merkezinde yer alan ve çok ayaklı cami yapılarının klasik bir örneği olarak kabul edilen Bursa Ulu Cami, 1399 yılında inşa edilmiş. İç mekanında yer alan, tepesi açık bir kubbenin altında konuşlanan şadırvan; caminin en dikkat çekici bölümlerinden biri. Benzer şekilde duvarlarında 190’ı aşkın hat levhası ve duvar yazısı bulunması da bu tarihi caminin kıymetini daha fazla artıran özellikler arasında. 

 

Tarihi yapılara meraklı ve sömestir tatilini de bu merak doğrultusunda rotalar izleyerek geçirmek isteyen aile üyeleri için Bursa, başta Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ile Tophane Saat Kulesi gibi mekanlar olmak üzere oldukça bol seçenek sunuyor. 


Şehri keşfetmek için ihtiyacınız olan her şeyi “İstanbul’dan Günübirlik Bir Keşif: Bursa Gezi Rehberi” içeriğimizde bulabilirsiniz.