Gurme ve Kültür Turu Bir Arada: Bayram Tatilinde Gidilebilecek 4 Yer


11 Mart 2024
2017 kez okundu
Bayram Tatilinde Gidilebilecek 4 Yer
Deneyim

Bayram geleneklerinin en keyifli yanlarından biri tabii ki birbirinden güzel lezzetlerin buluştuğu bayram sofraları. Büyüklerimizin hazırladığı ve tüm aileyi bir araya getiren bayram sofralarındaki lezzetlerin birçoğu ise Türk mutfak kültürünün bir parçası. Yani yemelere doyamadığımız börekler, yemekten sonra çayın eşlikçisi olan tatlılar aslında farklı şehirlerin meşhur lezzetleri. Peki, bu lezzetleri yerinde denemek ister misiniz?

 

Cevabınız “Evet.” ise haydi, bu bayram tatilinde zengin mutfakları ve aynı zamanda gezilecek yerleri ile dikkat çeken Türkiye’nin meşhur şehirlerinde hem lezzet hem de kültür turuna çıkalım. 

 

Bu turu planlamak için “Peki, 2024 bayram tatili ne zaman?” diye düşünüyorsanız da 9 Nisan 2024 Salı günü başlayacak olan Ramazan Bayramı tatilinin 12 Nisan 2024 Cuma günü biteceğini söyleyelim. Yani lezzet dolu bir geziye çıkmak için bu sene Ramazan Bayramı tatili, hafta sonu ile birleştiği için toplam 5,5 günlük bir tatil sizi bekliyor. 

 

Bu sene bayram tatili kaç gün öğrendiğimize göre şimdi hazırlanın, tadına doyamayacağınız yemekleri ile her sofranın adeta bir bayram sofrası olduğu Türkiye’nin meşhur lezzet duraklarına doğru yola çıkıyoruz. 


Dönerin En Güzel Halini Keşfetme Zamanı: Bursa'da Gezilecek Yerler

bursa-iskender-kebap

 

Bayram tatilinde hem lezzet hem de kültür turu yapmak isteyenler için ilk durağımız Bursa. Türkiye’nin meşhur yemekleri dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri tabii ki döner oluyor. Dönerin en lezzetli hali ise altında pidesi ve üzerinde tereyağı ile adeta görsel bir şölen sunan Bursa’nın iskender kebabı. Bursa’nın en meşhur lezzeti iskender olduğu için de burada pek çok iskender restoranı ile karşılaşmanız mümkün. “Ama en meşhuru hangisi?” diyorsanız Osmangazi ilçesinde bulunan Mavi Dükkan ve Cemal Cemil Usta Uludağı Kebapçısı’na gidebilirsiniz. 

 

Tabii ki Bursa’nın yöresel lezzetleri sadece iskender ile sınırlı değil. “Bu şehre geldiğinizde denemeden dönmeyin.” dediğimiz diğer yemekleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • İnegöl köftesi 

  • Kemalpaşa tatlısı 

  • Tahinli pide 

  • Cantık 

  • Kestane şekeri 

     

Tüm bu lezzetler dışında Bursa, gezilecek yerler bakımında da oldukça zengin. Hem tarihi yerleri hem de ilçeleri ile Bursa’da dolu dolu bir gezi planı yapabilirsiniz. Şehrin tarihi dokusunu keşfetmek için Ulu Cami, Yeşil Cami gibi meşhur camilerini ve Mudanya, İznik gibi birbirinden güzel ilçelerini keşfetmeyi unutmayın. Bursa’da gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Bursa Gezi Rehberimizi inceleyebilirsiniz. 

 

“Peki, tüm bu yerleri nasıl gezeceğim?” diye düşünüyorsanız da Garenta her zaman yanınızda. Bursa’ya gidip gezilecek yerlere konforlu ulaşım sağlamak için Bursa Garenta ofislerinden araç kiralayabilirsiniz. 


Osmanlı Tarihine ve Mutfağına Yolculuk: Edirne'de Gezilecek Yerler

edirne-tava-cigeri

 

Şimdiki durağımız tarihte önemli bir yere sahip olan ve bu önemi hem şehrin dokusunda hem de zengin mutfağında keşfedebileceğiniz Edirne. 

 

Edirne, uzun süre Osmanlı’nın başkenti olan bir şehir. Bu nedenle şehir hem ihtişamlı tarihi yapılara hem de Osmanlı mutfağının izlerine ev sahipliği yapıyor. “Peki, Edirne’nin en meşhur yemeği nedir?” diyorsanız da tava ciğeri, Edirne lezzetlerinin başında geliyor. Edirne gezisinde tava ciğeri denemek için bizim önerilerimiz ise Aydın Tava Ciğer ve Öz Akgünler Edirne Ciğercisi. 

 

“Tava ciğeri dışında başka neler var?” diye merak ediyorsanız da bayram tatilinize lezzet katacak Edirne’nin meşhur yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Ciğer sarma 

  • Elbasan tava 

  • Kavala kurabiyesi 

  • Badem ezmesi 

     

Lezzetlerle dolu Edirne gezisinde aynı zamanda birbirinden önemli tarihi eserler ile geçmişe bir yolculuk yapmak da mümkün. Edirne’ye gittiğinizde Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii, Osmanlı dönemine ait en güzel köprü örneklerinden biri olan Meriç Köprüsü ve daha pek çok tarihi eseri görebilirsiniz. Ayrıca Edirne’nin merkezinden biraz uzaklaşıp bu şehrin ilçelerindeki doğal güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Edirne’de gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi için “Doğal Güzellikleri ve Tarihi Yerleri ile Edirne Keşfi: Edirne'de Gezilecek Yerler” yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

Edirne geziniz boyunca şehir merkezinde ve ilçelerde yapacağınız yolculukları daha konforlu hale getirmek için de Edirne Garenta ofisinden araç kiralayabilirsiniz.


Kebapsız Olmaz Diyenlere: Adana'da Gezilecek Yerler

adana-kebap

 

“Sofrada kebap, kebabın yanına da şalgam olmazsa olmaz.” diyenlerdenseniz Adana’ya doğru yola çıkma zamanı geldi. Türkiye’nin en zengin mutfaklarından birine sahip olan Adana, özellikle kebap sevenler için adeta bir cennet. Adana kebap, Türkiye’nin hemen her yerine yayılmış meşhur bir lezzet olsa da bu lezzeti yerinde deneyimlemenin daha keyifli olacağı kesin. 

 

Adana’ya gittiğinizde şehrin her yerinde kebapçılarla karşılaşmanız mümkün. Çünkü kebap bu şehirde sadece bir yemek değil, bir kültür. Ama Adana kebap yemek için bizim önerimiz Adana’nın en eski kebap restoranlarından biri olan Tarihi Kazancılar Kebap. 

 

Kebap dışında Adana gezisinde “Mutlaka deneyin.” dediğimiz diğer meşhur lezzetler ise şunlar: 


  • Şırdan dolması 

  • Analı kızlı çorbası 

  • Bici bici 

  • Adana böreği 

     

Tabii ki Adana’da doya doya gezerken bu şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini de keşfetmeyi unutmayın. Yemyeşil bir doğaya sahip Kapıkaya Kanyonu’nu, bu kanyona oldukça yakın mimari bir harika olan Varda Köprüsü’nü, Seyhan Nehri üzerinde büyüleyici bir manzara sunan Taş Köprü’yü Adana geziniz sırasında görebilirsiniz. Adana’daki tüm bu gezilecek yerleri ve daha fazlasını rahatlıkla keşfetmek için de Adana Garenta ofisinden araç kiralayabilirsiniz. 


Karadeniz’in Lezzet Noktası: Trabzon'da Gezilecek Yerler

trabzon-hamsi-tava

 

Dönere ve kebaba doyduysak şimdi, Karadeniz’in hamsisi ile sofralarımızı lezzetlendirmek için Trabzon’a geçelim. Biliyoruz ki Karadeniz Bölgesi, kendine has mutfağı ile Türkiye’nin diğer bölgelerinden oldukça farklı. Bu bölgenin hem gezilecek yer hem de meşhur lezzetleri ile dikkat çeken şehri ise Trabzon. Trabzon’da birbirinden farklı hamsili yemekleri, hamur işleri ve farklı sebze yemekleri denemeniz mümkün. Trabzon’un meşhur lezzetlerini ise şöyle sıralayabiliriz: 


  • Hamsi çıtlama 

  • Trabzon peynirli pide 

  • Kuymak 

  • Hamsiköy sütlacı 

  • Akçaabat köftesi

     

Tüm bu lezzetlerin yanı sıra Trabzon, doğası ve gezilecek yerleriyle de dolu dolu bir gezinin adresi. Trabzon’a gittiğinizde bu şehrin büyüleyici doğasını keşfetmek için Uzungöl’ü ve Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi içinde bulunan Sümela Manastırı’nı ziyaret etmeyi unutmayın. “Peki, buralara nasıl gideceğim?” diyorsanız da Trabzon’da tüm gezilecek yerlere konforlu bir şekilde seyahat etmek için Trabzon Garenta ofisinden araç kiralayabilirsiniz. 

 

Ayrıca Trabzon’dan yola çıkıp Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer şehirleri de keşfedeceğiniz bir Karadeniz turu yapabilirsiniz. Doğu Karadeniz’den başlayıp Batı Karadeniz’de son bulan, boylu boyunca Karadeniz’i görebileceğiniz bir rota için “7 Günde Karadeniz Keşfi: Yeşilden Maviye Road Trip Rotası” yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

Türkiye’nin her bir köşesi hem keşfedilmeyi bekleyen yerler hem de bayram sofralarınızı lezzetlendirecek birbirinden güzel yemekler ile dolu. Tüm bu yerleri keşfetmek için de bayram tatili bir fırsat. Bu fırsatı Türkiye’nin lezzet durakları ile değerlendirebilirsiniz. 

 

“Ama bu bayram tatilinde biraz da denize ve güneşe doyalım.” diyorsanız da sizin için en uygun bayram tatili durağı tabii ki Akdeniz. Denize, güneşe ve tarihe doyacağınız Akdeniz’de gezilecek yerleri keşfetmek için “Ramazan Bayramında Gezilecek Yerler: Akdeniz’e Doğru” yazımızı okuyabilirsiniz.