Bir Ege Klasiği: İzmir'in En Güzel Köyleri


31 Mart 2023
26657 kez okundu
İzmir'de Gezebileceğiniz En Güzel Köyler
Rota

Ege Bölgesi, masmavi denizi ve doğası ile birbirinden güzel tatil beldeleri ile oldukça popüler. Ancak Ege Bölgesi’nin bize sunduğu güzellikler sadece bununla sınırlı değil. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak ve biraz huzur bulmak isteyenler için İzmir köyleri en doğru tercih. Siz de huzurlu ve sakin rotalar arıyorsanız gezi planlarınıza İzmir’in meşhur köylerini eklemeyi unutmayın. Keyifli yolculukların ve huzurlu tatillerin adresi olan İzmir’in en güzel köylerini keşfetmeye başlayalım. 

İzmir Garenta Ofislerinden Araç Kirala ve Seyahate Başla!

İzmir’in meşhur köyleri genellikle sahil beldelerinde bulunuyor. Bu nedenle köylere gitmek için İzmir merkezden veya İzmir’in ilçelerinden kısa bir yolculuk yapmanız gerekli. “Peki, bu köylere nasıl gidebiliriz?” diye düşünüyorsanız cevap çok basit. Garenta İzmir ofislerinden araç kiralayabilir, İzmir’in birbirinden güzel köylerine yolculuğa başlayabilirsiniz. 

 

EcoTour

Efsanelerin Başrolü: Şirince Köyü 

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ünlü olan Şirince Köyü, Arnavut kaldırımlı sokakları ve Rum evleri ile keyifli bir gezinin adresi. Efsanelere konu olan Şirince, eski bir Rum köyü.  Şirince’nin ismi ise ilk başta Kirkince iken sonrasında köye gelen Türkler arasında Çirkince olarak anılmış. Şirince isminin resmileşmesi ise Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi olan Kazım Dirik tarafından gerçekleştirilmiş.

 

Şirince’nin sokaklarında gezerken eski Rum evlerini ve 1805 yılından kalma St. John Baptist Ortodoks Kilisesi’ni görebilirsiniz. Ayrıca bu köyde Türkiye’nin ilk matematik köyü olan Nesin Matematik Köyü’nü ve performans sanatçıları için değerli bir öğrenme alanı olan Tiyatro Medresesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince gezisinden sonra yine aynı ilçede bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.  

Şirince Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

Şirince Köyü; İzmir merkeze 86 km, Selçuk ilçesinin merkeze ise 7,3 km uzaklıkta bulunuyor. İzmir’den 1 saatlik yolculukla Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Eğer gezi planınıza Efes Antik Kenti’ni de dahil etmek isterseniz bu iki konum arası yolculuk ise oldukça kısa. Şirince’den yola çıktığınızda yaklaşık 15 dakika sonra Efes Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. 

 

EcoTour

Her Şeyi ile Bambaşka: Bademler Köyü 

Bademler Köyü’ne gittiğinizde tiyatrosu, kütüphanesi ve müzesi ile sizi bambaşka bir köy bekliyor. 1927 yılında köye gelen bir öğretmenle başlayan Bademler Köyü’nün tiyatro aşkı, 1969 yılında Türkiye’nin ilk köy tiyatrosunu inşa etmeleri ile günümüze kadar gelmiş. Türkiye’nin kendi tiyatrosu olan tek köyü olan Bademler Köyü’nün tiyatro binasında hala oyunlar sergileniyor. Oyunların yazarları ve oyuncuları ise köyün halkı. Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde ve mayıs ayının ilk haftasında düzenlenen tiyatro festivalinde köy halkının sergilediği oyunları izlemek mümkün. 

 

Bademler sadece tiyatro aşkı ile değil, okuma aşkı ile de dikkat çekiyor. Halk kütüphanesi olan bu köyde okuma-yazma bilmeyen kimse yok. Arkeolog Dr. Musa Baran’ın kendi evini müzeye dönüştürmesi ile oluşturduğu Çocuk Oyuncakları Müzesi, köyün bir diğer önemli kültürel değeri. Farklı oyuncakların sergilendiği bu müzede köyün tarihi ile ilgili belgeleri de görebilirsiniz. 

Bademler Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

Urla ilçesinde bulunan Bademler Köyü; İzmir’e 39 km, Urla merkeze ise 10 km uzaklıkta bulunuyor. İzmir’den Bademler Köyü’ne yapacağınız yolculuk yaklaşık yarım saat sürerken Urla merkezden 15 dakika sonra köye ulaşabilirsiniz. 

 

EcoTour

Üretimin En Renkli Hali: Barbaros Köyü 

Barbaros Köyü, sürdürülebilir yaşama verdiği değer ile dikkat çekiyor. Üretimin ve köyün kültürel değerlerinin devamlılığı için köy halkının imece usulü yaptığı korkulukları yarıştırdığı Oyuk Festivali, Türkiye’nin ilk tematik festivali olarak Barbaros Köyü’nde gerçekleşiyor. Köyün sokaklarını rengarenk korkulukların sardığı bu festivalin amacı ise tarımsal üretimin sadece geçim kaynağı değil, yaşam kaynağı olduğunu vurgulamak. 2016 yılından beri yaz aylarında gerçekleşen bu festival sayesinde köyün girişinden itibaren birbirinden ilginç ve sosyal mesajları ile dikkat çeken korkulukları görebilirsiniz. 

 

Sürdürülebilir yaşama önem veren ve bu bilinçle köyün gelişimini destekleyen Barbaros Köyü’nün sakinleri, misafirperverlikleri ile de oldukça meşhur. Barbaros Köyü’nün “Çat Kapı Evleri” gelen misafirleri ağırlamak için geliştiren ilgi çekici bir konsept. Köye gittiğinizde kapısında “Çat Kapı Ev” yazan evleri görebilir ve bu evlerin kapısını çalarak misafir olabilirsiniz.  

Barbaros Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan Barbaros Köyü; İzmir’e 58 km, Urla merkeze ise 22 km uzaklıkta bulunuyor. İzmir’den yolculuk yaklaşık 40 dakika sürerken Urla’dan yola çıktığınızda 20 dakika sonra Barbaros Köyü’ne ulaşabilirsiniz.  

 

EcoTour

Denizin ve Tarihin Buluştuğu Yer: Özbek Köyü 

Özbek Köyü’ne ulaştığınızda sizi masmavi denizin kenarında küçük ve sevimli bir yer karşılıyor. Ege’nin masmavi sularının keyfini çıkarabileceğiniz bu köyün taş binalarının arasında tarihi yapıları keşfedebilirsiniz. Köyün tarihine dair belgeler, 1950 yılında Urla Hükümet Konağı’nda çıkan bir yangından dolayı kaybolmuş olsa da 1000 yıllık geçmişi olduğu biliniyor. Bu uzun geçmişi, köyün meydanında bulunan Özbek Hamamı ve Osmanlı döneminden kalma Tarihi Taş Köprü gibi tarihin izlerini taşıyan yapılardan anlamak mümkün. 

 

Upuzun sahilinde deniz keyfi yapabileceğiniz Özbek Köyü’nde denizin tadını çıkardıktan sonra sahil kenarında bulunan restoranlarda lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. Balıkçılığın geçim kaynağı olduğu bu köyde birbirinden lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

Özbek Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan Özbek Köyü; İzmir merkeze 48 km, Urla merkeze ise 10 km uzaklıkta bulunuyor. İzmir’den yaklaşık 40 dakika, Urla merkezden ise yaklaşık 15 dakikalık yolculukla Özbek Köyü’ne ulaşabilirsiniz. 

 

EcoTour

Türk Dizilerinin Vazgeçilmezi: Ildırı Köyü 

Ildırı Köyü, ünlü dizilere set olması ile İzmir’in köyleri arasında en meşhur olanı. Fatmagül’ün Suçu Ne, Kalbim Ege’de Kaldı ve Hayat Sevince Güzel gibi milyonlarca izleyiciye ulaşan dizilerinin çekildiği yer olan Ildırı; taş evleri, deniz manzarası ve tarihi dokusu ile hayalimizde canlanan Ege sahil kasabasının hayat bulmuş hali. 

 

Eski adı Erythrai olan Ildırı’da Tunç Çağı’ndan beri yerleşim olduğu söyleniyor. Köyün sokakları arasından tepeye doğru çıktığınızda göreceğiniz Erythrai Antik Kenti de bunun kanıtı. Birçok Ege medeniyetine ev sahipliği yapmış bu kentte yaşayanlardan biri olan ünlü filozof Platon’un da belirttiği gibi dünyada görülebilir en güzel gün batımını Ildırı’da izleyebilirsiniz. 

Ildırı Köyü Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Ildırı Köyü, İzmir merkeze 73 km uzaklıkta. İzmir’den yola çıktığınızda yaklaşık 1 saat sonra Ildırı Köyü’ne varabilirsiniz. Eğer yolculuğunuzu Çeşme üzerinden yapmayı planlıyorsanız Çeşme’ye 18 km uzaklıkta olan bu köye yaklaşık 25 dakika sonra ulaşabilirsiniz. 


Doğası ve kültürü ile keyifli bir gezi sunan İzmir’in köylerini keşfedip sakin ve huzurlu rotalarla gezinize devam etmek isterseniz rotanızı Akdeniz’e doğru çevirebilirsiniz. Bir yanınızda deniz, diğer yanınızda yemyeşil doğa ile bu zevkli rotada Akdeniz’in en güzel köylerini keşfetmeye devam edebilirsiniz.