Keşif Zamanı: Antalya'da Mutlaka Görülmesi Gereken Antik Kentler


01 Eylül 2022
16129 kez okundu
Antalya'da Görülmesi Gereken Antik Kentler
Deneyim

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, büyük zenginlikler biriktirmiş bir coğrafyada yaşayınca geçmişin izlerini takip etme isteği doğuyor. Bir turizm merkezi olan Antalya da antik kentlerle çevrelenmiş tarih kokan duraklardan biri. 50’den fazla antik kente ev sahipliği yapan şehir, deniz tatili haricinde tarih ve arkeolojiye vakit ayırmak isteyenlere de kucak açıyor.

 

Yüzlerce yıl öncesine gidip tarihin ara sokaklarında dolaşmak isterseniz bu yazımızda Antalya’daki antik kentlere doğru bir yolculuğa çıkacağız. Seçtiklerimiz haricinde diğer antik kentleri de görmek isterseniz Antalya Antik Kent Haritası’nı inceleyebilirsiniz.

 

Olympos Antik Kenti

 

antalyada-gorulecek-yerler-olymos

 

Beydağı Milli Parkı sınırları içinde yer alan antik kent; Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Likya'nın en önemli kenti olarak bilinen bölge; tarih, doğa ve arkeoloji sevenler için harika bir durak.

 

Tarihe meydan okuyan kalıntılarla ayakta kalmaya çalışan kentin içerisinden Olympos Çayı geçiyor. “Tanrılar Kenti” olarak da anılan bu büyüleyici antik kentin içerisinde tiyatro, hamam, liman, anıt mezarlar, Kaptan Eudomos Lahiti ve Ceneviz Kalesi’ni görebilirsiniz. 

 

Müze Kart’ınız varsa giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz. 

 

 

Olympos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita 

 

Antalya'da bulunan antik kent, şehrin batısında, Tahtalı Dağı’nın 10 km kuzeyinde kalan Kumluca ilçesinde yer alıyor. 

Antalya Havalimanı’na 100 km mesafede bulunan Olympos Antik Kenti’ne, D400 kara yolu üzerinden 90 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Antik kente araç kiralayarak gitmek isterseniz Antalya araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

 

Side Antik Kenti

 

antalyada-gorulecek-yerler-side

 

Anadolu dillerinden biri olan Luvi dilinde "nar" anlamına gelen Side’nin tarihi Hititlere kadar uzanıyor. Lidya, Pers, Roma gibi pek çok uygarlığın egemenliği altına girmiş kentte günümüze kadar ulaşan pek çok tarihi kalıntı mevcut. 

 

Side Antik Kenti'ne gittiğinizde şehir kapısının, su yolunun, sütunlu caddelerin, konutların, antik tiyatronun, agora hamamının (Side Müzesi), Dionysos Tapınağı’nın, Apollon Tapınağı’nın, Athena Tapınağı’nın ve bunlar gibi pek çok değerli yapının kalıntılarını inceleyebilirsiniz. 

 

Side Antik Kenti’ni gezmek ücretsiz. Side Müzesi ve Side Tiyatrosu ise Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. 

 

Side Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Side, Antalya’nın 80 km doğusunda, Manavgat’ın 7 km güneybatısında, Manavgat ilçesine bağlı bir mahalle olarak geçiyor.

Antalya Havalimanı’na 64 km uzaklıkta yer alan antik kente gitmek için Mersin - Antalya Yolu D400 kara yolunu kullanabilirsiniz. 60 dakika gibi bir süre içerisinde seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

 

Myra Antik Kenti

 

antalyada-gorulecek-yerler-demre

 

Kral mezarlarıyla ilgi çeken Myra Antik Kenti, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ün salmış bir yer. Ayrıca Likya Birliği'nin altı büyük kentinden biri.

 

Antik kentin içerisinde bulunan tiyatro, Roma dönemi tiyatrosunun iyi korunmuş örnekleri arasında kabul ediliyor. Tiyatronun her iki yanında ise görkemli görüntüsüyle Kaya Mezarları yer alıyor. Buraya gelmişken Myra’nın önemli limanı olan Andriake Antik Kenti’ni de ziyaret etmenizi öneririz.

 

Myra Antik Kenti’ni Müze Kart kullanarak ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

 

Myra Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Kaş ile Finike arasında kalan antik kent, Antalya’nın Demre ilçesinde bulunuyor. Antalya Havalimanı’na da 155 km uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından yola çıkarsanız D400 kara yolu üzerinden 2.5 saatte yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Dalaman Havalimanı’ndan gelecekseniz 3 saat gibi bir sürede antik kente ulaşabilirsiniz.

 

Aspendos Antik Kenti

 

antalyada-gorulecek-yerler-aspendos-antik-kenti

 

Roman döneminde inşa edilen görkemli antik tiyatrosuyla bilinen Aspendos’un tarihi milattan önceye kadar uzanıyor. 12 bin kişilik kapasiteye sahip ve iyi korunmuş tiyatro, günümüzde de tiyatro ve konser gibi etkinlikler için sahne olarak kullanılıyor.

 

Anadolu’nun ticaret yolları üzerinde bulunan kentte agora, bazilika, hamam ve su kemeri kalıntıları görülebilir. 1 km uzunluğunda bulunan kemerler, dönemin mühendislik becerisini gösterecek kadar iddialı ve günümüze kadar gelmeyi başarmış.

 

Aspendos’u Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

 

Aspendos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Aspendos, Serik ilçesinin Belkıs Köyü’nde yer alan görkemli bir antik kent. Antalya şehir  merkezinin 8 km doğusunda kalan bölgeye ulaşmak hayli kolay. Antalya Havalimanı üzerinden ulaşmayı planlıyorsanız 38 km mesafede bulunan kente gitmek için D400 kara yolunu kullanabilirsiniz. 

 

Phaselis Antik Kenti

 

phaselis-antik-kenti-antalya

 

Beydağı’nın tepesinde yer alan Phaselis, dönemin gözde liman kentleri arasında bulunuyor. M.Ö 7. yüzyılda Rodoslu koloniciler tarafından kurulan şehir, tarih boyunca farklı devletlerin egemenliği altına girmiş bir bölgede yer alıyor. 

 

Olympos’la komşu olan kentin kuzey, orta ve güney olmak üzere 3 farklı limanı bulunuyor. Eğer şehri ziyaret ederseniz eskiden liman, şimdi de plaj olarak kullanılan bu doğal duraklardan denize girebilirsiniz. Ayrıca Phaselis’i Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

 

Phaselis ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Phaselis Araştırmaları web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

 

Phaselis Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita 

 

Kemer’in 17 km batısında, Tekirova beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. Antalya Havalimanı’na da 68 km uzaklıkta bulunuyor. Bu bölgeye D400 kara yolu üzerinden 1 saatte ulaşabilirsiniz.

 

Perge Antik Kenti

 

perge-antik-kenti-antalya

 

Pamfilya bölgesinin başkenti kabul edilen Perge; caddeleri, ihtişamlı sütunları ve stadyumu ile en iyi korunmuş büyüleyici antik kentlerimizden biri. Roma döneminin altın çağına bir yolculuk yapmak isterseniz buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. 

 

Milattan sonra 2. yüzyılda Perge'de Heykeltraşlık Okulu’nun kurulması ve sanatçı yetiştirilmesi, yapılarıyla ünlü bu şehrin görkemini artırmaya katkı sağlamış. Sütunlu ana caddesi, Helenistik kuleleri görülmeye değer. Tarihe ve arkeolojiye ilginiz varsa Perge kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir kent. Üstelik Müze Kart’ınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

 

Perge Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Antalya şehir merkezinin doğusunda bulunan Perge, Aksu ilçesi sınırlarında yer alıyor. Antalya Havalimanı’na 7 km mesafede bulunan bölgeye D400 kara yolu üzerinden 10 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

 

Termessos Antik Kenti

permessos-antik-kenti-antalya

 

Solym'ler tarafından M.Ö 7. yüzyılda kurulan Termessos Antik Kenti, Termessos Milli Parkı sınırları içinde yer alıyor. Kentin ismi Luvi dilinde “geçit” anlamına gelen “terme” ve “yüksek hisar” anlamına gelen “assa” kelimelerinden oluşuyor. 

 

İyi korunduğu için günümüze en iyi halde ulaşan antik kent diyebiliriz. El değmemiş doğal görünümüyle harika manzaralar vadeden kentte geçmiş çağlarda yürüyormuş hissine kapılabilirsiniz. 

 

Termessos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Güllük Milli Parkı içerisinde yer alan kent, Antalya’nın merkezine 30 km uzaklıkta bulunuyor.  Antalya’ya ulaşmak için Antalya Havalimanı’nı tercih edecekseniz Termessos’la arasında 45 km gibi bir mesafe olduğunu söyleyebiliriz. D330 ve E87 kara yolu üzerinden 1 saat sürecek yolculukla Termessos’a ulaşabilirsiniz.

 

Simena Antik Kenti

 

batik-simena-kenti-kekova

 

M.Ö 4. yüzyılda kurulduğu düşünülen bu bölge, bir Likya şehri. Karadan ulaşımı bulunmayan antik kente ancak deniz üzerinden gidilebiliyor. Lahitler, kaya mezarları, küçük bir tiyatro ve kilise, şehrin günümüze ulaşan kalıntıları arasında yer alıyor.

 

Doğallığını koruyan Simena, birinci derece arkeolojik sit alanı. Kentin en görkemli yeri ise günümüze kadar ulaşmayı başarmış Simena Kalesi. Kaleye çıkıp muhteşem Kekova manzarasını seyredebilirsiniz. Müze Kart ile de ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

 

Simena Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

 

Simena (şimdiki adıyla Kaleköy), Kaş ile Demre arasında yer alıyor. Üçağız Köyü sınırları içerisinde bulunan şehre Üçağız’dan kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz. 

Dalaman Havalimanı’ndan kente yaklaşık 180 km uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından gelecekseniz D400 kara yolu üzerinden 3 saat gibi bir sürede Üçağız’a ulaşabilirsiniz.

 

Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Türkiye'deki En Güzel Tabiat Parkları: Doğal Terapi Noktaları yazımıza geçebilirsiniz.