Aracınızı Kışa Hazırlamanın İlk Adımı: Doğru Kış Lastiği Nasıl Seçilir?


22 Aralık 2023
476 kez okundu
Soğuk Havalar İçin Kış Lastik Önerileri
Araç Rehberi

Kış mevsimi gelip çattığında sürüş konforu ve trafikte can güvenliğini sağlamak adına kış lastiği büyük önem taşır. Ayrıca kış lastiği takmamanın özellikle şehirler arası yolculuklarda ve zorlu mevsim şartlarında şehir içinde kullanmadığınızda araç türüne göre cezai yaptırımı vardır. Ancak bu yaptırımın da ötesinde kendinizin ve diğer sürücülerin sürüş güvenliğini sağlayan kış lastiği için bazı önemli detaylar bulunur. Bu içeriğimizde sizinle doğru kış lastiğini seçmenin yöntemlerini paylaşacağız.


Kış Lastiği Özellikleri Nelerdir?

Önerilen kış lastikleri, belli başlı bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bu nedenle öncelikle kış lastiğinin genel özelliklerini inceleyelim: 


  • Sırt Kauçuğu: Kış lastiklerinin sırtında bazı kauçuk bileşenler yer alır. Bunlar aşırı soğuk havalarda lastiğin sırtının sertleşerek yol çekişinin azalmasına karşı bir önlemdir.

  • Diş Derinliği: Kış lastikleri daha derin dişlere sahiptir. Bu sayede kar lastikte birikmez ve karlı bir yolda çekiş performansı da aksamaz.

  • Sırt Desenleri: Kış lastiklerinde sırt desenleri; sulu kar, kar ve suyun dışarı atılabilmesi için ideal şekilde tasarlanır.

  • Keskin Uçlar: Lastiğin buzdaki çekişini sağlamak için üzerinde keskin uç ve girinti yoğunluğu vardır. Kış lastikleri, üzerlerindeki çok sayıdaki küçük yarık sayesinde buzlu zeminde bile ideal performans sunar.

 

Şimdi, kış lastiklerinin diğer özelliklerine göz atalım.

 

kis-lastigi-ozellikleri

 

Lastik Boyutu ve Tipi Nasıl Olmalı?

Kış mevsiminde ve zorlu hava koşullarında lastiğin doğru ebat ve tipe sahip olması gerekir. İdeal bir kış lastiğinin lastik boyutu açısından standartları karşılaması, sürüş güvenliği için oldukça önemli.  


Lastik Boyutları ve Özellikleri

Yolların durumuna göre önerilen kış lastikleri de değişiklik gösterir. Aracınıza uygun lastik seçimleri yaparak kış döneminde güvenliğinizi üst seviyede tutabilirsiniz. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre Volkswagen Golf 7 ile gerçekleştirilen test sürüşlerinde beş ayrı lastik tipi değerlendirmeye tabi tutulmuş ve şu sonuçlar alınmış:


  • Kış lastiklerinin kuru zeminde sürüş için tasarlandığı düşünülürse bu kriterler için en rahat sürüşün 225/40 R18 ebadındaki lastiklerden elde edilebiliyor. 

  • Eğer karlı yolda araç sürüyorsanız daha ince lastikler kullanılması gerekir. 195/65 R15 ebadındaki lastikler, daha geniş lastiklere (örneğin 225/40 R18) kıyasla kar üzerinde daha iyi bir çekiş sağlıyor.

  • Islak zeminde sürülen araçlar için ise daha küçük lastiklerin başarılı sonuç verdiği ifade ediliyor. 225/45 R17 ya da 225/40 R18 gibi boyutlara sahip lastiklerin nemli yollarda kontrol edilme kabiliyetlerinin daha güçlü olduğu görülüyor.

  • Buz üzerinde ise bütün lastiklerden hemen hemen aynı sonuçlar alınıyor, ancak yanal denge bakımından diğer boyutlara kıyasla daha başarılı performans sunan 225/45 R17 ve 225/45 R18 ebatındaki lastikler buzlu yollar için tavsiye ediliyor.

 

Dolayısıyla zorlu hava şartlarında güvenli sürüş tedbirlerini elden bırakmamak için siz de aracınız için en uygun kış lastiğini tercih etmelisiniz.

 

lastik-boyutlari-ve-ozellikleri

 

Kış Lastiği Profili Deseni

Lastik desenleri, estetik bir görüntünün ötesinde farklı şartlarda sürüş için tasarlanan lastiklere güç kazandıran teknik bir detay. Kış lastikleri için de dikkat edilen önemli bir profil deseni bulunur.

Yönlü lastik: V desenine sahip olan yönlü lastik, yüksek hıza sahip sürüşler sırasında önemli miktarda suyun tahliye edilmesine elverişli bir yapıdadır. Kar üzerinde de yüksek hareket kabiliyetine sahip olan bu lastik tipini yeni nesil kış lastiklerinde sık sık görebilirsiniz.

 

Yönlü lastiğin yanı sıra suda kızaklama riskini düşüren ve ıslak zeminlerde optimum güvenlik sunan asimetrik lastik de kış lastiklerinde çok sık gözlenebilen bir diğer lastik desenidir.


Kar ve Buzda Çekiş

Lastik tipi ve boyutunun yanı sıra üzerindeki keskin uçlar sayesinde kış lastiklerinin karlı ve buzlu yolda çekiş performansı, yaz lastiklerinin kuru yoldaki performansına neredeyse denktir. Bu sayede kış aylarında en zorlu trafiklerde ve virajlarda bile araç kullanmanın zorluklarına karşı önleminizi almış olursunuz.

Kar lastiğinin özelliklerini ele aldığımıza göre şimdi de kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken diğer noktalara geçelim.

 

kar-ve-buzda-cekis

Lastik Seçimi ve Dayanıklılık Nasıl Olmalı?

Kış lastik önerileri için dikkat edilen husus, kış lastiklerinin yoğun kardan ziyade buzlu ve ıslak zeminde kullanılacak olmasıdır. En iyi kış lastiklerinin karda fren ve çekiş yönünden yeterli olması, kuru ve ıslak zemindeki performansının da yaz lastiklerinin performansına en yakın sonucu vermesi beklenir.

 

Lastik Markaları ve Test Sonuçları

Lastik markaları, her yıl farklı model araçlarda ve farklı koşullarda kış lastikleri için testler yapar. Siz de yeni kış lastiği alacağınız zaman bu testleri inceleyerek başarılı sonuçlar vermiş kış lastiklerine öncelik tanıyabilirsiniz.


Sürüş Konforu ve Gürültü Seviyesi

Sürüş konforunun önemli bir kriteri de lastiğinizin araç içinde hissedilen yoldaki düzensizlikleri emebilme gücüdür. Yol kaplamalarındaki düzensizlikleri araç içine ne kadar az yansıtırsa bir lastik o kadar konforlu bir sürüş olanağı tanır.

 

Ancak bilinen bir gerçek var ki kış lastikleri, yapıları gereği güvenli bir sürüş sunmak adına daha derin ve daha yoğun dişlere sahip oldukları için yaz lastiklerine göre daha seslidir.


Uzun Ömürlü Kış Lastikleri

Kış lastik önerileri arasında en uzun ömürlü modelleri tercih etmek isteyebilirsiniz. Bu noktada markaların sürücülere sunduğu taahhütler ve bağımsız denetçiler ışığında geliştirdikleri testlerin sonuçları önem taşır. Bazı lastik firmaları, lastiğiniz son yasal diş derinliği sınırına ulaşana dek güvenlik sunmayı taahhüt eder. Dolayısıyla uzun ömürlü bir kış lastiği için markaların beyanlarını inceleyip teknik açıdan da ideal kış lastiği kriterlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek yeterli gelecektir.

 

Siz de güvenliğiniz ve konforunuz için aracınıza ve yaşadığınız bölgedeki mevsim koşullarına en uygun kış lastiğini seçip kış mevsimi boyunca kullanmayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda dört mevsim güvenli sürüş deneyimleri için “Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz