Bayramda İstanbul’a Yakın Gezilecek Yerler: Tatil Rotaları


24 Şubat 2023
21573 kez okundu
Bayram'da İstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler
Rota

Şehrin stresinden biraz olsun uzaklaşmak, kafa dinlemek ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri, yılın beklenen zamanları arasında. Bayram tatili yaklaştıkça da planlar yapılmaya başlanıyor. Tabii ki herkesin seçtiği rota kendi zevkine özel. Kimi uzun yolculuklardan hoşlanırken kimisi ise yollarda uzun süre vakit geçirmeden yeni yerleri keşfetmeyi sever.

Siz de İstanbul’da yaşıyor ve bu tatilde yollarda çok vakit kaybetmeden farklı bir yere gitmek istiyorsanız İstanbul’a yakın tatil yerleri tam size göre. O zaman haydi, bayram tatili planınızı yapmaya başlayalım.  

Tabii ki bayram tatilinde gidebileceğiniz yerleri keşfetmeden önce tatil planınızı kolaylıkla yapmak için “Bu sene Ramazan Bayramı kaç gün sürüyor ve hangi tarihlere denk geliyor?” sorularını cevaplamakta fayda var. 

Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor? 

2024 yılında Ramazan Bayramı, 10 Nisan Çarşamba günü başlıyor ve 12 Nisan Cuma günü bitiyor. 9 Nisan Salı günü de arife olduğu için yarım gün tatil. 

Ramazan Bayramı Ne Kadar Sürüyor? 

Ramazan Bayramı 3,5 gün sürse de 2024 senesinde hafta sonu tatili ile birleştiği için toplam 5,5 gün süren bir tatil yapmanız mümkün. Ayrıca bu 5,5 günü uzatıp keyifli bir gezi planı yapmak isterseniz de sadece 8 ve 9 Nisan için yıllık izninizden 1,5 gün kullanıp Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarabilirsiniz. 

Ramazan Bayramı Kaç Gün? 

Her sene olduğu gibi 2024 yılında da Ramazan Bayramı için 3,5 günlük bir resmi tatil sizi bekliyor. Ancak bu sene Ramazan Bayramı’nın son günü olan 12 Nisan, cuma gününe denk geldiği için bu 3,5 günü hafta sonu ile birleştirip 5,5 günlük bir tatil planı yapabilirsiniz. 

İstanbul'a Yakın Şehirler ve Tatil Rotaları

2024 yılında uzun bir tatil sunan Ramazan Bayramı hakkında merak edilenleri keşfettiğimize göre şimdi, İstanbul’a yakın gidebileceğiniz yerler ile gezi planınızı yapma zamanı geldi.

İstanbul’a yakın pek çok şehir ve bu şehirlerde keşfedilecek birçok güzellik var. İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için eşsiz güzelliklere sahip İstanbul’a yakın şehirler, keşfedilmeyi bekleyen tatil rotaları mevcut. “Hem yolumuz hem de tatilimiz keyifli olsun.” diyorsanız hadi o zaman yolculuk zamanı. Sizin için İstanbul’a yakın gezilecek yerleri derledik. İstanbul’un çevresinde doğası, havası, sahilleri ile huzur bulabileceğiniz seçtiğimiz tatil rotaları ise şunlar:

  • Sapanca, Sakarya

  • Kefken, Kocaeli

  • Ayvalık, Balıkesir

  • İğneada, Kırklareli

Rota Oluşturuldu, Şimdi Yolculuk Zamanı! 

Tatil planı için rota oluşturuldu. Artık yola çıkma zamanı. Bu bayram tatilinde İstanbul’a yakın gezilecek yerlere bir yolculuk planlıyorsanız ama bu birbirinden güzel şehirlere “Nasıl giderim?” diye düşünüyorsanız cevap çok basit: Yolculuklarınızı konforlu hale getiren Garenta yanınızda. Sakarya, Kocaeli, Balıkesir ya da Kırklareli fark etmeksizin istediğiniz şehre gitmek için Garenta İstanbul ofislerinden araba kiralayıp keyifle yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

EcoTour

Doğaya Küçük Bir Kaçamak: Sapanca

İstanbul’a yakın tatil rotalarında ilk durağımız Sapanca. Sakarya iline bağlı olan Sapanca, yemyeşil doğası ile huzurlu bir tatil arayanların uğrak noktası. “Bayram tatilinde doğanın içinde olmak ve kafa dinlemek istiyorum.” diyorsanız Sapanca’yı tercih edebilirsiniz.

Tüm yorgunluğunuza ilaç gibi gelecek bu huzurlu konumda göl manzaralı ve yemyeşil doğanın içerisinde bulunan evlerde konaklayabilirsiniz. Keyifli bir manzaranın tadını çıkarabileceğiniz villaların bulunduğu Kırkpınar Mahallesi ve bahçe içerisinde evleri ile dikkat çeken Yanık Köy, Sapanca tatili için konaklama seçenekleri arasında.

Keyifli tatilinizi daha da keyifli hale getirmek için Sapanca Gölü’nün etrafını saran Uzunkum bisiklet ve yürüyüş yolunda yürüyüş yapabilir ya da bisiklet kiralayarak göl havası eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz. Sapanca’nın yemyeşil doğasını yakından keşfetmek isterseniz Sapanca’da ATV turları da mevcut. Farklı parkur seçenekleri bulunan ATV turları ile Sapanca’nın ormanları arasında hem keyifli hem de adrenalin dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz.

İstanbul - Sapanca Arası Kaç Km? Kaç Saat Sürer?

Harita

Sapanca, İstanbul’dan 136 km uzaklıkta. Araba ile yolculuk yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor. Çok kısa bir zaman sonra kendinizi İstanbul’un kalabalığından Sapanca’nın huzurlu doğasında bulabilirsiniz. Sakarya merkezden Sapanca’ya gitmek isterseniz de bu 26 km uzunluğundaki yol yaklaşık 30 dakika sürüyor. Yolculuğunuza Sakarya’dan başlayacaksanız ve bir araca ihtiyacınız varsa Garenta Sakarya araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

EcoTour

Karadeniz’de Sakin Bir Sahil Kasabası: Kefken

Tatil planı yapabileceğiniz bir diğer İstanbul’a yakın rotamız olan Kefken, Kocaeli’nin Karadeniz kıyısındaki bir sahil kabası. Doğal güzellikleri ve sahilleri ile adeta Ege’de bir tatil beldesine gitmiş gibi hissedebileceğiniz bir yer. Kocaeli’nin diğer sahil kasabası Kerpe’ye de oldukça yakın. O nedenle Kefken’e yapacağınız yolculukta Kerpe’yi de keşfetmeyi unutmayın. Peki, Kerpe’de sizi neler bekliyor? Kerpe’nin meşhur sahillerinde deniz keyfi yapabilir ve Kartal Kayalıklarda gün batımını izleyebilirsiniz.

Gelelim Kefken’e. Yeşil Koy ve Midye Koyu gibi adeta doğal havuzlar olan Kefken koylarında Karadeniz’in masmavi sularının keyfini çıkarmak tabii ki bir başka. Denizin güzelliğine Kefken’in meşhur Pembe Kayaları da eklenince büyüleyici bir manzara sizi bekliyor. Pembe Kayalar, Kerpe’de göreceğiniz Kartal Kayalıklara benzese de pembemsi bir rengi olması ile farklılaşıyor. Kayalıkların pembe rengini daha net görmek istiyorsanız Pembe Kayalara gün batımında gitmelisiniz. 

İstanbul – Kefken Arası Kaç Km? Kaç Saat Sürer?

Harita

İstanbul’dan Kefkene mesafe 165 km ve yolculuk yaklaşık olarak 2 buçuk sürüyor. Kefken yolculuğunda doğal güzellikleri ve sahili ile dikkat çeken Kerpe’yi de görmenizi öneririz. Bu iki sahil kasabasının arası yaklaşık 6 km ve arabayla yolculuk 15 dakika olduğu için rahatlıkla yolculuğunuza iki rotayı da ekleyebilirsiniz.

Sadece İstanbul için değil, Kocaeli’de yaşayanlar için de Kefken, yakınlığı ve güzelliği ile tercih edilebilecek bir tatil rotası. Kocaeli'den Kefken’e gelmek isterseniz Kocaeli merkez - Kefken arası 65 km ve yolculuk 1 saat sürüyor. Bu yolculuk için araca ihtiyacınız varsa Kocaeli araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

EcoTour

Lezzet ve Kültür Gezisi İsteyenlere: Ayvalık

Diğer seçeneklerden biraz daha uzun bir yolu olsa da keşfedilmeye değer bir tatil rotası ile devam edelim. Peki, neresi burası? Tabii ki Ayvalık. Balıkesir’in bir ilçesi olan Ayvalık; denize, tarihe, sanata ve lezzete doymak isteyenlerin ortak tercihi. Ayvalık’ın çarşısında dolaşıp Rum mimarisinin en güzel örneklerinden Taksiyarhis Anıt Müzesi’ni ve Saatli Cami’yi görebilirsiniz. Geziniz esnasında çarşı içerisinde Ayvalık’ın meşhur Ayvalık tostunu tadabilir, üstüne de tatlı olarak lor kurabiyesini yiyebilirsiniz. Rum mimarisine ait taş evlerin sanatla ve girişimcilikle buluşmasını keşfetmek için de sanat köyü olarak bilinen Küçükköy’e uğrayabilirsiniz.

Ayvalık’ın her noktasında Rum kültürünün etkisini görmek mümkün. Lezzetlerini de deneyimlemek isterseniz hala Girit lezzetlerinin yaşadığı Cunda Adası’na da uğramayı unutmayın. Birbirinden güzel restoranların ve tarihi yapıların olduğu bu adaya Ayvalık’tan kara yolu ile ulaşabilir ve adanın her köşesini doya doya keşfedebilirsiniz. Ayrıca “Ayvalık’ta gezdik, yedik. Biraz da deniz keyfi yapalım.” derseniz Sarımsaklı beldesindeki plajlara giderek denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

İstanbul - Ayvalık Arası Kaç Km? Kaç Saat Sürer?

Harita

Her noktası ayrı güzel Ayvalık, İstanbul’a 406 km uzaklıkta. İstanbul’dan Ayvalık’a olan yolculuk yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Sadece İstanbul’da yaşayanların değil, Balıkesir’de yaşayanların da tatil için tercih edebileceği Ayvalık, Balıkesir merkeze 128 km uzaklıkta. Balıkesir merkezden 1 saat 40 dakikada Ayvalık’a ulaşabilirsiniz.  

EcoTour

Görsel kaynak

Trakya’nın Saklı Cenneti: İğneada

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada hem bir sahil kasabası hem de dünyada nadir görülen longoz ormanlarına ev sahipliği yapan bir yer. Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği İğneada, tüm doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor. 

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bu sahil kasabasında dünyada ender görülen longoz ormanlarını görebilirsiniz. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na giderek bu doğal ekosistemi yakından keşfedebilirsiniz.

Doğal güzellikleri sadece ormanları ile sınırlı olmayan İğneada’da oluşumu 3-4 milyon yıl öncesine dayanan Dupnisa Mağarası’nı gezebilirsiniz. Bu geziden sonra da mağaranın bulunduğu Sarpdere Köyü’ndeki nehir kenarında kahve keyfi yapabilirsiniz. “Nehir yetmez, biraz da deniz görelim.” derseniz de bir balıkçı köyü olan Limanköy’e giderek deniz manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Tabii buraya kadar gelmişken bölgenin simgesi haline gelmiş İğneada Feneri’ni de görmeyi unutmayın.

İstanbul - İğneada Arası Kaç Km? Kaç Saat Sürer?

Harita

İstanbul ile İğneada arası 224 km. İstanbul’dan yola çıktığınızda yaklaşık 2 saat 15 dakika sonra İğneada’ya ulaşabilirsiniz. 

Bayram tatilinizi yeni yerler keşfederek geçirmek istiyorsanız İstanbul’a yakın gezilecek yerlerden dilediğiniz rota için geç kalmadan tatil planlarınızı oluşturmaya başlayın. Tabii tatilde biraz daha yenilenmeye ve şifa bulmaya ihtiyacınız varsa size kaplıca tatili öneririz. Marmara Bölgesi’nde bulunan kaplıcaları keşfetmek için “Şifa Yolunda Road Trip: Marmara Bölgesi'ndeki Termal Duraklara Doğru” yazımızı okuyabilirsiniz.