Bayram Tatilinde Doğaya Kaçış: İstanbul'dan Sapanca'ya Yolculuk


08 Haziran 2023
7660 kez okundu
Bayram Tatilinde İstanbul Sapanca Yolculuğu
Rota

Hayatın yoğunluğundan ve çalışma temposundan uzaklaşıp dinlenmek için tatiller, yılın en çok beklenen zamanları. Özellikle bayram tatilleri, yeni yerler keşfetmek ve şehirden uzaklaşıp yenilenmek için bir fırsat. 

İstanbul’da yaşıyor ve bu bayram tatilinde yemyeşil doğaya doğru kaçamak istiyorsanız son yılların popüler seçeneği olan Sapanca tam size göre. O halde bayram tatilinize huzur getirecek Sapanca’ya doğru yola çıkalım ve Sapanca’yı keşfetmeye başlayalım. 

İstanbul Garenta Ofislerinden Araç Kirala ve Sapanca Yolculuğuna Başla!

Sapanca’nın güzelliklerin ve konaklama seçeneklerini incelemeden önce yolculuğunuzu planlamak için “Sapanca’ya nasıl gidilir?” sorusuna cevap bulmakta fayda var. 

İstanbul’dan araba, otobüs veya tren ile Sapanca’ya ulaşmak mümkün. Ama biliyoruz ki keyifli bir tatilin başlangıcı, keyifli bir yolculuktan geçiyor. Konforlu ve keyifli yolculuk için de Garenta her zaman yanınızda! İstanbul’dan Sapanca’ya yapacağınız yolculuk için Garenta İstanbul ofislerinden araç kiralama seçeneğini değerlendirebilir ve yolculuğunuzu daha konforlu bir hale getirebilirsiniz. 

İstanbul - Sapanca Arası Kaç Km? 

İstanbul’dan yola çıktığınızda kısa sürede Sapanca’ya varmanız mümkün. Çünkü İstanbul-Sapanca arası yaklaşık 136 km. Araba ile yolculuk 1 buçuk saat sürüyor. Bu nedenle de Sapanca, İstanbul’a yakın gezilecek yerlerin başında geliyor. 

Sapanca’da Nerede Kalınır? 

sapanca-kalinacak-yerler

Sapanca’da konaklama için her zevke uygun bir seçenek bulunuyor. Lüks konaklama seçeneklerinden doğa ile başbaşa huzurlu bir ev ortamına kadar farklı seçenekler, Sapanca tatilinde size eşlik ediyor.

Tatilinizde biraz rahatlamak istiyor ve lüks bir deneyim arıyorsanız Sapanca Gölü etrafındaki SPA otellerini tercih edebilirsiniz. Ancak kalacağınız yerde sadece siz ve Sapanca’nın yemyeşil doğası olsun istiyorsanız bahçeli ve havuzlu lüks villalar sizi bekliyor. Her sabah göl manzarası ile güne başlayacağınız Kırkpınar Mahallesi ve bahçe içerisindeki evleri ile dikkat çeken Yanık Köy, Sapanca’da konaklama için villa bulabileceğiniz popülerden yerlerden bazıları. 

Bu seçenekler dışında Sapanca’da daha farklı deneyim arayanlar için de seçenekler mevcut. Sapanca’nın doğasının tadını doyasıya çıkararak kamp yapmak için Sapanca Gölü’nün çevresindeki Çiğdem, Karagöl ve Soğucak yaylalarını tercih edebilirsiniz. Kamp dışında Sapanca, butik oteller açısından da farklı konseptte seçeneklere sahip. Sapanca otelleri arasında dağ evi, tiny house ve bungalov konaklama seçenekleri sunan yerler de bulmanız mümkün. 

Sapanca’da Neler Yapılır? 

Şimdi, Sapanca tatilinizi aktiviteler ve gezilerle daha keyifli hale getirme zamanı. Sapanca, doğa içerisinde huzurlu bir tatil için eşsiz bir seçenek olmasının yanı sıra aktivite açısından da oldukça fazla seçeneğe sahip.

O halde Sapanca’ya gittiğinizde “Bunları yapmadan dönmeyin.” dediğimiz aktiviteleri keşfedelim. 

Kırkpınar Mahallesi’nde Kahvaltı

kirkpinar-sapanca-kahvalti

Güne huzur veren bir doğa içinde ve Sapanca Gölü manzarasıyla başladıktan sonra keyifli bir kahvaltı sizi bekliyor. Sapanca, kahvaltı mekanları olarak da lezzet dolu duraklara sahip.

 

Göl kenarında serpme kahvaltı bulabileceğiniz yerler olsa da Sapanca’ya gelmişken farklı lezzetleri deneyimlemek için Kırkpınar Mahallesi’ni tercih etmenizi öneririz. Çünkü Kırkpınar Mahallesi, aslında Çerkezlerin yaşadığı bir mahalle. Bu nedenle de Çerkez mutfağının meşhur peynirleri, otlu tereyağı ve akıtması ile lezzetli kahvaltılar yapabileceğiniz bir yer. 

 

Sapanca Gölü Kenarında Bisiklet Sürün

gol-kenari-bisiklet

İster güne başlarken isterseniz gün batımında Sapanca Gölü eşliğinde bisiklet turu, tatilinizde yapabileceğiniz keyifli aktivitelerden biri. 

 

Sapanca Gölü’nün hemen yanında Uzunkum bisiklet ve yürüyüş alanı bulunuyor. Bu alanda göl manzarasına karşı pedal çevirmeniz mümkün. Üstelik kendi bisikletiniz olmasa bile bu keyifli etkinliği yapabilirsiniz. Çünkü Uzunkum bisiklet yolunun başlangıcında bisiklet kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. 

 

Ormanın İçinde ATV ile Gezin

sapanca-ormani-atv

Sapanca’nın eşsiz doğasını macera dolu bir etkinlikle daha yakından keşfetmek için ATV turu yapabilirsiniz. ATV turu için farklı parkur seçenekleri de mevcut. Göl, dağ ve yamaç olmak üzere ATV ile gezmek istediğiniz yere göre parkur seçebilirsiniz. 

 

Hava yağışlı olsa bile bu etkinlik, keyifli bir gün geçirmeniz için birebir. Çünkü ortalık su ve çamur olsa bile ATV araçları, arazi aracı olduğu için kolaylıkla gezmeniz mümkün. Böylelikle yağmur ile mis gibi kokan doğanın içinde hem keyifli hem de heyecan dolu bir etkinlik yapabilirsiniz. 

 

Sapanca Gölü Üzerinde Balon Turu Yapın

sapanca-golu-balon-turu

Balon turu denildiğinde akıllara ilk olarak Kapadokya gelse de bu deneyimi yaşamak sadece Kapadokya ile sınırlı değil. Sapanca’da da balon turu yapmak ve muhteşem doğayı kuşbakışı görmek mümkün.  

 

Sabah 6’da başlayan balon turları yaklaşık 1 saat sürüyor. Sabahın ilk ışıkları ile havada süzülüp Güneş’i selamlayarak güne başlamak için eşsiz bir etkinlik.

 

Gölün Üzerinde Keyifli Bir Gezinti Yapın

sapanca-gol-gezinti

Sapanca Gölü, durgun suları ile masmavi gölün üzerinde gezmek için oldukça uygun bir yer. Suyun durgun olmasından kaynaklı su sporlarına için de elverişli. Hatta Türkiye Kürek Milli Takımı antrenmanları ve Türkiye Kürek Şampiyonası da burada yapılıyor. Kano ile küçük bir gezintiye çıkmak için tam yeri diyebiliriz. 

 

Gölün kıyısında kano kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Buralardan deniz bisikleti ve sandal da kiralayabilirsiniz. Ayrıca Sapanca Gölü’nün masmavi sularında yalnızca dolaşmak isterseniz de tekne turları da bulunuyor. 8-12 kişilik teknelerle yaklaşık 1 saat boyunca göl turu atabilirsiniz. 

 

Sapanca Çevresinde Gezilecek Yerler

Sapanca’nın içindeki aktiviteler yapıldıysa şimdi biraz da Sapanca çevresindeki güzellikleri keşfetme zamanı.

 

Doğasıyla size huzur verecek Sapanca’nın çevresinde de görülmeye değer pek çok yer bulunuyor. Sapanca’nın iyi yanı ise merkezi konumundan dolayı tüm bu tarihi ve doğal güzelliklere oldukça yakın olması. O yüzden burası, arabaya atlayıp keşfe çıkmak isteyenler için de oldukça uygun bir tatil noktası. 

 

Sapanca tatil planınıza ekleyebileceğiniz yerler ise şu şekilde: 

 

Maşukiye Şelalesi

masukiye-selalesi

Kartepe’de bulunan Maşukiye Şelalesi, aslında Kocaeli sınırları içinde yer alsa da Sapanca’ya yaklaşık 20 dakika uzaklıkta. Şelalenin hemen yanında su sesi ve yeşilliklerin arasında keyifle oturabileceğiniz alabalık restoranları da bulunuyor. Doğanın içinde lezzetli bir yemek planı için ideal.  

 

Samanlı Dağları

samanli-daglari

Armutlu Yarımadası ve Düzce arasında uzanan bu dağlar; pek çok yaylaya, şelaleye ve ufak köylere ev sahipliği yapıyor. En yüksek noktası ise kış turizmi denildiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri olan Kartepe. Kış aylarında kayak turizmi için tercih edilen Kartepe Kayak Merkezi, havalar ısındığında da doğa yürüyüşleri yapmak için güzel bir seçenek. Burası Sapanca’dan yaklaşık 40 dakika uzaklıkta.  

 

Justinianus Köprüsü

justinianus-koprusu

Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan bu köprü, tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin ortak noktası. 12 kemerli Justinianus Köprüsü, Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne boşaltmak için Çark Deresi üzerine inşa edilmiş. Erken Bizans Dönemi’nin en görkemli yapılarından biri olan bu köprüye ulaşım ise Sapanca’dan yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Gezilecek yerleri, yapılacak aktiviteleri ve farklı konaklama seçenekleri ile görüldüğü gibi Sapanca, doğa içinde hem huzurlu hem de dolu dolu bir planı sunuyor. Ancak unutmayın ki Sapanca, Sakarya’nın doğal güzelliklerinin sadece bir parçası. “Sakarya keşfine devam edelim.” diyorsanız “Nefes Alma Durakları Arayanlara: Sakarya Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.