Şifa Yolunda Road Trip: Marmara Bölgesi'ndeki Termal Duraklara Doğru


20 Eylül 2022
18874 kez okundu
Marmara Bölgesinde Bulunan Termal Kaplıcalar
Rota

Yaz sıcakları yerini yavaş yavaş sonbahar esintilerine bırakıyor. Yazın bitmesiyle birlikte plaj sezonu kapanıp yolu şifadan geçen bir mevsim başlıyor. Yenilenmek, iyileşmek ve huzur dolu bir deneyim yaşamak isterseniz ülkemizdeki termal bölgelere doğru bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

Kadim bir tedavi yöntemi olan termal su, jeotermal bir kuşak üzerinde yer aldığımız için ülkemizin farklı bölgelerinde ziyaretçilerine şifa dağıtıyor. Biz de yazımızda ilk olarak termal suyun faydalarını anlatıp sonrasında Marmara Bölgesi’ndeki kaplıcalar ve özelliklerinden bahsedeceğiz.  

Bu yolculuğu bir şifa road-trip’i haline getirmek isterseniz haritayı kullanabilirsiniz.

Termal Suyun Faydaları

kaplicalar

 

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan termal su, esasen mineral ve madensel tuzlar içeren, 20° üzerinde sıcaklığa sahip şifalı sulardan oluşuyor. Ilıca, kaplıca gibi isimlerle de anılan termal havuzlar, cennet ülkemizin pek çok yerinde mevcut.

Bu şifalı sular;


  • Romatizmal rahatsızlıklar,

  • Cilt hastalıkları (egzama, sedef vb),

  • Solunum yolu rahatsızlıkları (bronşit, astım vb),

  • Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları,

  • Kadın hastalıkları,

  • Nörolojik rahatsızlıklar gibi sağlık sorunlarında, termal otellerde bulunan uzman hekimler tarafından hazırlanan kürlerle uygulanıyor.

 

Hem bedenen hem ruhen bir ferahlama ve yenilenme sağlayan termal su; sadece fizyolojik değil, psikolojik olarak da insana hayli fayda sağlıyor. 

Dertlerine deva arayan binlerce insan hem tatil yapmak hem de şifalanmak için kaplıca otellerini tercih ediyor. Siz de yarım pansiyon ya da her şey dahil termal tesislerde erken rezervasyon yaptırarak uygun fiyatlardan faydalanabilirsiniz.

 

Şimdi, sıra geldi Marmara Bölgesi’nde bulunan termal turizm duraklarına.

Yalova Termal Kaplıcaları: Sultanların Deva Durağı

EcoTour

 

“Kaplıca”, “termal turizm”, “şifalı su” denince akla ilk gelen ve Türkiye’nin bu konuda en çok tercih edilen yeri Yalova. Çok eski dönemlerden bu yana şifa dağıtan bu durak, ilk olarak Roma İmparatoru Konstantin (M.S 306-337) tarafından yaptırılmış. Osmanlı döneminde ise Sultan Abdülmecid'in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın romatizmalarına şifa bulması, buranın termal konusunda ünlenmesini sağlamış. 

Savaşlar ve yıkımlar sırasında unutulan şifa merkezi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılındaki ziyaretiyle tekrar değer kazanmış. Atatürk, "Burası geleceğin su şehri olacaktır." cümlesiyle isteğini dile getirip sonrasında Yalova’nın ünlü bir sağlık merkezi ve su şehri olması konusunda büyük çaba sarf etmiş. 

Yalova Termal Kaplıcalarında özellikle romatizmal rahatsızlıklar için şifalı sular bulunuyor. Yemyeşil bir alanda bulunan termal kaplıcada masaj, manuel terapi, parafin ve akupunktur gibi yöntemler de uygulanıyor. Yalova Termal Tesislerinin içerisinde 3 farklı otel, çeşitli banyo ve hamamlar yer alıyor.

Yalova termal kaplıca fiyatları ve tesislerle ilgili daha fazla bilgiye Yalova Termal Kaplıcaları web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yalova Termal Kaplıcaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita 

Yalova’ya bağlı Termal ilçesi sınırları içerisinde yer alan kaplıcalar, şehir merkezinin 14 km uzağında bulunuyor. 

İstanbul’a yaklaşık 107 km mesafede bulunan Yalova Termal Kaplıcalarına, D100 kara yolu ve 0-4 üzerinden 100 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Kaplıcalara araç kiralayarak gitmek isterseniz de İstanbul araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Bursa Kaplıcaları: Şifaya Giden Yol

bursa-kaplicalari

 

Bursa da Yalova gibi termal turizm konusunda sıkça tercih edilen bir durak. Bursa’nın farklı noktalarında bulunan her termal merkez, özelliklerine göre farklı rahatsızlıklar için tercih ediliyor. Damar rahatsızlıkları ve iltihaplı kronik hastalıklar için ayrı, romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı ve eklem hastalıkları konusunda tamamlayıcı tedavi almak için ayrı tesisler bulunuyor. Ayrıca cilt problemleri ve kadın hastalıkları konusunda da özel termal tesisler bulabilirsiniz.

Bursa Kaplıcaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

En çok tercih edilen Kükürtlü Kaplıcası, Bursa şehir merkezinde bulunuyor. İstanbul’a yaklaşık 160 km uzaklıkta yer alan kaplıcalara O-4 ve O-5 kara yolunu kullanarak gidebilirsiniz. Yaklaşık 120 dakika gibi bir süre içerisinde de seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

Oylat Kaplıcaları: Yemyeşil Bir Oksijen Merkezi

EcoTour

 

Oylat Kaplıcaları, Marmara Bölgesi’ndeki en iyi termal oteller arasında ve ülkemizin sağlık turizmine hayli katkı sağlayan bir yer. Öyle ki konaklama ihtiyacını karşılamak için de 4 farklı otele sahip. Büyük bir tesis olan Oylat, yemyeşil bir alanda bulunuyor. Çam, kestane ağaçları içerisinde yürüyüş parkurları bulunan tesisten doğal şelalelere ulaşılabiliyor. Ayrıca astım, nefes darlığı, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen Oylat Mağarası da burada bulunuyor. 

Oylat kaplıca fiyatları ve daha fazla bilgi almak için Oylat Kaplıcaları web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Oylat Kaplıcaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Kaplıcaları, Bursa şehir merkezine 70 km uzaklıkta bulunuyor. Bursa’da yaşıyor ve araç kiralama yapmak istiyorsanız Bursa araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

İstanbul üzerinden gitmeyi düşünüyorsanız da yaklaşık 220 km’lik bu yolu O-5 kara yolu üzerinden 3 saat gibi bir süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Kuzuluk Kaplıcaları: Hem Şifa Hem Eğlence Tatili

EcoTour

Kuzuluk Kaplıcaları, 80°C sıcaklığında özel bir suya sahip, ancak içerdiği amonyumdan dolayı içme kürü olarak kullanılamıyor. Bölgede, romatizmal rahatsızlıklar ve eklem ağrılarına deva olarak görülen kaplıca sularından yararlanabileceğiniz otel, pansiyon ve devremülkler bulunuyor. Buralardaki havuz ve banyoları kullanarak şifayı arayabilirsiniz.

Ayrıca bölgede Kuzuluk Tabiat Parkı, alabalık tesisleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları mevcut. Yani keyifli vakit geçirmek için de farklı aktiviteler yapabilirsiniz.

Kuzuluk Kaplıcaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Kuzuluk beldesinde yer alan şifalı bölge, Sakarya şehir merkezine 23 km uzaklıkta bulunuyor.

İstanbul’a yaklaşık 174 km uzaklıkta yer alan kaplıcalara O-7 kara yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 2 saat gibi bir süre içerisinde seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

Sakarya Kaplıcaları: Yenilenmenin Tam Zamanı 

sakarya-kaplicalari

 

Sakarya’nın Geyve ve Akyazı ilçelerinde bulunan kaplıcalar, Kuzuluk’tan farklı olarak içme kürü olarak da kullanılabiliyor. Mide rahatsızlıklarına karşı Taraklı İçmesi’ni, mide rahatsızlıklarına ek olarak solunum yolu rahatsızlıkları için de Acısu ve Ilıcaköy kaplıcalarını tercih edebilirsiniz.

Sakarya Kaplıcaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita 

Taraklı İçmesi, Sakarya şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunuyor. Bu şifa merkezine İstanbul üzerinden gitmeyi düşünüyorsanız yaklaşık 200 km’lik bu yolu O-7 kara yolu üzerinden 2.5 saat gibi bir süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.

 

Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız İstanbul'da Hafta Sonu Gidilebilecek Doğa İçinde Kahvaltı Mekanları yazımıza göz atabilirsiniz.