Türkiye’de Tiny House Deneyimi İçin Gidebileceğiniz 4 Yer


08 Kasım 2023
1018 kez okundu
Tiny House Nedir? Tiny House Özellikleri
Deneyim

Son dönemlerin en büyük tatil modası minik ev yani küçük evler. Bu konuda hem fonksiyonel tasarımlar hem de konumsal olarak Türkiye'de öne çıkan pek çok farklı tiny house tatil mekanı bulunuyor.

 

Gelin, farklı tiny house deneyimleri için tercih edebileceğiniz destinasyonlara birlikte göz atalım. Tabii öncesinde tiny house nedir ve ne gibi özelliklere sahiptir, ele alalım.

Tiny House Nedir? Tiny House Ne Demek?

tiny-house-nedir

 

Sarah Susanka’nın 1998 yılında okurlarla buluşan eseri “The Not So Big House” kitabı, tiny house akımının başlangıcı olarak kabul ediliyor. Özellikle 2008 - 2012 yılları arasında yaşanan global ekonomik kriz sırasında minimalist yaşama geçmek zorunda kalan kitlelerin keşfetmesiyle tiny house dünya genelinde ilgi gören bir yaklaşım oldu. Dünyanın önde gelen pek çok metropolünde adeta bir sanat eserini andıran küçük evlerin yapılması ve bunların büyük beğeni görmesiyle akım gittikçe yayıldı ve gündelik yaşamın bir parçası hâlini aldı.

 

Öncelikle tiny house modelleri, sabit evler olarak ortaya çıkmışsa da günümüzde çekme karavan statüsüne sahip olan tekerlekli küçük evler de tiny house olarak kabul ediliyor. Bu nedenle edineceğiniz tiny house modelini isterseniz imarlı veya tarla vasfına sahip bir araziye yerleşik olarak koyabilir, isterseniz çekme karavan olarak kullanabilirsiniz.

 

Tiny House Özellikleri Nelerdir?

tiny-house-deneyimi

Büyük ev inşa etmenin vergi ve arsa gibi pek çok farklı ihtiyaçlar gerektirmesinin yanı sıra yerleşik durumdaki büyük evlerin giderlerinin de fazla olması, tiny house’a yönelimin artmasındaki başlıca sebepler arasında. Minimalist bir yaşam alanının giderlerinin diğer yapılara kıyasla oldukça az olması, tiny house’u tercih edenlerin sayısının günden güne artmasını sağlıyor. Peki, tiny house’ların özellikleri nelerdir?

 

Farklı tiny house modelleri bulmak mümkündür. Değişen tiny house seçenekleri arasından işlevsellik ve gündelik yaşama sunulan kolaylık doğrultusunda seçim yapılabilir.

 

Yapı itibarıyla tiny house modelleri genellikle 10 ilâ 30 metrekare arasında ve 3.500 kilogram taşıma kapasitesine sahip olarak tasarlanır. Tekerlekli veya sabit modelleri bulanabilir. İç dizaynında ise yaşam alanının pratik ve işlevsel bir şekilde tasarlanmasına önem verilir. Kısıtlı alanı en yüksek verimle kullanmak için gizli dolaplar, merdiven altı çekmeceler, katlanabilir mobilyalar tercih edilir.

 

Ayrıca tiny house tasarımlarında özellikle yalıtım türüne dikkat edilmesi gerekir. Kışlık su tesisatı ve sıcak suyun yanı sıra havalandırma da tiny house için önemli detaylar arasındadır.

 

Siz de daha küçük bir alanda gereksiz eşyalardan arınarak yaşamak isterseniz tiny house projelerini inceleyerek size uygun tasarımlarla bunu elde edebilirsiniz. Ancak tiny house satın almadan önce, ülkemizde yer alan farklı destinasyonlardaki konaklama tesislerini deneyerek bu yaşam tarzının size uygun olup olmadığını gözlemleyebilir, tatilinize bir farklılık katabilirsiniz.

 

Türkiye’de Tatil Yapabileceğiniz Tiny House Konaklama Önerileri

tiny-house-konaklama

 

Türkiye’de tatil yapabileceğiniz en uygun tiny house tavsiyelerini sizinle paylaşıyoruz. Seyahatiniz sırasında minimalist akıma ayak uydurmak için yanınıza gündelik yaşamda kullanacağınız minimum eşyayı almayı unutmayın.

 

İstanbul Tiny House Konaklama Yerleri

Dünyanın en önemli metropollerinden İstanbul, tiny house deneyimi için de birçok seçenek sunuyor. İstanbul’da konaklayabileceğiniz tiny house tatil yerleri arasından tavsiyelerimiz şunlar:

  • Yako House & Park, Polonezköy

  • Pamera Garden, Beykoz

  • Sahil Kamp İstanbul, Şile

     

Günübirlik veya birkaç günlük tatiller için gelirseniz şehir içi ulaşımda herhangi bir sorun yaşamamak için Garenta İstanbul ofislerinden araç kiralayabilir, küçük evinize konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.

İzmir Tiny House Konaklama Yerleri

Ege’de güneş bir başka batar. Peki, güneşin batışını izleyebileceğiniz en uygun tiny house tatil tesisleri hangileridir? Hemen sıralayalım: 

 

  • Tiny Bademli, Dikili

  • Tiny House Piramit Evler, Karaburun

  • Zu Tiny House Hotel & Restaurant, Urla

     

Şehir merkezinden uzak, doğayla iç içe konumdaki tiny house tesislerine ulaşımda herhangi bir sorun yaşamamanız için Garenta İzmir ofislerinden araç kiralamayı unutmayın!

Sakarya Tiny House Konaklama Yerleri

Doğasıyla görülmeye değer şehirlerimizden Sakarya, minimal bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için farklı noktalarda tiny house tesislerine sahip. Özellikle Sapanca bölgesinde yoğunlaşan farklı tatil tesislerinden birisini seçerek doğa ile iç içe keyifli günler geçirebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz bazı tiny house tesisleri ise şunlar: 


  • Hope Sapanca, Sapanca

  • Sapanca Batalikoo Tiny House, Sapanca

  • Butik Evler, Sapanca

 

Garenta Sakarya ofisinden kiralayacağınız araçlar ile Sapanca’ya kolayca ulaşabilir, tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

Muğla Tiny House Konaklama Yerleri

Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesişiminde yer alan Muğla, tatilseverlerin ilk tercihleri arasında. Sahip olduğu doğal güzellikler ve enfes manzaralarla da bu önceliği fazlasıyla hak ediyor! Peki, tiny house tatil arayanlar için Muğla’da öne çıkan tesisler hangileri?


  • Lavira Tiny House Village, Milas

  • Tiny Mini House / Camping, Dalaman

  • Yakabük Tiny House Pansiyon, Menteşe

     

Tatilin ruhunu ulaşım özgürlüğüyle pekiştirmek isterseniz Garenta Muğla ofislerinden kiralayacağınız araçlarla bölgeyi dilediğinizce keşfedebilirsiniz.

 

Tüm bu konaklama yerleri ile tiny house deneyimini keyifli bir şekilde yaşamanız mümkün. Ancak bu deneyimin yanı sıra “Benim için doğa ile iç içe olmak vazgeçilmez.” diyenlerdenseniz doğanın en güzel halini keşfedeceğiniz sonbahar aylarında Türkiye’nin birbirinden güzel kamp yerleri sizi bekliyor. “Peki, bu kamp yerleri nerede?” diye merak ediyorsanız “Sonbahar’a Özel: Türkiye’nin En Güzel 6 Kamp Rotası” yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

İyi tatiller dileriz!