Havalar Isınırken Siz Çantalarınızı Toplayın: Mezovit'te Kamp Yapma Zamanı


01 Eylül 2022
20881 kez okundu
Kaçkar Dağında Kamp Alanı: Mezovit'te Kamp
Deneyim

Mezovit Yaylası, el değmemiş ve saklı kalmış güzellikler arasında, Karadeniz’in muhteşem doğasında yer alıyor. Kaçkar Dağları’nın kuzey yamaçlarına yaslanmış bu yayla, kaostan sıyrılıp doğaya koşmak isteyenleri bekliyor. 

 

Oksijen seviyenizi yükseltecek, ruhunuzu doyuracak ve “dünya varmış” dedirtecek Karadeniz yaylalarına çıkmak isteyenler hazırsa bu yazımızda Mezovit’e gideceğiz. Yakınında gidilebilecek yerler için de önerilerde bulunacağız. Haydi sırt çantanız ve çadırınız hazırsa Mezovit’e gidiyoruz!

En Güzel Kamp Alanlarından Mezovit Nerededir?

mezovit-ile-rize-arasi-kac-km

 

Mezovit Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Bir yanı Yukarı Kavrun Yaylası, bir yanı ise Kaçkarlar… 2.900 metre rakımda bulunan Mezovit, Kaçkar’ın zirvesine çıkmadan önceki son durak. 

Mezovit'e Nasıl Gidilir?

Harita 

Hava yolu ile bölgeye ulaşmayı düşünüyorsanız, Rize Artvin Havalimanı'nı ya da Mezovit Gölü’ne 170 km uzaklıkta bulunan Trabzon Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Rize Artvin Havalimanı'ndan gelirseniz Ayder Yaylası yolu üzerinden 1.5 saatte yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Trabzon Havalimanı’nı tercih ederseniz E70 kara yolu üzerinden 3 saat sürecek bir yolculuk ile yaylaya varabilirsiniz.

Eğer bir araca ihtiyacınız varsa Rize Artvin Havalimanı ya da Trabzon Havalimanı Garenta şubesinden araç kiralama yapabilirsiniz.

Mezovit ile Rize Arası Kaç Km?

mezovit-ile-rize-arasi-kac-km

 

Araçlar yaylada belli bir noktaya kadar gelebiliyor, kalan kısımda ise yürümek gerekiyor. Aracınızla gelebildiğiniz Mezovit Gölü Mevkii ile Rize arası 97 kilometre. Mezovit, bağlı olduğu ilçe olan Çamlıhemşin’e ise 30 km uzaklıkta bulunuyor.


Mezovit'te Doğa Sporları: Trekking İçin Harika Bir Durak

trekkin-icin-harika-bir-durak-mezovit

 

Kaçkar Zirvesi’ne çıkmadan son durak olan Mezovit, diğer yaylalara göre hayli yukarıda bulunduğu için çok bilinmeyen, genelde dağcıların konaklayıp vakit geçirdiği bir nokta. Mezovit’e gelmek için dağcı olmaya gerek yok elbette. Dilerseniz siz de buraya gelip muhteşem doğanın tadını çıkabilirsiniz. Burada yapılacak en güzel şey ise trekking!

 

Mezovit’te göl mevkiinden sonra araç yolu olmadığı için yola yürüyerek devam ediliyor. Yürümeyi seviyorsanız bir de Mezovit’te deneyin. Oksijen yatağının içerisinde yemyeşil bir atmosferde yürümek bambaşka bir deneyim. Yukarı Kavrun ve Mezovit arası 5 kilometre. Trekking’e buradan başlamak isterseniz orta seviye zorluğa sahip, 2 saate yakın sürecek bir yolculuk sizi bekliyor.

 

Mezovit Yaylası’na seyahat etmişken uğrayabileceğiniz harika duraklar, Kaçkar Dağları ve çevresinde gezip kamp yapılabilecek muhteşem yerler var. Gelin, biraz da bu güzergâhlardan bahsedelim. 

Kaçkar Dağları ve Çevresinde Gezilmesi Gereken Yerler

kackar-daglarinda-gezilecek-yerler

 

Karadeniz’de bulunan Kaçkar Dağları tam bir oksijen deposu. Tertemiz havası, coşkun doğası, baharın gelmesiyle gezginlere davetiye çıkarıyor. Rize, Artvin ve Erzurum’a uzanan Kaçkar’ın en yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı, 3932 metre yükseklikte bulunuyor. Burayı ziyaret etmek için dağ tırmanışçısı olmak zorunda değilsiniz.

 

Kaçkar’ın eteklerine saklanmış bir sürü yayla, göl, şelale ve aklınızı başınızdan alacak manzara sizi bekliyor. En güzel kamp alanlarını da burada bulmak mümkün. Haydi gelin, Kaçkar çevresinde görülmesi gerekenlerden biraz bahsedelim.

Pokut Yaylası: Her Mevsim Yeşil

pokut-yaylasi

 

Çamlıhemşin’in 15 km uzağında, Fırtına ve Hala derelerinin meydana getirdiği vadiler arasında bulunan Pokut Yaylası, 2050 metrelik rakımda yer alıyor. Bu noktada ladin ve kestane ağaçları, tertemiz hava ve muhteşem bir doğa manzarası sunuyor.

 

Ayrıca bu noktada kamp yerleri de mevcut. Dilerseniz Karadeniz’in lezzetli yemeklerini de burada deneyimleyebilirsiniz.

Ayder Yaylası: Gürültüden Uzakta

ayder-yaylasi

 

Çamlarla örtülü, 1218 metre rakımdaki Ayder Yaylası, Çamlıhemşin’in 20 km uzağında bulunuyor. Gürgendibi ve Gelintülü şelaleleri ile yemyeşil doğası sayesinde tam bir yeryüzü cenneti diyebiliriz. Ayder’de yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği, trekking ve rafting yapabilirsiniz. Konaklamak için bungalov evleri tercih edebilirsiniz.

 

Kamp yapmayı seviyorsanız da kamp alanında kendi çadırınızı kurabilirsiniz. Kısacası doğayla baş başa, gürültüden uzakta biraz vakit geçirmek isterseniz burası en doğru adres.

Yukarı Kavrun (Kavron) Yaylası: Sisler Arasında Bir Güzellik

yukari-kavron-yaylasi

 

Yukarı Kavrun Yaylası, 2267 metre rakımıyla sisler içerisinde farklı manzaralar sunan yaylalardan biri. Dağcıların Kaçkar Dağlarına çıkmadan önce yüksek rakıma alışmak için kamp yapmayı tercih ettiği noktalardan biri. Burası sınırlı seçeneklere sahip olsa da yeme içme konusunda zorlanmayacağınız, konaklamak için yer ve sıcak su bulabileceğiniz bir durak. Manzaranın güzelliği aklınızı başınızdan alırken zaman zaman kendinizi sisler içerisinde bulabilirsiniz.

 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız "Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?" yazımıza geçebilirsiniz.