2023 Seyahat Trendlerine Göre Yolculuğunuzu Planlayın: İstanbul'da Az Bilinen Yerler


12 Ocak 2023
20144 kez okundu
İstanbul'da Gezilecek Saklı Cevherler
Deneyim

Yıl içinde izin günleri, tatil zamanları belirlendikten sonra yapılacak en güzel şey seyahat planlamak. “Nereye seyahat etsem?” düşünceniz için ise 2023 seyahat trendlerine göz atmanızı öneriyoruz. Seyahat tutkunuzu körükleyecek pek çok farklı trend bulunuyor.

 

Bu yıl film ve dizilerden ilhamla yapılan geziler, kültür & sanat durakları ve gurme turizmi ile birlikte az bilinen yerler (hidden gems), popüler seyahat trendleri arasında yer alıyor. Hidden gems turizm, bir bölgenin en çok bilinen durakları yerine daha az bilinen saklı güzelliklerine odaklanmayı öğütlüyor. Son dönemde popüler olan bu seyahat biçimi, 2023 seyahat trendleri arasında da kendine yer buluyor. 

 

Siz de daha az bilinenleri tanıma yolculuğunuz için ilham almak isterseniz sizin için hazırladığımız İstanbul’un saklı güzelliklerine doğru direksiyonu kırabilirsiniz.

 

Hazırsanız başlayalım!

İstanbul'da Araba Kiralama

Aracınız yoksa Garenta araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek kendinize uygun bir araç seçebilirsiniz. Burada aracınızı kiraladıktan sonra İstanbul’da gerçekleşecek keyifli yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

İstanbul'un Saklı Cevherleri

İstanbul; büyük bir metropol, kültürel bir başkent, dizi ve film setlerinin merkezi, lezzetli mutfakların ev sahibi… Ne kadar çok ziyaret alan popüler bir yer olsa da İstanbul’da her zaman keşfedilecek bir yer mutlaka bulunuyor. Bu rotamızda klasik bir İstanbul turundan uzakta, çok bilinmeyen ancak hayli keyifli duraklara doğru uzanıyoruz.  

Atatürk Arboretumu

ataturk-arboretumu

 

İstanbul çoğu kişiye göre kaosa, beton binalara ve kalabalık bir şehir kültürüne sahip. Ancak İstanbul’da olduğuna şaşıracağımız farklı duraklar da bulunuyor. Yemyeşil bir doğaya sahip olan Atatürk Arboretumu’ndan bahsediyoruz. 

 

Arboretum, Latince “ağaç” anlamına gelen “arbor” kelimesi ve “belli bitkilerin yetiştirildiği alan” anlamındaki “-etum” son ekinin birleşmesinden oluşuyor. Eğitim ve bilimsel araştırmaların yapıldığı arboretumlar, ağaç ve diğer odunsu bitkilerin yetiştirilip sergilendiği tabiat durakları. İstanbul’un güzel ve yeşil köşesine saklanmış olan Atatürk Arboretumu da bunun en güzel örneklerinden biri. Üç farklı yapay gölün çevrelediği, çok farklı ağaç çeşitlerinin bulunduğu arboretum her mevsim başka güzel. 

 

Özel gün fotoğraf çekimi ve grup gezisi planlamak için öncesinden Atatürk Arboretumu web sayfası üzerinden randevu yaptırmanız gerekiyor. Arboretum pazartesi haricinde haftanın her günü 08.30 - 17.00 saatlerinde ziyarete açık. Giriş ücreti 7.50 TL, öğrenci için ise 2.50 TL (2023). Güncel bilgilere Atatürk Arboretumu web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.  

 

Adres: İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Kemer, Sarıyer

Harita 

Adile Sultan Kasrı

adile-sultan-kasri

 

Muhteşem Boğaz manzarasına sahip olan Adile Sultan Kasrı, Validebağ Korusu içinde bulunuyor. Sultan Abdülaziz tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılan mekan, zaman içerisinde farklı amaçlarla kullanılmış. Efsane Yeşilçam filmi Hababam Sınıfı'nın ilk serisinin çekildiği güzel durak artık Üsküdar Öğretmenevi olarak ziyaret edilebiliyor. Öğretmenevinde bulunan odalardan biri ise Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiş, dilerseniz buraya da uğrayabilirsiniz. 

 

Kafe ve piknik alanlarının bulunduğu alanları 09.00 - 22.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Adile Sultan Kasrı’na giriş ücretsiz. 

 

Adres: Tophanelioğlu Caddesi, Altunizade, Üsküdar

Harita 

Baltalimanı Japon Bahçesi

baltalimani-japon-bahcesi

 

İstanbul’da sakura ağacı görebileceğiniz nadir yerlerden biri olan Baltalimanı Japon Bahçesi, Boğaz’da Japon rüzgârları estiren yemyeşil bir yer. Büyüleyici İstanbul Boğazı manzarasının yanı sıra içerisinde şelale ve gölet de bulunuyor. Baltalimanı Parkı’nda yer alan bahçenin kapısından içeri girdiğiniz an Japon mimarisi ve peyzajının etkilerini görebilirsiniz. Dilerseniz çay evinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. 

 

Huzurlu bir gün geçirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen Baltalimanı Japon Bahçesi’ni haftanın her günü yaz aylarında 07.00 - 19.30, kış aylarında ise 07.00 - 17.00 saatlerinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

 

Adres: Emirgan Mahallesi, Sakıp Sabancı Caddesi, No: 76, Sarıyer

Harita 

Aynalıkavak Kasrı

aynalikavak-kasri

 

Osmanlı döneminde Haliç kıyılarını güzelleştiren Tersane Sarayı, sonrasında Aynalıkavak Sahil Sarayı olarak anılmış. Bu saraydan günümüze ulaşabilen tek yapı ise Aynalıkavak Kasrı. Şehrin tam ortasında kuş seslerinin çevrelediği sakin bir durak olan bu yapı, Osmanlı izlerini takip etmek isteyenler için birebir. Dilerseniz Milli Saraylar bünyesinde hizmet veren Aynalıkavak Kasrı’nın huzurlu ortamında kahvaltı yapabilirsiniz. Giriş ücreti ve giriş saatleri ile ilgili güncel bilgi almak için Aynalıkavak Kasrı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Adres: Hasköy, Aynalı Kavak Caddesi, Beyoğlu

Harita 

Beykoz Riva

beykoz-riva

 

Beykoz’un Çayağzı olarak da bilinen güzel mahallesi Riva, aslında eski bir Rum köyü. İstanbul’un şehir hayatından uzaklaşıp doğaya yaklaşmak isteyenlerin uğrak noktalarından da biri. Riva’ya gittiğinizde güzel plajlardan birinde vakit geçirip denize girebilirsiniz. Riva Deresi’nde tekne kiralayıp sazlıkların arasında minik bir yolculuk yapabilirsiniz. Riva Elmasburnu Tabiat Parkı’nda ise piknik yapabilir ya da sosyal tesislerden faydalanabilirsiniz. İstanbul’un içinde biraz yeşil biraz dalga sesi arıyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.

 

Adres: Riva Mahallesi, Beykoz

Harita

Rum Ortodoks Patrikhanesi

rum-ortodoks-patrikhanesi

 

Fener Rum Patrikhanesi olarak da bilinen Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ortodoks Hristiyanların dini merkezi olarak kabul ediliyor. Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi (St.George) ile aynı avluyu paylaşan patrikhane, eşsiz bir tarih dokusu içeriyor. İstanbul’un geçmişine doğru bir yolculuğa çıkmak isterseniz buradan başlayarak Fener ve Balat semtlerini de gezebilirsiniz.

 

Adres: Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, No: 19, Fatih

Harita 

 

Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Nefes Alma Durakları Arayanlara: Sakarya Gezi Rehberi yazımıza geçebilirsiniz.