Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Sorgulanır?


08 Kasım 2023
2086 kez okundu
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Sorgulanır?
Araç Rehberi

 

Kaza tespit tutanağı, trafikte en az iki aracın karıştığı ve sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra düzenlenen tutanaktır. Taraflar, kaza tespit tutanağını maddi hasarlarını gidermek amacıyla tarafların sigorta şirketleri veya polise gerek kalmadan kendi aralarında düzenleyebilirler. Ancak kaza tespit tutanağını doğru şekilde doldurmak gerekir.

 

O hâlde, “Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?” ve “Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulur?” gibi soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

Kaza Tespit Tutanağı Örneği

kaza-tespit-tutanagi-ornegi

Kaza tespit tutanağı, dikkatli ve eksiksiz doldurulması gereken bir belgedir. Çünkü ne kadar doğru ve eksiksiz olursa sigortadan gelecek dönüş de o kadar hızlı ve kesin olacaktır. Doldurulmuş kaza tespit tutanağı örneğini inceleyerek nasıl doldurmanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

Kaza tespit tutanağının doldurulmamış hali için boş kaza tespit tutanağı formunu indirebilirsiniz. Böylece kaza sonrasında karşı tarafla anlaşarak sigorta sürecini hızlıca başlatabilirsiniz. 

Tabii ki her zaman yanınızda basılı bir şekilde kaza tespit tutanağı formu bulunmayabilir. Bunun için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen “Mobil Kaza Tutanağı” uygulamasını cep telefonunuza indirmenizde fayda var. Bu uygulama sayesinde olası bir kaza durumunda kaza tespit tutanağını cep telefonunuz üzerinden doldurulabilir ve saniyeler içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne tutanağı iletebilirsiniz. 

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

tutanak-nasil-doldurulur

Kaza tespit tutanağında kazaya karışan kişilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde kaza tespit tutanağını doldurması oldukça önemli. Tutanakta mutlaka yer alması gereken bilgiler ise şunlar: 

 

  • Ad - soyad

  • TC kimlik numarası

  • Araç plaka bilgileri

  • Trafik sigortası poliçe numaraları

 

Bu bilgiler dışında kaza tespit tutanağı doldururken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Tutanağa kazanın yeri, saati ve tarihi doğru yazılmalıdır.

  • Tutanaktaki ilgili bölümde kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini netleştirecek taslaklar çizilmelidir. Taslaklarda; araçların gittiği yön, yol çizgileri ve sokak isimleri yer almalıdır. Kazaya karışan araçlar A ve B şeklinde isimlendirilerek taslak daha da netleştirilmelidir.

  • Kaza tespit tutanağında, kazaya karışan sürücülerin kısa ifadeleri yer almalıdır.

  • Kaza tespit tutanağının 12 numaralı alanı, kazaya karışan bütün sürücüler tarafından imzalanmalıdır. Eğer bu alan imzalanmazsa tutanak geçersiz sayılacaktır.

  • Kazada şahit varsa tanıklığına başvurulması gerekmesi hâlinde bu kişinin isim, soyisim ve iletişim bilgileri de tutanağa eklenebilir.

 

Eğer kazaya karışan taraflar kendi aralarında anlaşmazlık yaşar ve iki taraf da tutanağı imzalamazsa 155 veya 156 numaralı telefonların aranması, kazanın gerçekleştiği bölgeyle ilgilenen jandarma veya trafik polislerinin olay yerine çağrılması gerekir.

 

Kazaya ikiden fazla aracın karışması durumunda ise birkaç tane kaza tespit tutanağı formu kullanılmalı, düzenlenen her formda da trafik kazasının oluş şeklini gösteren şema mutlaka yer almalıdır. Birden fazla kaza tespit tutanağı formu tutulması halinde bütün sürücülerin her formda imzası bulunmalıdır.

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Geçerli Olmaz

gecerli-olmayan-durumlar

Bazı şartlarda kaza tespit tutanağı geçerli olmaz. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

 

  • Kazada ölüm veya yaralanma varsa

  • Araçlardan en az birinde trafik sigortası yoksa

  • Sürücülerden en az birinde ehliyet veya ruhsat yoksa

  • Sürücü 18 yaşın altındaysa

  • Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse

  • Sürücülerin alkol veya uyuşturucu madde kullanmış olmasına dair şüphe varsa

Kaza Tespit Tutanağı ile Birlikte İstenen Belgeler

Trafik kazasına karışan taraflarca kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra sigorta şirketine teslim edilir. Ancak kaza tespit tutanağı dışında sigorta şirketi tarafından istenen belgeler de bulunur. Kaza tespit tutanağına ek olarak teslim etmeniz gereken belgeler ise şunlardır:


  • Poliçenin fotokopisi

  • Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı

  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri

  • Varsa kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar

Kaza Tespit Tutanağı Teslim Edildikten Sonra Ne Olur?

teslim-edildikten-sonra

Kaza sonrasında kazaya karışan taraflarca doldurulan tutanaklar sigorta şirketlerinin hasar departmanına iletilir. Sigorta şirketleri de en geç 1 iş günü sonunda tutanağı ve varsa kaza fotoğraflarını SBM yani Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne yönlendirir.

 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemine giren tutanaklar, 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketinin kendi kusur oranı değerlendirmesiyle incelenir. Şirketler tarafından aynı kusur oranları verilirse dosya sonuçlanır ve maddi hasarlar giderilir.

 

Ancak 3 iş gününde sigorta şirketleri kendi içlerinde anlaşmaya varamazsa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu’na aktarılır. Bu komisyon ise 3 iş gününde dosyayı sonuçlandırır. 

 

Dosya sonuçlandıktan sonra dosyanın sonuçlanmasına dair tutanak sigortalıların e-posta ve SMS bilgileri bulunuyorsa iki iletişim kanalından da iletilir. Kısacası kaza tespit tutanağı, trafikte sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra tarafların herhangi bir vakit kaybı yaşamadan gündelik hayatlarına devam etmesini sağlar.

 

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kaza tespit tutanağı sorgulamasını internet üzerinden kolaylıkla yapmak mümkün. Online olarak kaza tespit tutanağı sorgulamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden e-devlet bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra plaka bilgisi ile sigortalı kişinin TC kimlik numarasını girerek kaza tespit tutanağı sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

 

Ayrıca aracın kaza ve hasar geçmişini öğrenmek isterseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin SMS servisinden yararlanabilirsiniz. Hasar ve kaza geçmişi bilgilerine ulaşmak için aracın plakasını arada boşluk bırakmadan yazarak 5664’e göndermeniz yeterli.

 

Kaza sonrası süreçlerde en çok merak edilen bir diğer konu olan araç değer kaybı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz de “Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Hesaplanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.