Deniz ve Güneş Sizi Bekliyor: Muğla'nın En Güzel Koyları


13 Haziran 2023
7878 kez okundu
Muğla'nın En Güzel Koyları
Rota

Güneşin ve denizin keyfini doyasıya çıkarmak için Türkiye’de birbirinden güzel pek çok koy bulunuyor. Ege ve Akdeniz kıyısı, keşfedilmeyi bekleyen saklı cennetlerle dolu. Bu saklı cennetlerin büyük bir kısmı ise neredeyse her ilçesi yaz tatillerinin vazgeçilmezi olan Muğla’da yer alıyor.

 

Bodrum, Fethiye, Dalaman, Marmaris gibi ilçeleri ile meşhur Muğla’nın koyları, yaz tatili planlarınızı keyifli hale getirmeye hazır. Siz de hazırsanız Muğla’nın hangi ilçesinde hangi koylara gidilir, birlikte keşfetmeye başlayalım.

 

Kalabalıktan Uzakta: Bodrum Koyları

İlk durağımız hem gecesi hem de gündüzü ile ayrı güzel Bodrum. Bodrum merkeze geldiğinizde meşhur Bodrum evleri, tüm ihtişamıyla günümüze kadar gelen Bodrum Kalesi, masmavi deniz manzarası sizi bekliyor. Tabii ki Bodrum’un güzelliği, içinize tatil heyecanını yayan bu manzara ile sınırlı değil. Bodrum’un farklı yerlerinde bulunan, bazılarına sadece denizden ulaşımın olduğu eşsiz Bodrum koyları, yaz tatillerinin en güzel eşlikçisi. Bu koyları keşfettikçe Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın da belirttiği gibi buradan dönerken aklınızı Bodrum’da bırakacağınız kesin. 


Bodrum’un farklı ilçelerindeki koylarına rahatlıkla ulaşım sağlamak, sadece koyları değil de Bodrum’un tüm güzelliklerini keşfetmek için Garenta Bodrum araç kiralama seçeneğini değerlendirebilir ve Bodrum tatiliniz boyunca konforlu bir şekilde gezebilirsiniz.

Cennet Koyu 

cennet-koyu

 

Bodrum’un meşhur koyları arasında yer alan Cennet Koyu, turkuaz rengi denizi ve yemyeşil doğası ile adı gibi adeta cennetin yeryüzündeki hali. Cennet Koyu’na ulaşım ise hem araba hem de tekne ile sağlanıyor. Bu nedenle koya gittiğinizde pek çok teknenin de Cennet Koyu’na demir attığını görmeniz mümkün.

 

Bodrum’un Göltürkbükü Mahallesi’nde bulunan Cennet Koyu, Bodrum merkeze araba ile yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Akvaryum Koyu

akvaryum-koyu

 

Bodrum’un en doğal koylarından biri olan Akvaryum Koyu, mavinin ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz büyüleyici bir yer. Cam gibi denizi ve pek çok balık çeşidi ile burası gerçek anlamda bir akvaryum. Ayrıca el değmemiş bir doğaya sahip. Bu kadar doğal kalmasının en önemli sebebi ise aslında koya giden bir araç yolunun bulunmaması. 

 

Bitez ve Gümbet arasında yer alan Akvaryum Koyu’na gitmek için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki, Bitez Marina’ya gidip oradan başlayan yürüyüş yolu ile patikaları aşarak koya ulaşmak. Merak etmeyin, yol boyunca taşların üzerine çizgilerle yönlendirme yapıldığı için bu yolda kaybolma riskiniz yok. Ancak tabii ki yolun büyük bir bölümünün taşlı olmasından kaynaklı zorlu bir ulaşım seçeneği. Koya ulaşmanın bir diğer seçeneği ise tekneler. Hem Bitez hem de Gümbet’ten Akvaryum Koyu’na tekne turu bulunuyor.

 

Aspat Koyu

aspat-koyu

 

Aspat Koyu, sakin sahili ve tertemiz denizi ile büyülese de asıl önemi, koyun tarihinden geliyor. Koyun bulunduğu alan, Termera Antik Kenti’nin bir parçası. Aspat Kalesi ve Bizans Hamamı gibi tarihi yapıların kalıntıları, koyun olduğu bölgede yer alıyor. Bu nedenle de Aspat Koyu, geçmişin izleri ile maviliğe süzülmek için eşsiz bir tercih. 

 

Aspat Koyu, Ortakent Yahşi ve Akyarlar arasında kalıyor. Bodrum merkezden ise yaklaşık 35 dakika uzaklıkta.

 

Doğanın İçinde: Fethiye Koyları

 

Şimdi, rotamızı Muğla’nın yaz tatillerini süsleyen bir diğer ilçesi Fethiye’ye çeviriyoruz. Fethiye denildiğinde akla ilk olarak Ölüdeniz geliyor. Ancak Fethiye’de kendinizi masmavi sulara bırakmanın tek adresi Ölüdeniz Plajı değil. Fethiye’nin yemyeşil doğasının içerisinde saklı kalmış pek çok koy bulunuyor. Ayrıca Fethiye, tarihi yerler açısından da oldukça zengin.


Fethiye tatilinizde hem farklı koylara hem de tarihi yerlere kolaylıkla ulaşım sağlamak için Garenta Fethiye ofisinden araç kiralayabilir ve Fethiye’nin tüm güzelliklerini rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Aracınız hazırsa şimdi Fethiye’nin en güzel koylarına doğru yola çıkma zamanı.

Kelebekler Vadisi

kelebekler-vadisi

 

Fethiye’nin meşhur koyu Kelebekler Vadisi hem deniz keyfi yapabileceğiniz hem de kaplan kelebeği dahil 80 tür kelebeği görebileceğiniz bir yer. Doğal yaşamıyla büyüleyici olduğu kadar yeşil ile mavinin buluştuğu manzarasıyla da eşsiz bir deneyim sunuyor. Bu doğallığı korumak için de vadi, 1995’ten beri birinci derece sit alanı ve tamamen beton yerleşime kapalı.

 

Kelebekler Vadisi, dik yamaçların arasında kaldığı için tıpkı Kabak Koyu gibi araçla ulaşmak mümkün değil. Ancak Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ulaşım sağlanıyor.

 

Kabak Koyu

kabak-koyu


Kelebekler Vadisi’nden yaklaşık 10 kilometre uzakta ve dik yamaçların ardında sizi saklı kalmış bir cennet bekliyor. Yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile büyüleyici bir manzaraya sahip bu cennet ise Kabak Koyu. Kabak Koyu hem denizin tadını çıkarmak hem de kamp yapmak için Fethiye’nin en popüler yerlerinden biri. 

 

Fethiye’nin Faralya Mahallesi’nde bulunan Kabak Koyu, geniş bir ormanlık alanın arasında kalıyor. Bu nedenle araç ile koya kadar inmek oldukça zor. Bunun yerine Faralya’ya araba ile giderek ormanın içinden koya yürüyebilirsiniz. Yürümek istemezseniz de Ölüdeniz’den teknelerle koya ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Kleopatra Hamamı 

kleopatra-hamami

 

Göcek’te bulunan Kleopatra Hamamı, efsaneye göre Marcus Antonius tarafından Kleopatra için yapılmış. Koya ulaştığınızda hamamın kalıntılarını görmek, hatta kalıntıların arasında yüzmek mümkün. Ayrıca koya ulaştığınızda karaya çıkarak çam ağaçları ile çevrili doğada tarihin içerisinde bir tura çıkabilirsiniz. 

 

Tarihi ve doğayı bir araya getiren Kleopatra Hamamı’na ulaşım ise sadece deniz yolu ile sağlanıyor. Bunun için Fethiye ve Göcek limanlarından kalkan tekne turlarına katılabilir ya da kendinize özel tekne kiralayarak bu meşhur koya gidebilirsiniz.

 

Keşiflerle Dolu: Dalaman Koyları

 

Muğla koyları keşfinde bir sonraki durağımız Dalaman. Hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile Dalaman, dolu dolu bir tatilin adresi. Fethiye’ye de oldukça yakın. İki ilçe arasında yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Bu nedenle ister Fethiye’ye gitmiş olun ister Dalaman’a, iki ilçe arasında kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.


İlçeler arası kolaylıkla ulaşım sağlamak ve Dalaman koylarını keşfetmek için Garenta Dalaman araç kiralama seçeneğini değerlendirebilir, tatiliniz boyunca keyifle yolculuk yapabilirsiniz.

 

Sarsala Koyu

sarsala-koyu

 

Gür çam ormanının ve masmavi denizin keyfini çıkaracağınız Sarsala Koyu, Dalaman’ın büyüleyici koylarından biri. Çam ağaçları arasında doğa yürüyüşünden sonra deniz keyfi yapmak için ideal bir konuma sahip. Ayrıca Sarsala Koyu’nda deniz ve sıcak su kaynakları karıştığı için su oldukça ılık. Bu nedenle de çocuklu ailelerin favorisi. 

 

Dalaman’ın Kapukargın Mahallesi’nde bulunan Sarsala Koyu’na araç ile ulaşmak mümkün. Dalaman merkezden yola çıktığınızda yaklaşık 25 dakika sonra kendinizi Sarsala Koyu’nun masmavi sularına bırakabilirsiniz.

 

Bedri Rahmi Koyu

bedri-rahmi-koyu

 

Eskiden Taşyaka Bükü olarak bilinen bu koy, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1974 yılında ziyareti ile ünlü sanatçının ismini almış. Çünkü Bedri Rahmi; koyda bulunan bir kayanın üzerine, içerisinde 6 farklı hayvanın gizli olduğu bir balık figürü çizmiş. Bedri Rahmi’nin eseri dışında koy içerisinde Likyalılar tarafından yapılmış kaya mezarları da bulunuyor. Bu koyda sanat, tarih ve doğa bir arada diyebiliriz. 

 

Bedri Rahmi Koyu, tekne turlarının da uğrak noktası. Bu nedenle tekne ile ulaşmak mümkün. Araba ile giderseniz de yolculuk Dalaman merkezden yaklaşık 35 dakika sürüyor. Ancak araçla sahile kadar inilemediği için arabayı tepede bırakıp yürümeniz gerekli.

 

Mavi ve Yeşilin Buluşması: Marmaris Koyları

 

Şimdi de Muğla’nın yaz tatili için popüler ilçesi Marmaris’e doğru yola çıkalım. Tatillerin vazgeçilmezi Marmaris’in hem merkezinde hem de küçük kasabalarında denizin keyfini çıkarabileceğiniz koylar bulunuyor. 


Marmaris’in doğa içerisindeki birbirinden güzel kasabalarında bulunan koylara ulaşım sağlamak için Garenta Marmaris araç kiralama seçeneğini değerlendirebilir ve Marmaris tatiliniz boyunca konforlu yolculuk yapabilirsiniz.

 

İçmeler Plajı

icmeler-plaji

 

Marmaris’in en meşhur koyu olan İçmeler Plajı, Marmaris merkeze araçla yaklaşık 10 dakika mesafede olduğundan deniz keyfi yapmak için popüler bir seçenek. Günübirlik gelenlerin yanı sıra İçmeler Plajı’nın çevresinde pek çok konaklama yeri de bulunuyor. Bu nedenle İçmeler, “Marmaris’te nerede kalabiliriz?” sorusu için uygun bir cevap. 

 

Upuzun sahili ve sahilin hemen yakınındaki restoran, kafe gibi işletmeleri sayesinde İçmeler Plajı’nda gün boyu deniz keyfi yapmak mümkün. Bu keyfe biraz da heyecan katmak isterseniz plajda kano ve parasailing gibi su sporları yapabileceğiniz yerler mevcut. Ayrıca Marmaris’in diğer güzel koylarını deniz yoluyla keşfetmek için buradan tekne turlarına da katılabilirsiniz.

 

Turunç Koyu

turunc-koyu

 

Yeşilliklerin arasında kalmış Turunç, aslında Marmaris’in eski bir balıkçı kasabası. Denizi ve doğası ile dikkat çeken bu küçük kasabaya gittiğinizde ise sizi yaklaşık 300 metre civarında berrak suyu ile dikkat çeken mavi bayraklı bir plaj bekliyor. Masmavi denizin güzelliği ise suyun altında da devam ediyor. Turunç Koyu pek çok su altı mağarasına ev sahipliği yaptığından dalış yapmak için ideal. 

 

Marmaris merkeze yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan Turunç Koyu’nda hem konaklama hem de yeme-içme için pek çok işletme var. Bu nedenle Turunç Koyu’na günübirlik gitseniz bile kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm gününüzü rahatlıkla burada geçirebilirsiniz. 


Kısacası Muğla’nın pek çok ilçesi, denize ve güneşe doyacağınız koylarla dolu. Tabii Muğla, güzel koyları ile yaz tatili için eşsiz bir seçenek olsa da siz bu tatilde daha sakin ve huzurlu rotalar arıyorsanız merak etmeyin, tam size göre bir önerimiz var. Sakin ve huzurlu bir tatilin adresi olan İzmir’in köyleri sizi bekliyor. İzmir’in meşhur köylerini keşfetmek için “Bir Ege Klasiği: İzmir'in En Güzel Köyleri” yazımızı okuyabilirsiniz.