Başkentin Renkli Yüzünü Keşfedin: Ankara Gezi Rehberi


30 Ekim 2023
2625 kez okundu
Ankara'da Gezilecek Yerler ve En İyi Restoranlar
Rota

 

Başkent Ankara, her ne kadar filmlerde ve romanlarda gri şehir gibi resmedilse de doğru gezi rehberi ile keşfedildiğinde oldukça renkli bir şehirdir. Biz de bu nedenle Ankara’da gezilecek yerler konusunda bir rehbere ihtiyacı olanlar için başkent gezi rehberi hazırladık. Üstelik Ankara restoranlar ve yemek yerleri önerileri de rehberin sonunda sizi bekliyor! 

Ankara Garenta Ofislerinden Araç Kirala ve Geziye Başla!

Ankara seyahatinizde günün ve şehrin keyfini çıkarmak istiyorsanız Ankara Garenta ofislerinden araç kiralayabilirsiniz. Böylece şehrin dört bir yanını gönlünüzce keşfedebilirsiniz.

Ankara’da Gezilecek Yerler

ankarada-gezilecek-yerler

Ankara’da görülmesi gereken yerler aslında saymakla bitmez. Ancak bir turist gibi şehri keşfetmek istediğinizde seyredeceğiniz rota çok önemlidir. Üstelik kısıtlı bir zaman diliminde şehri keşfedecekseniz nokta atışı tercihler daha da önem kazanır. 

 

Ankara’da mutlaka gidilmesi gereken yerler için temel liste ise şu şekilde:


  • Anıtkabir

  • Ankara Kalesi

  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi

  • Kuğulu Park

  • Kızılay Meydanı


Gelin, şimdi bütün bu noktalara tek tek yakından bakalım.

 

Anıtkabir

 

anitkabir

 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir’i ziyaret etmek, Ankara’da yapılacaklar listenizin ilk sırasında olmalı. Sadece ülkemizin kurucusunu ziyaret etmek için değil, milli duyguları uyandıracak özenli tasarıma yakından tanıklık etmek için Anıtkabir’i gideceğiniz yerler arasına dahil etmelisiniz.

 

Anıt blok, Aslanlı Yol, tören meydanı, mozole, Barış Parkı, kuleler gibi farklı mimari niteliklere sahip bölümlerden oluşan Anıtkabir’de sadece Atatürk’ün değil, İsmet İnönü’nün de lahti bulunuyor. Ayrıca Anıtkabir Atatürk Müzesi’nde ülkemizin kurucusunun gündelik yaşamında kullandığı eşyalardan ona gelen hediyelere kadar pek çok eşyayı görmek mümkün. Benzer şekilde burada bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi de Milli Mücadele’yi konu alan ve Atatürk’ün şahsi kitaplığını da içeren, mutlaka görülmesi gereken bir müze. Peki, böyle kıymetli bir atmosferi deneyimleyebileceğiniz Anıtkabir nerede? 

 

Çankaya’da yer alan Anıtkabir’e ulaşım sağlamak için Tandoğan Meydanı’ndan Anıt Caddesi’ni takip edebilirsiniz.

 

Ankara Kalesi

 

ankara-kalesi

 

Ankara’yı ziyaret ettiğinizde görmeniz gereken başlıca noktalardan bir diğeri de Ankara Kalesi’dir. Özellikle arkeolojiye ve tarihe meraklıysanız Ankara’da mutlaka gidilmesi gereken yerler sıralamanızda en üstlerde Ankara Kalesi olmalı.

 

Üstelik sadece Ankara Kalesi’ni değil; kalenin yakınlarındaki Rahmi Koç Müzesi, Anadolu  Medeniyetleri Müzesi ve Azize Teresa Kilisesi’ni de mutlaka görmelisiniz. Kalenin yakınlarındaki restoranlarda tarihi ambiyansa uygun biçimde pirinç bardaklarda sunulan saleplerden tadarak gününüze lezzet katmayı da ihmal etmeyin. 

 

Herhangi bir giriş ücretinin bulunmadığı kale, pazartesi günleri hariç her gün 08.30 - 17.30 arası ziyaret edilebiliyor.

 

Anadolu Medeniyetler Müzesi

 

anadolu-medeniyetler-muzesi

 

Ankara Kalesi’nin dış duvarında, güneydoğu kıyısında restore edilen iki Osmanlı binasından oluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesi de Ankara’da gezilecek yerler arasında dikkat çekici bir nokta.

 

Kendisine has koleksiyonlarıyla dünyada örnek gösterilen bir müze olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde en eski jeolojik çağlardan günümüze kadar kronolojik bir sırayla Anadolu’nun arkeolojik eserlerini incelemek mümkün. 

 

Friglerden Urartulara kadar pek çok uygarlığın karakteristik eserlerine tanıklık edebileceğiniz müzede, yaşadığımız coğrafyanın ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu bir kez daha anlayabiliyoruz.

 

Kuğulu Park

 

kugulu-park

 

Ankara’nın sembol mekânlarından birisi olan Kuğulu Park’ı ziyaret etmek, Ankara’da yapılacaklar arasında başta gelen aktivitelerden biri. Kuğular, kazlar ve ördekler başta olmak üzere 24 farklı kuş türüne ve erguvandan çınara kadar oldukça geniş ağaç çeşitliliğine sahip olan Kuğulu Park’ta çocuk oyun alanları ve kafeterya da bulunuyor.

 

Kısacası Ankara seyahatinizde tam gün ortasında durup dinlenmek için ideal nokta Kuğulu Park.

Kızılay Meydanı

kizilay-meydani

Ankara’nın hareketliliğinde bir merkez görevi gören Kızılay Meydanı tarih boyunca pek çok toplumsal olaya sahne olmuş, Ankaralıların uğrak yeri olduğu kadar turistlerin de şehre geldiklerinde mutlaka görmeleri gereken bir meydan kimliği kazanmış. Yakınındaki Güvenpark’tan Ulus’a kadar pek çok farklı destinasyonun ve bölgedeki anıtların da meydanın sahip olduğu cazibede payı büyüktür. Siz de şehrin gündelik yaşamını yerinde tecrübe etmek istiyorsanız Kızılay Meydanı sizin için tam isabet bir tercih olacak.

 

Ankara En İyi Yemek Yerleri

ankara-yemek-yerleri

 

Gezdik, gördük; neredeyse dönüş yoluna geçeceğiz. Dönüş yoluna çıkmadan, konaklamalı seyahatlerde özellikle akşam yemeklerinde ya da gün içinde Ankara’da ne yenir? Elbette ilk akla gelenlerden biri Ankara simidi. Sabah, ayak üstü veya bir kafede oturup taze simidi mutlaka tatmalısınız. 

 

“Peki, günün kalanında hangi mekanlarda, ne yenmeli?” diye düşünüyorsanız Ankara’nın meşhur yemek yerlerini incelemeye başlayalım. 

 

Tarihi Mutfak Lokantası

tarihi-mutfak-lokantasi

 

Çankaya’da yer alan Tarihi Mutfak Lokantası, özellikle et yemeklerinde öne çıkıyor. Yaprak kebap, şiş, kuzu tandır gibi lezzetlerden size en çok hitap edeni gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

 

Liva Pastanesi

liva-pastanesi

 

Ayrancı, Çankaya, Yenimahalle gibi farklı ilçelerde şubesi olan Liva Pastanesi gün içinde her an karşınıza çıkabilme özelliğine sahip. Siz de “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.” düsturuna inananlardansanız sizin için en tatlı seçenekleri bu pastanede bulabilirsiniz.

 

Atatürk Orman Çiftliği

ataturk-orman-ciftligi-dondurma

 

Et dönerden kebaba, köfteden kumpire kadar farklı lezzetleri bulabileceğiniz kafesi ve kokoreççisi ile Atatürk Orman Çiftliği, başkentin lezzet durakları arasında akla gelen ilk adreslerden. Tabii nefis dondurmasını da tatmadan olmaz!

 

Aspava

aspava-doner

 

Ankara’nın en meşhur lezzet duraklarından birisi de tabii ki Aspava. Şehrin dört bir yanında pek çok Aspava restoranı görmeniz mümkün. “Peki, bunlardan hangisi en meşhuru?” derseniz Küçükesat’ta bulunan üç Aspava restaurantından birini ziyaret etmenizi öneririz. Buradaki üç seçenek de Ankara’nın en uğrak Aspavaları arasında yer alıyor. 

Aspava’ya gittiğinizde hem göze hem de mideye fazlasıyla hitap eden, doyuruculukta sınıf atlamış ikramlar ve geniş menüler sizi bekliyor. 

Gördüğünüz gibi Ankara hem gezmek hem de pek çok lezzet denemek isteyenler için oldukça uygun bir gezi rotası. Tabii gezmenin ve yeni şehirleri keşfetmenin tadı bir başka. Ankara’yı renkleri ve lezzetleri ile deneyimlediysek şimdi, yolculuğa devam etme zamanı. “Peki, Ankara’dan sonraki durağınız neresi?” diye düşünüyorsanız bizim önerimiz Samsun. Keşfetmek için de “Atatürk’ün Şehrine Yolculuk: Samsun Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.