İlkbaharda Gezilecek Yerler: Göl Manzaralarının Peşinde


01 Eylül 2022
16036 kez okundu
İlkbahar'da Gezilecek Türkiye'deki Göller
Deneyim

Ülkemiz doğal güzellikler bakımından hayli zengin bir coğrafyaya sahip. Bu sayede şehrin sesini kuş seslerine çevirip huzur dolu bir gün geçirmek mümkün. İster yedi bölgenin uzak coğrafyalarından birini ister yakın güzergahları tercih edin, yeryüzü cennetlerini bulmak çok zor değil.

Peki, doğaya kaçmak istediğinizde büyülü bir güzellik olan göl manzaralarının peşine düşmeye ne dersiniz? Bu yazımızda farklı coğrafyalara yayılmış olan bu güzelliklere giden yollarından bahsedip seçimi kolaylaştırmak için göllerle ilgili çeşitli bilgiler vereceğiz.

Türkiye’de Görülmesi Gereken Göller

Türkiye’de birbirinden güzel pek çok göl bulunuyor. Ancak biz bunların yedi tanesinden bahsedeceğiz. Haydi, huzura doğru götürüp muhteşem manzaralar sunan gölleri anlatmaya başlayalım!

Manyas Kuş Cenneti: Binlerce Kuşun Göç Durağı

manyas-kus-cenneti

 

Göçmen kuşların uğrak mekanlarından biri olan Manyas Kuş Cenneti, 25 bin hektara yayılmış durumda. Kuş gözlemciliğine ilginiz varsa burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Manyas Kuş Cenneti Nerededir?

Manyas Gölü, Balıkesir’e bağlı Bandırma ilçesinin sınırlarında yer alıyor. Ayrıca ismini aldığı Manyas ilçesine kadar uzanıyor. Susurluk’a 40 km, Gönen’e ise 34 km uzaklıkta bulunuyor.

Manyas Kuş Cenneti'ne Nasıl Gidilir?

Harita

İDO, BUDO gibi ulaşım araçlarını kullanarak Bandırma’ya rahatlıkla gidebilirsiniz. Bandırma’ya ulaştıktan sonra Bursa - Çanakkale Yolu/D200/E90 kara yolu üzerinden 18 km uzaklıkta bulunan Kuş Cenneti’ne bu yol üzerinden yaklaşık 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer araç kiralamaya ihtiyacınız varsa en yakın Garenta şubesinden araç kiralayabilirsiniz.

Manyas Kuş Cenneti'nin Özellikleri Nelerdir?

Manyas Kuş Cenneti, Kuş Gölü’nün kuzeydoğu kıyılarında bulunuyor. Tatlı ve sığ olan göl, Türkiye’nin en büyük yedinci gölü olma özelliğini taşıyor. Milli park statüsünde olan bölge, 266 farklı kuş ve 23 farklı balık türüne ev sahipliği yapıyor. 

Canlıların zarar görmemesi için çevrede ateş yakmak ve kamp yapmak yasak. Burayı ziyaret ettiğinizde Kuş Cenneti Müzesi’ni ziyaret edebilir, eşsiz bir deneyim için kuş gözlem kulesine çıkabilirsiniz. Kuleden saz bülbüllerini, pelikanları, kuğuları, kazları ve onlarca farklı kuş türünü izlemek mümkün. Gün batımlarında ise kuşların doğayla dansını izlemek paha biçilemez. 

Normal şartlarda her gün ziyarete açık olan Manyas Kuş Cenneti bazı özel durumlarda ziyaret koşullarını değiştirebiliyor. 

Yedigöller: Her Mevsim Başka Güzel

bolu-yedigoller-milli-parki

 

Ağaçlar, göller, muhteşem bir doğa… Yedigöller her mevsim farklı renkler içerisinde, ülkemizin değişmeyen oksijen depolarından biri. Eğer rahatlamaya ve huzura ihtiyacınız varsa yolunuzu mutlaka Yedigöller’e düşürmelisiniz.

Yedigöller Nerededir?

Batı Karadeniz’de bulunan Yedigöller, Bolu il sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul ve Ankara arasında kalan bu bölge; İstanbul’a 300 km, Ankara’ya ise 225 km uzaklıkta bulunuyor.

Yedigöller Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Harita

Bolu şehir merkezine 42 km uzaklıkta bulunan bölgeye Yedigöller yolu üzerinden 1 saatte ulaşabilirsiniz. Araca ihtiyacınız varsa Garenta araç kiralama şubeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yedigöller’in Özellikleri Nelerdir?

Yer altı akışlarıyla birbirine bağlı Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl'den oluşan Yedigöller, milli park statüsüne sahip. Tabii bölgenin tek alametifarikası gölleri değil. Doğa harikası bölge; gürgen, kayın, meşe, akçaağaç, kızılağaç, çam, köknar, ıhlamur gibi ağaçlara ve pek çok sayıda bitki çeşidine de ev sahipliği yapıyor.

 

Doğa yürüyüşleri ve şelale ziyaretleri yapabileceğiniz bu alan tam bir doğayla kavuşma mekanı. Milli park içerisinde yemek yiyebileceğiniz lokanta ve büfe ile piknik alanları bulunuyor. 

Şavşat Karagöl: Yeryüzü Cenneti

karagol-savsat-artvin

 

Sahara Karagöl Milli Parkı içerisinde yer alan Karagöl, tertemiz doğasıyla ziyaretçilerine kucak açıyor. Çiçekler ve ağaçlarla birlikte yeryüzü cenneti diyebileceğimiz noktalardan biri. El değmemiş doğal bir yer arıyorsanız Karagöl tam size göre. 

Şavşat Karagöl Nerededir?

Doğu Karadeniz’in cennet noktalarından Karagöl, Artvin’in Şavşat ilçe sınırlarında bulunuyor. Batıda Artvin’in Borçka ve Ardanuç ilçelerine, doğuda ise Ardahan'ın Merkez, Posof ve Hanak ilçelerine komşu.

Şavşat Karagöl’e Nasıl Gidilir?

Harita 

Karagöl; Şavşat ilçesinin 25 km, Artvin’in ise 88 km uzağında buluyor. Bu mesafeyi Artvin - Ardahan yolu/D010 üzerinden 2 saat gibi bir sürede alabilirsiniz. Ayrıca bir araca ihtiyacınız varsa araç kiralama yapabilirsiniz. 

Şavşat Karagöl’ün Özellikleri Nelerdir?

Bir heyelan gölü olan Karagöl’ün etrafı ladin, çam ve ahlat ağaçlarıyla çevrili. Karadeniz’in muhteşem doğasına güzellik katan yerlerden biri. Göl çevresi harika manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak için ideal. Aynı zamanda gölde bulunan kayıklardan birini kiralayıp doğanın güzelliğine daha yakından şahit olabilirsiniz. 

Sapanca Gölü: Biraz Doğa, Biraz Konfor

sapanca-golu-sakarya

 

Hafta sonlarının yıldız mekanlarından Sapanca Gölü, manzarasının verdiği huzurla yerleşim yerlerinden çok uzaklaşmadan keyifli vakit vadeden duraklardan biri. Eğer biraz doğa, biraz konfor arıyorsanız burası tam size göre.  

Sapanca Gölü Nerededir?

Sapanca Gölü, Sakarya ile Kocaeli arasındaki sınırda yer alıyor. Hatta bu sınırı kendisi oluşturuyor diyebiliriz. Doğu Marmara Bölgesi’ndeki göl; Sakarya’nın 12 km batısında, İzmit’in de 27 km doğusunda bulunuyor. 

Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Harita

Sapanca Gölü, Sakarya şehir merkezine 17 km uzaklıkta yer alıyor. Sakarya Caddesi üzerinden Adapazarı - Sapanca Yolu takip edilerek 30 dakikada ulaşmak mümkün.

Sapanca Gölü’nün Özellikleri Nelerdir?

Sapanca aslında tektonik bir tatlı su gölü. Çevresindeki dağlardan inen sel sularıyla beslenen göl, fazla suyunu da doğu ucundan Çark Suyu aracılığı ile Sakarya Irmağı’na aktarıyor. Yemyeşil ağaçlar içerisinde kalan gölde dönem dönem sörf ve yelken müsabakaları da yapılıyor. 

Buraya geldiğinizde gölde balık tutabilirsiniz. Kamp ya da piknik yapmak isterseniz de Arifiye Ormanı’na çıkabilirsiniz.

Abant Gölü: Şehirden Uzak, Doğanın İçinde

bolu-abant-golu

 

Abant Dağları’nın üzerinde oluşan göl, her mevsim başka güzel. Sakin ve huzurlu atmosferiyle şehirden uzaklaşıp doğanın kollarına ulaşmak için uygun noktalardan biri. 

Abant Gölü Nerededir?

Batı Karadeniz’de bulunan Abant Gölü, Bolu il sınırları içerisinde yer alıyor. Konum itibarıyla Düzce’ye de hayli yakın.

Abant Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Harita 

Bolu şehir merkezinin 35 km uzağında bulunan Abant Gölü’ne, Ankara - İstanbul D-100 kara yolu üzerinden gidilebilir. Yaklaşık 40 dakika sürecek yolculukla göle ulaşmak mümkün.

Abant Gölü’nün Özellikleri Nelerdir?

İsmini Abant Dağı’ndan alan bu birikinti gölü, denizden 1328 metre yükseklikte bulunuyor. Dört farklı piknik alanı, bolca yeşillik, ciğerleri dolduran oksijen seviyesi ile devlet koruması altında.  

 

Uzungöl: Doğanın Bir Hediyesi

uzungol-trabzon

 

Yemyeşil ağaçlar, masmavi gökyüzü, bembeyaz bulutlar… Uzungöl’ü tanımlamak için daha fazlasına ihtiyaç yok. Doğanın hediyesi Uzungöl, berrak suları ve kendi güzelliği ile doğaseverlere bambaşka bir deneyim sunuyor.  

Uzungöl Nerede?

Uzungöl, Karadeniz bölgesinin güzel şehri Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunuyor. Uzungöl Tabiat Parkı da bu sınırlar içerisinde yer alıyor. 

Uzungöl’e Nasıl Gidilir?

Harita 

Uzungöl, Trabzon Havalimanı'na yaklaşık 90 km uzaklıkta yer alıyor. Bu mesafeyi D915 kara yolu ve D010/E70 kara yolu  üzerinden 1.5 saat civarında almanız mümkün. Eğer bir araca ihtiyacınız varsa Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

Uzungöl’ün Özellikleri Nelerdir? 

60’tan fazla endemik bitki ile çevrelenmiş Uzungöl, her mevsim yağış alan bereketli topraklar üzerinde bulunuyor ve heyelan set gölleri arasında yer alıyor. Heyelanlarla kendi kendine oluşan bu doğal gölün etrafında bisiklet turu ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Etrafındaki dağların eteklerine çıkıp muhteşem manzarada hayale dalmak da serbest! 

 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Türkiye'deki En Güzel Tabiat Parkları: Doğal Terapi Noktaları yazımıza geçebilirsiniz.