Doğu Anadolu'nun İncisi: Van Gezi Rehberi


23 Ocak 2024
776 kez okundu
Van Gezilecek Yerler ve Yemek Yerleri
Rota

Farklı yerleri keşfetmenin keyfi bir başka. Bu keyfi yaşamak için de Türkiye, keşfedilmeyi bekleyen pek çok şehri ile adeta bir cennet. Çünkü Türkiye’nin her bir bölgesi, farklı kültürel değerleri ve doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Bu zenginliği keşfetmenin yolu ise farklı şehirlere yapılan keyifli gezilerden geçiyor. O halde hazırlanın, yeni bir keşif için Doğu Anadolu’nun incisi Van’a doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

 

Van hem tarih hem de doğal güzellikler arayanların buluşma noktası. Çünkü dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Van’da tarihin izlerini keşfedebilir ve meşhur Van Gölü’nün şehre kattığı masmavi güzelliğe hayran kalabilirsiniz. Kısacası doğal güzellikleri, tarihi, yöresel yemekleri ile Van, keşiflerle dolu bir geziden tüm beklenenleri size sunmaya hazır. Siz de hazırsanız Van gezisine başlayalım. 

Garenta Van Ofisi’nden Araç Kirala ve Van Gezisine Başla! 

Van’da gezilecek yerleri keşfetmeden önce Van’a gittiğinizde “Görülmesi gereken tüm yerlere nasıl ulaşım sağlanır?” sorusuna çözüm bulmakta fayda var. Çünkü Van Gölü ve Erçek Gölü gibi Van’ın meşhur doğal güzellikleri şehir merkezinden biraz uzakta yer alıyor. Bu yerlere konforlu bir şekilde ulaşmanın ve Van gezisinde görülmesi gereken tüm yerlere kolaylıkla seyahat etmenin yolu ise Garenta’dan geçiyor. 

 

Van’a ulaştığınızda Garenta Van ofisinden araç kiralayarak şehrin tüm güzelliklerini rahatlıkla keşfedebilir ve şehir içindeki ulaşımınızı daha konforlu hale getirebilirsiniz.

Van geziniz için şehir içi ulaşım seçeneğini belirlediğimize göre şimdi, Van’ın gezilecek yerlerini keşfetmeye başlayabiliriz.

Van'da Gezilecek Yerler

Van, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile dolu dolu bir gezi için eşsiz bir seçenek. Bu şehirde bir yanda tarihin izlerini keşfederken bir yandan da adeta resim gibi manzaralarla huzur bulmanız mümkün. “Peki, nerelere gitmeliyim?” diye merak ediyorsanız “Görmeden dönmeyin.” dediğimiz yerleri sizin için derledik.

 

Van gezilecek yerlerde ilk seçeneğimiz tabii ki sadece bu şehrin değil, Türkiye’nin de en meşhur gölü olan Van Gölü.

Van Gölü 

van-golu

 

Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölü olması ile oldukça meşhur. Ama bu gölü meşhur yapan sadece bu özelliği değil. “Van Gölü canavarı” efsanesi, bu doğal güzelliği yıllar boyunca merak uyandıran bir yer haline getirmiş durumda. Hatta Van’ın Gevaş ilçesinde bu canavarın bir heykeli bile bulunuyor. Bu bir şehir efsanesi olsa da Van Gölü’nün uçsuz bucaksız sularına daha gizemli bir hava kattığı kesin. 

 

Van Gölü’nü ilginç kılan bir diğer özelliği ise kış aylarında bile gölün sularının donmaması. Çünkü göl, tuzlu ve sodalı bir suya sahip. Bu nedenle gölün suyu çok soğuk havalarda bile donmuyor. Ancak göl suyunun bu özelliği, göldeki biyolojik çeşitliliği etkiliyor. Farklı balık türlerine ev sahipliği yapan göllerin aksine Van Gölü’nde tek bir balık türü olarak inci kefali yaşıyor. Eğer mayıs ve haziran aylarında Van’a giderseniz Van Gölü’ne dökülen tatlı sulara göç eden inci kefallerini görmeniz mümkün.

 

Eşsiz manzarası ve efsanesi ile Van Gölü’nün güzelliğini keşfettiğimize göre şimdi, bu gölün meşhur adalarına doğru bir yolculuğa çıkma zamanı.

Akdamar Adası 

akdamar-adasi

 

Van Gölü’nün doğu bölümünde dört adet ada bulunuyor. Bunlar Adır, Çarpanak, Kuş ve Akdamar. Bu adalardan en meşhuru ise tarihi bir yapıya ev sahipliği yapan Akdamar Adası. 

 

Bahar aylarında badem ve kayısı ağaçlarıyla görsel bir şölen sunan Akdamar Adası’nda tek bir yapı bulunuyor. O da tarihi M.S. 915 yılına kadar uzanan Ahtamar Kilisesi. Vaspurakan Krallığı zamanında Kral Gagik tarafından yaptırılan bu kilise, dış cephesindeki kabartmalar ve içindeki rölyeflerle oldukça dikkat çeken bir eser. Van Gölü’nün manzarası eşliğinde tarihe bir yolculuk yapmak isterseniz Akdamar Adası ve Ahtamar Kilisesi sizi bekliyor.

 

Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Van’da tarihin izlerini keşfetmek için şimdi Van Kalesi’ne gidelim.

Van Kalesi 

van-kalesi

 

Van Gölü’nün hemen yanında bulunan Van Kalesi, zamanında Tuşpa adıyla Urartu Devleti’nin başkenti olarak biliniyor. Bu kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 yılları arasında yaptırılmış. Büyük bir kayanın üzerinde yer alan ve tüm ihtişamıyla geçmişten günümüze kadar gelen Van Kalesi’nda hala Urartulardan kalma tapınakları ve kaya mezarlarını görmek mümkün. 

 

Tarihi açıdan büyük öneme sahip Van Kalesi’nin manzarası ise göz alıcı bir güzelliğe sahip. Çünkü Van Gölü’nün kıyısından yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılan bu kaleden Van Gölü’nü kuş bakışı görebilirsiniz. 

Erçek Gölü Kuş Cenneti

ercek-golu

 

Van, her ne kadar Van Gölü ile meşhur olsa da bu şehirde bulunan tek göl bu değil. Van Gölü’nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü hem Van’daki bir diğer göl hem de bir kuş cenneti.

 

Türkiye’de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü havzasında yer alıyor. Kısacası buraya sadece bir göl demek yerine pek çok farklı kuş türünü de görebileceğiniz bir kuş cenneti demek mümkün.  

 

Erçek Gölü’ne gittiğinizde büyük cılbıt, kılıçgaga, kara boyunlu, hatta flamingo gibi pek çok kuşu bir arada görebilirsiniz. Çünkü burası yerel türlerin yuvası olmaktan öte flamingo gibi göçmen kuşlar için de önemli bir konaklama yeri. Bu nedenle farklı kuş türlerini keşfedip Van gezinizi büyüleyici manzaralarla daha da unutulmaz hale getirmek için Erçek Gölü Kuş Cenneti eşsiz bir seçenek. 

Van'da Neler Yenir?

van-yemekleri

 

Van, sadece tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, yöresel lezzetleriyle de oldukça meşhur. Bu nedenle kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bu şehirde bir lezzet turuna da çıkmanız mümkün. Durum böyle olunca Van’da sadece gezilecek yerleri değil, “Nerede ne yenir?” keşfetmekte fayda var. 

 

Tabii ki Van’a gelmişken bol bol çeşidi ile hem göz hem de karın doyuran Van kahvaltısı yapmadan dönmek olmaz. Bu nedenle sabah gezinize başlamadan önce meşhur Van kahvaltısı ile dolu dolu bir kahvaltı yapabilir ve Van’ın yöresel lezzeti otlu peyniri deneyebilirsiniz. Kahvaltı için önerimiz ise Van Gölü’nün hemen yanında bulunan hem manzarası hem de lezzetleri ile güne güzel başlamanızı sağlayacak Sütçü Fevzi. 

 

Kahvaltıyı tamamladığımıza göre yemek için gidebileceğiniz yerlere de bir göz atalım. Eğer yemek için tercihinizi etten yana kullanıyorsanız Merkez Et Lokantası’na uğramanızı öneririz. Ama “Van Gölü manzarasına karşı balık yiyelim.” derseniz de Van’ın Edremit ilçesindeki Altınsu Restoran sizi bekliyor. Hem de burada Van Gölü’nün meşhur inci kefalini tadabilirsiniz. 


Gezilecek yerleri ve meşhur yemekleri ile Van gezisinin sonuna geldik. Ama unutmayın ki Doğu Anadolu’da keşfedilecek daha pek çok yer var. Bu nedenle Van gezinizi, başka şehirleri de keşfedebileceğiniz bir tura çevirebilirsiniz. “Peki, Van’dan nereye geçelim?” diye düşünüyorsanız turunuzu daha detaylı planlamak için “7 Günde Doğu & Güneydoğu Anadolu Keşfi: Mistik Bir Yolculuk” yazımızı okuyabilirsiniz.