Doğanın İçinde Yeşilin Peşinde: Rize-Artvin Road Trip


01 Kasım 2022
16911 kez okundu
Rize - Artvin Yolculuk Rehberi
Rota

 

Yolculuk ve doğaseverleri bir araya getiren yollar vardır. Ağaçlarla kaplı bu yolların bir kenarı zaman zaman dağlara bakar. Bazen de kavşaklar bir denizle kavuşur. Dereler tepeler hep huzur dolu manzaralara çıkar. 

 

Şehrin kaosundan kaçıp bu eşsiz manzaralara sığınmak kulağa nasıl geliyor? Peki, doğanın içerisinde yolculuk yapabileceğiniz bir güzergâh arıyorsanız Rize-Artvin arasında yol almaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise bize de bu iki güzel Karadeniz şehri arasında güzel bir yolculuğa çıkıp rota önerilerinde bulunmak kalıyor. 

 

Bu yeşil road-trip için Rize-Artvin Havalimanı’ndan araç kiralama yaparak yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Haydi, yeşilin peşine düşme zamanı!

 

Kaçkar Dağları: Yeşilin Büyüsü

kackar-daglari

 

Bulutlu tepeleri, hırçın dereleri, kuzey yamaçlarındaki gür ormanlarıyla etkileyici güzellikler sunan Kaçkar Dağları, 1994 yılında milli park statüsüne kavuşmuş. Artvin ve Erzurum illerine taşan milli parkın büyük bir kısmı ise Rize sınırlarında yer alıyor. 

Hem Rize hem de Artvin tarafından Kaçkar Dağları Milli Parkı’na ulaşabilirsiniz. Buzul gölleri, farklı bitki türleri, yaban hayvanlarıyla eşsiz bir tabiata sahip bölgede trekking ve rafting gibi aktiviteler de yapabilirsiniz.  

Kaçkar Dağları Nerede?

Harita

Doğu Karadeniz boyunca uzanan Kaçkar Dağları; Rize, Artvin ve Erzurum sınırlarında yer alıyor. Rize-Artvin Havalimanı’na yaklaşık 84 km mesafede bulunan Kaçkar Dağları Milli Parkı’na, Ardeşen Çamlıhemşin Yolu üzerinden 2.5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. 

 

Kaçkar Dağları’nda Konaklama

Kaçkar Dağları el değmemiş bir bölge, ancak Kaçkar’ın eteklerindeki yaylalarda konaklama yapılacak yerler bulabilirsin. Dilersen bu güzel doğanın kalbinde kamp da yapabilirsin.

Pokut Yaylası: Bulut Denizine Yakından Bakış

pokut-yaylasi

 

Kaçkarlar’ın en güzel yaylalarından biri olan Pokut, “rüzgârlı vadi” anlamına geliyor. Yemyeşil düzlüklerde yer alan ahşap evler de adeta bir kartpostal gibi. Bulut denizinden yeşilliklere açılan manzaralar ve mis gibi yayla havası ise oksijen seviyenizi arşa çıkaracak.  

Rize’de gezilecek yerler denince akla ilk gelen duraklardan biri olduğu için her sezon çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan bir bölge olduğunu söyleyelim. Güneş’in doğuş ve batış anını yakalamak, dumanı üzerinde taze bir çayı yudumlamak, bu güzel tabiatın tadını çıkarmak için mutlaka yapılması gerekenler arasında yer alıyor. 

Pokut Yaylası Nerede?

Harita

Pokut Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 15 km uzaklıkta bulunuyor. 2050 metre yükseklikte bulunan yayla; yeşil cennet Amlakit, Hazindak ve Sal yaylaları ile Palovit Şelalesi’ne de komşu bir konumda yer alıyor. Dilerseniz Pokut Yaylası’ndan yürüyerek bu yaylaları ziyaret edebilirsiniz.

Rize-Artvin Havalimanı’ndan gelmeyi planlıyorsanız Ardeşen Çamlıhemşin Yolu üzerinden mesafe yaklaşık 54 km. 2 saate yakın bir sürede yaylaya ulaşabilirsiniz. Pokut Yaylası zorlu yollara sahip. Bu nedenle bu güzelliğe ulaşmak için 4x4 bir araç tercih etmenizi öneririz.

Pokut Yaylası’nda Konaklama

Pokut Yaylası’nda konaklama yapılabilecek butik otel ve dağ evleri bulunuyor. Daha önce yaylada yaşayan halk, evlerini pansiyon haline getirmiş diyebiliriz.

Zilkale

zikale-rize

 

Orta Çağ’da tarihi İpek Yolu’nun güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilen Zilkale, Türkiye’nin en görkemli kalelerinden biri. Fırtına Deresi’ne inen sarp yamaçlara inşa edilen kale hayli görkemli bir yapıya sahip. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) “korunması gereken 200 ekolojik saha” arasında gösterdiği kalenin adı Farsça “Aşağı Kale” anlamında “Kale-i Zir”den geliyor. Kale-i Zir yani Zir Kale zamanla Zilkale halini almış.

 

Zilkale Nerede?

Harita

Rize sınırlarında bulunan Zilkale, hem ilçenin adı hem de tarihi kalenin. Çamlıhemşin ile kale arasındaki mesafe yaklaşık 13 km. İlçe olan Zilkale’ye ulaşmak ise 20 km yol almak gerekiyor. 

Rize-Artvin Havalimanı’na 85 km uzaklıkta bulunan Zilkale’ye Ardeşen Çamlıhemşin Yolu üzerinden 2.5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

 

Zilkale’de Konaklama

Zilkale’nin çevresinde konaklama yapılacak çok fazla işletme bulunmuyor. Kaleye 2 km uzaklıkta bir konaklama seçeneği mevcut. Zilkale Köyü’nde ise 4-5 tane farklı dağ evi arasından seçim yapılabilir. Çevresinde bulunan Hatila Vadisi ve Badara Yaylası’nda da farklı konaklama seçenekleri mevcut. 

 

Gito Yaylası

gito-yaylasi

Gito Yaylası engebeli yollarla ulaşılabilen el değmemiş Karadeniz yaylaları arasında yer alıyor. Meşhur bulut denizinin huzuruna erişebileceğiniz, endemik bitki türlerini görüp hayran kalacağınız bu yayla tüm kaostan kaçıp saklanabileceğiniz bir yer. 2070 metre yükseklikte bulunan yaylaya bahar ve yaz mevsimlerinde gidebilirsiniz. Tabii “Kış aylarının zorlu koşulları beni yıldıramaz.” diyorsanız aralık, ocak, şubat aylarında da ziyaret edebilirsiniz.

 

Gito Yaylası Nerede?

Harita

Çat Vadisi’nde bulunan yayla, Çamlıhemşin’e yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alıyor. Rize-Artvin Havalimanı’ndan gelecekseniz Hemşin Pazar Yolu ve Kantarlı Köyü Yolu üzerinden 55 km mesafede bulunan yaylaya 2 saate yakın bir sürede ulaşabilirsiniz. 

 

Gito Yaylası’nda Konaklama

Gito Yaylası’nda konaklama yapılabilecek pansiyon ve dağ evleri bulunuyor. Dilerseniz burada kamp da yapabilirsiniz.

 

Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Yolüstü Lezzet Durakları: İstanbul'dan Çanakkale'ye Doğru yazımıza geçebilirsiniz.