Doğa İle Buluşma Noktası: Karadeniz'in En Güzel Yaylaları


14 Ağustos 2023
770 kez okundu
Karadeniz'in En Güzel ve En Meşhur Yaylaları
Deneyim

Karadeniz’in yaylaları, şehir hayatından uzaklaşıp doğa ile buluşmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Çünkü yemyeşil ağaçların gökyüzü ile buluştuğu bu yaylalarda benzersiz manzaralar ile huzurlu bir yolculuk yapmak mümkün. Ama biliyoruz ki Karadeniz’de pek çok yayla bulunduğu için hangisine gideceğinizi keşfetmek bir hayli zor. Merak etmeyin, Karadeniz’in farklı şehirlerindeki en güzel yaylaları sizin için derledik. O halde çantanızı hazırlayın, yayla havası almaya gidiyoruz. 

Bir Sonbahar Tablosu: Hıdırnebi Yaylası, Trabzon

hidirnebi-yaylasi-trabzon

 

Sonbaharın kızıl tonları ile bezenmiş adeta bir tablo gibi bir manzara arıyorsanız Hıdırnebi Yaylası tam size göre. 

 

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Hıdırnebi Yaylası, şehir merkezine oldukça yakın olduğu için hem kolay ulaşım hem de eşsiz bir doğa arayanların ortak noktası.1600 metre yükseklikte bulunan bu yaylaya girdiğinizde ise sis ile örtülmüş tepeler ve kızıldan yeşile büyüleyici bir geçişin olduğu bir doğa manzarası sizi bekliyor. Yaylanın içinde yer alan Balıklıgöl ile de bakmalara doyamayacağınız bu tablonun tüm detayları tamamlanıyor. Balıkgöl’e yansıyan çam ağaçları manzarasının keyfini çıkarmak için göl kenarında küçük bir mola vermeyi unutmayın. 


Hıdırnebi Yaylası’na Nasıl Gidilir? 

Harita

 

Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’a 38, Akçaabat ilçe merkezine ise 27 kilometre uzaklıkta. Trabzon’dan yola çıkarsanız yaklaşık bir saat sonra Hıdırnebi Yaylası’na ulaşmanız mümkün. Ama önerimiz; Akçaabat’a kadar gelmişken ilçe merkezine giderek Akçaabat’ın meşhur köftesi ile bir lezzet molası vermeniz. Hıdırnebi Yaylası’ndan yola çıktığınızda yaklaşık 45 dakika sonra ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. 

 

Hem doğaya hem de lezzete doyacağınız bu yolculuğu daha keyifli ve konforlu hale getirmek için Garenta Trabzon Havalimanı ofisinden araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

Doğanın Sunduğu Hazine: Ayder Yaylası, Rize

ayder-yaylasi-rize

 

Şimdiki durağımız; Karadeniz yaylaları denilince akla ilk gelen seçeneklerden biri olan Ayder Yaylası. 

 

Karşısında Kaçkar Dağları, aşağıda Fırtına Deresi, yemyeşil doğası ile Ayder Yaylası, kuşkusuz Rize’nin en popüler yaylası. Denizden 1350 metre yükseklikte bulunan bu yayla, adeta doğal bir hazine. Yaylada bulunan kayın ormanları arasında yürürken Gelintülü ve Gürgendibi Şelalesi’ni görebilir, yemyeşil doğanın su ile buluştuğu eşsiz noktaları keşfedebilirsiniz. Suyun huzurlu akışını sadece görmek değil, şifası ile yenilenmek isterseniz de Ayder Yaylası’nın meşhur kaplıcalarını ziyaret edebilirsiniz. 

 

Ayder Yaylası, dağcıların ve gezginlerin sık sık ziyaret ettiği bir rota olduğu için konaklama açısından da zengin bir yapıya sahip. Burada kamp alanı, bungalov, yayla evi, pansiyon gibi pek çok konaklama seçeneği mevcut. Kısacası güne yemyeşil bir doğa manzarası ile başlayıp her gün doğanın sunduğu yeni bir güzellikle keşif dolu bir gezi yapmak için eşsiz bir yer. 


Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir? 

Harita

 

Ayder Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı. Rize'ye 84, Çamlıhemşin ilçe merkezine ise 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Rize’den yola çıkarsanız yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra Ayder Yaylası’na ulaşabilirsiniz. 

 

Unutmayın ki Ayder Yaylası’na giderken yol üzerinde farklı Karadeniz yaylalarını da görebilirsiniz. Avusor Yaylası, Hazindağ Yaylası, Pokut Yaylası ise bunlardan sadece birkaçı. Tüm bu yaylaları keşfederek keyifli ve konforlu bir Ayder Yaylası yolculuğu yaşamak için Rize-Artvin Havalimanı’na ulaştığınızda havalimanındaki Garenta ofisinden araç kiralayarak yayla turuna başlayabilirsiniz. 

Hem Gezi Hem Spor: Çambaşı Yaylası, Ordu 

cambasi-yaylasi-ordu

 

Yayla keşfine Karadeniz Bölgesi’nin bir başka ili, Ordu ile devam edelim. O halde hazırlanın, Karadeniz Bölgesi’nin, hatta Türkiye’nin en geniş yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası’na doğru yola çıkıyoruz. 

 

100 bin dönümlük arazide ve 1850 metre yükseklikte yer alan Çambaşı Yaylası, Karadeniz yaylaları arasında en geniş olduğu kadar en gelişmiş yaylalardan da biri. 72 obanın bulunduğu bu yaylada restoran, kafe, otel, market gibi imkanlar mevcut. Ayrıca yaylanın imkanları, sadece bununla sınırlı değil. Doğa sporları için de Çambaşı Yaylası, eşsiz bir seçenek. 

 

Çambaşı Yaylası’nda yaz aylarında trekking kış aylarında ise kayak yapmak mümkün. Yaylada bulunan Çambaşı Kayak Merkezi, dört mevsim hizmet veriyor. Kayak merkezi içerisinde farklı zorluk derecelerine göre pist seçenekleri yer alıyor. Hem huzuru hem de adrenali bir arada yaşayacağınız bu tesiste konaklama için de iki farklı seçenek mevcut. İster otelde isterseniz çam ağaçlarının arasına konumlandırılmış bungalovlarda kalabilirsiniz.


Çambaşı Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Harita

 

Çambaşı Yaylası, Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı. Yaylanın Ordu merkeze uzaklığı ise 57 kilometre. Yaklaşık 1 buçuk saatlik bir yolculukla yaylaya ulaşabilirsiniz.

Tabii ki Kabadüz’e gelmişken bu ilçenin diğer doğal güzellikleri olan Gerce Şelalesi ve Ablak Taşı’nı da gezi planınıza eklemeyi unutmayın. Tüm bu doğal güzellikleri keşfetmek ve gezinizi daha konforlu hale getirmek için Ordu-Giresun Havalimanı Garenta ofisinden araç kiralama yapabilirsiniz. 

Kır Çiçekleri Arasında: Aktaş Yaylası, Samsun 

aktas-yaylasi-samsun

 

Yayla turunda rotanızı yeni keşiflere doğru çevirmek istiyorsanız Samsun’un Aktaş Yaylası, kartpostal gibi manzarası ile sizi bekliyor. 

 

Deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte bulunan Aktaş Yaylası, çam ağaçları ve kır çiçekleri ile huzur veren bir atmosfere sahip. Bu huzurlu manzaranın baş kahramanı ise Ladik Gölü. Aktaş Yaylası’na çıktığınızda Ladik Gölü’nü tamamıyla görmeniz mümkün. Bu nedenle yeşilin mavi ile harmanlandığı bir manzara eşliğinde doğanın keyfini çıkarmak için Aktaş Yaylası, eşsiz bir tercih. 

 

Bu huzurlu atmosferde bir süre kalmak isterseniz yayla içerisinde konaklama seçeneklerini değerlendirebiliriz. Kamp alanında veya yayla evlerinde kalarak güne kır çiçekleri arasından Ladik Gölü’nü selamlayarak başlayabilirsiniz. 


Aktaş Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Harita

 

Samsun’un Ladik ilçesine bağlı Aktaş Yaylası, Samsun şehir merkezinden 95 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Samsun’dan yola çıktığınızda yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra Aktaş Yaylası’na ulaşabilirsiniz. 

 

Samsun Havalimanı’ndan hem şehir merkezine hem de Aktaş Yaylası’na kolaylıkla gidebilmek için havalimanındaki Garenta ofisinden araç kiralayıp Samsun gezisine başlayabilirsiniz. 


Tabii ki bu gezi esnasında Samsun’un keşfedilmeyi bekleyen diğer doğal güzelliklerini ve tarihi yerlerini de planlarınız arasına eklemeyi unutmayın. “Peki, Samsun’da görülmesi gereken yerler nereler?” diye merak ediyorsanız “Atatürk’ün Şehrine Yolculuk: Samsun Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.