Yurt Dışında Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


02 Ekim 2023
8907 kez okundu
Yurt Dışı Araç Kiralama Rehberi
Araç Rehberi

Yurt dışı gezilerinde de tıpkı yurt içinde olduğu gibi araç kiralamak hem büyük rahatlık hem de gezi planlarınız için avantaj. Çünkü bir ülkeye gittiğinizde ülkenin farklı yerlerini keşfetmek için araç kiralayarak gezinizi daha konforlu ve keyifli hale getirebilirsiniz. 

 

Ancak yurt içinde araç kiralamaya alışık olsanız bile yurt dışında kiralama için aklınızda soru işaretleri olabilir. “Türkiye’deki ehliyetler yurt dışında geçerli mi?”, “Yurt dışında nereden araç kiralanır?”, “Kiralık araçla başka ülkeye gidilebilir mi?” gibi sorulardan dolayı yurt dışında araç kiralamak, daha karmaşık ve zor gelebilir. O halde gelin, tüm bu soruların cevaplarını ve yurt dışında araç kiralama konusunda merak edilenleri birlikte incelemeye başlayalım. 

Yurt Dışında Araç Kiralama Nasıl Yapılır? 

yurt-disinda-arac-kiralama-nasil-yapilir

 

İlk olarak yurt dışı seyahatiniz için araç kiralama seçeneğini değerlendirmek istiyorsanız kiralama için alternatifleri bilmenizde var. 

 

Yurt dışındaki araç kiralama şirketlerine online olarak ya da ülkeye ulaştığınızda havalimanlarından ulaşmanız mümkün. Global firmalar dışında havalimanlarında, tren garlarında ve şehir içinde gittiğiniz ülkenin yerel firmalarıyla da karşılaşabilirsiniz. Ancak daha fazla araç seçeneği ve pratik kiralama hizmeti açısından global araç kiralama firmalarını tercih etmenizde fayda var. 

Ofisten mi, İnternetten mi Araç Kiralanmalı? 

Araç kiralama seçeneklerinde de belirttiğimiz gibi yurt dışında araç kiralama işlemini hem internetten hem de ofisten yapmak mümkün. “Peki, hangisi daha avantajlı?” diye düşünüyorsanız ilk olarak online seçeneği değerlendirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 

 

Eğer acil araç kiralama ihtiyacınız yoksa ve gezi planınız hazırsa yurt dışına çıkmadan önce gideceğiniz ülkeye göre araç kiralama işleminizi online olarak yapabilirsiniz. Böylelikle havalimanına ulaştığınızda hızlıca aracınızı teslim alabilirsiniz. Ayrıca online kiralama yaparak havaalanına ulaştığınıza araç bulamama ya da bulsanız bile aracın istediğiniz özelliklerde olmaması gibi sorunların önüne geçmiş olursunuz.  

 

İnternetten kiralama yapmanın bir diğer avantajı da fiyat. Araç kiralama firmalarının online kiralamaya özel avantajları veya dönemsel kampanyaları olabiliyor. Yani seyahatinizden önce internetten kiralama yaparsanız daha uygun maliyetli araç kiralama şansınız var. Tabii firmaları ve kampanya seçeneklerini keşfetmek için iyi bir araştırma şart. 

Araç Kiralama Ücreti Nasıl Ödenir? 

arac-kiralama-ucreti

 

Ofisten araç kiraladığınızda araç kiralama ücretini aracı alırken yapmanız mümkün. Ancak online araç kiralamada ödemeyi önceden yaparak ofise gittiğinizde sadece teminat ücretini ödeyebilirsiniz. 

 

Ancak bu ödemeyi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bunlardan ilki, kredi kartı sahibi ve sürücü bilgilerinin eşleşmesi. Çünkü bazı şirketler, sadece aracı kullanacak kişinin kredi kartını kabul eder. Kendi kartınız dışında başka bir kartla ödeme yapmayı düşünüyorsanız önceden şirketin ödeme şartları konusunda bilgi almanız önemli. 

 

Ödeme yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise kredi kartı limiti. Çünkü araç kiralarken biliyorsunuz ki şirketler, araç sınıfına göre kartınızdan bir teminat ücreti alır. Bu nedenle ödeme konusunda sıkıntı yaşamamak için kiralayacağınız araca göre teminat ücretini öğrenerek yurt dışı seyahatiniz öncesi kredi kartı limitinizi kontrol edebilirsiniz. 

Ehliyetiniz Yurt Dışında Geçerli mi? 

Yurt dışında araç kiralama için merak edilen bir diğer konu da tabii ki ehliyet. O halde, hemen bu konuya da açıklık getirelim. 

 

Türkiye içerisinde kullandığınız ehliyetlerinizle de yurt dışında araç kiralamanız mümkün. Ancak ehliyetinizin çipli olarak üretilen yeni ehliyetlerden olması gerekli. Eğer eski tip ehliyete sahipseniz yurt dışında araç kiralama hizmeti almadan önce ehliyetinizi yeniletmenizde fayda var. 

 

Ehliyet ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da araç kullanım süresi. Mevcut ehliyetinizi yurt dışında 6 ay boyunca kullanmanız mümkün. Ancak 6 aydan uzun süre araç kullanmanız gereken bir seyahat planlıyorsanız 6 ayın sonunda bulunduğunuz ülkenin ehliyetini almalısınız. 

Yurt Dışında Kiralanan Araçla Başka Ülkeye Gidilebilir mi? 

yurt-disinda-kiralık-aracla-seyahat

 

Yurt dışında farklı ülkeleri gezeceğiniz bir planınız varsa araç kiralayıp road trip yapmak oldukça keyifli bir seçenek. Ama bunu yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. 

 

Eğer araç kiralayıp farklı ülkeleri gezmeyi planlıyorsanız bu durumu araç kiralama şirketine bildirmenizde fayda var. Çünkü Schengen ülkeleri arasında serbest dolaşım olduğu için sınır geçerken sorun yaşanmasa da Schengen dışındaki ülkelerde sınır geçerken görevlilere belge göstermeniz gerekir. Bu durum için hazırlanan ekstra belgeyi de araç kiralama hizmeti aldığınız şirketten temin edebilirsiniz. 

Yurt Dışındaki Kiralık Araçlarda Kilometre Sınırı Var mı? 

Yurt dışında araç kiralarken sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için araçla yapabileceğiniz kilometre sınırına dikkat etmelisiniz. Çünkü çoğu araç kiralama şirketinin kilometre limitli ve limitsiz kiralama seçenekleri bulunuyor. Araçla yapacağınız mesafeyi önceden hesaplayıp bu seçenekleri değerlendirmeniz mümkün. 

 

Tabii ki gezi esnasında planlarda değişiklik olabilir ve hesaplamanız tutmayabilir. Böyle bir durumda kilometre sınırını geçebilirsiniz. Kilometre sınırını geçerseniz de her kilometre başına araç kiralama şirketinin belirlediği tutar, ödemeniz gereken ücrete eklenir. Bu nedenle uzun bir yol yapmayı planlıyorsanız kilometre sınırı olmayan, limitsiz bir sözleşme yapabilirsiniz. 

Yurt Dışında Kiralanan Araçlarda Sigorta Var mı? 

yurt-disi-kiralik-aracta-sigorta

 

Yurt dışından araç kiralarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ise sigorta oluyor. Çünkü araç kiralama şirketlerine göre sigorta kapsamı değişiklik gösterebilen bir konu. 

 

Bazı şirketlerde sigorta, araç kiralama bedeli içinde yer alsa da bazılarında full kasko sigorta,  ekstra hizmet kapsamına girdiği için kiralama ücretine eklenerek alınabiliyor. Bu nedenle araç kiralama sözleşmesi yaparken aracın sigortası olup olmadığına ve sigorta kapsamına dikkat etmenizde fayda var. 


Tüm bunlara dikkat ederek yurt dışı seyahatlerinizde araç kiralayıp konforlu ve keyifli bir gezi yapabilirsiniz. “Peki, nereye gidebilirim?” diye düşünüyorsanız yurt dışı planlarınızı hızlıca gerçekleştirmek için Türkiye’den vize istemeyen ülkeleri tercih etmek iyi bir seçenek. Vizesiz ülkelere gitmek isterseniz “Türkiye'ye Yakın Vizesiz Ülkeler” yazımızı okuyarak hemen gezi planlarınızı yapabilirsiniz.