İmmobilizer Nedir, Ne İşe Yarar?


13 Şubat 2024
2769 kez okundu
İmmobilizer Nedir, Nasıl Çalışır?
Araç Rehberi

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda artık daha fazla güvenlik sistemi ile karşılaşmak mümkün. Çünkü sürüş esnasında kazaları engellemek için geliştirilen sistemler sayesinde araçlardaki güvenlik üst düzeye çıkarılmış durumda. Peki, bir aracın karşılaşabileceği olumsuz durum sadece kaza mı?

 

En yaygın risk kaza olsa da araç hırsızlığı da sürücülerin dikkat etmesi gereken tehlikelerin başında geliyor. “Hırsızlığa karşı nasıl önlem almak gerekir?” diye düşünüyorsanız da merak etmeyin, araçların bu konuda gelişmiş bir sisteme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemin ismi ise immobilizer. 

 

O halde gelin, bir aracı hırsızlığa karşı koruyan immobilizer sistemini daha yakından tanıyalım. 

İmmobilizer Nedir?

immobilizer-ne-ise-yarar

 

İmmobilizer, 2000’lerden sonra araçlarda standart bir donanım haline geldiği için artık hemen her araçta bu sistem ile karşılaşmak mümkün.  “Peki, immobilizer nedir?” diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım. 

 

İmmobilizer, aslında bir araç güvenlik sistemi. Ancak araç güvenlik sistemleri genellikle aracın kaza olasılığını düşürmeye ve kazadan sonra can güvenliğini sağlamaya odaklansa da immobilizer sistemi, farklı bir açıdan aracın güvenliğini sağlıyor.

 

Hırsızlığa karşı önlem almanın yolu immobilizer sisteminden geçiyor. Çünkü bu sistem, araç hırsızlığında sıklıkla karşılaşılan düz kontak yöntemini engellemek için geliştirilmiş bir teknoloji. İmmobilizer sayesinde kontak anahtarı ve motor sistemi arasında frekans eşleşmesi yapılarak düz kontak yani anahtarsız aracı çalıştırmanın önüne geçiliyor. 

İmmobilizer Nasıl Çalışır? 

immobilizer-nasil-calisir

 

İmmobilizer sisteminin çalışma mantığı aslında oldukça basit. İmmobilizer sisteminin çalışması, aracın anahtarı ile motoru arasındaki bağlantıya dayanıyor. Bu bağlantıda ise temel olarak iki bileşen görev alıyor. Bunlar ise anahtar ve kontak bileziğinde bulunan şifre okuyucu.

 

İmmobilizer anahtarda araca özel şekilde geliştirilmiş şifreye sahip bir çip bulunuyor. Araç kontağa takıldığında kontak bileziğinde yer alan şifre okuyucu bu şifreyi okuyor ve eğer şifre doğruysa motor ateşleme sistemi aktifleşiyor. Şifre yanlışsa veya sistem herhangi bir şifre aktarımı algılamıyorsa ateşleme sistemi çalışmayacağı için araç aktif hale gelmiyor. 

 

Kısacası aracın çalışması için bir parçası aracın anahtarında, diğer parçası ise araçta bulunan immobilizer sistemine ait parçaların doğru bir şekilde eşleşmesi şart. Bu eşleşmeyi yapabilecek kişi ise aracın anahtarını elinde bulunduran sürücü. Böylece immobilizer sayesinde sürücü dışında aracı çalıştırmak isteyen kişiler engelleniyor. 

İmmobilizer Bozulursa Ne Olur? 

Çalışma prensibinden anlaşıldığı gibi iki bölümlü bir sistem olan immobilizer sisteminde hem anahtardan hem de araçtaki mekanizmadan kaynaklı arızalar meydana gelebilir. Böyle bir arızanın yaşanması halinde de doğru anahtar kullanılsa bile kontağın dönmemesi, motorun çalışmaması gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün. Ayrıca herhangi bir arıza nedeniyle immobilizer sistemi devre dışı kalırsa araçta güvenlik açığı da ortaya çıkar. Bu nedenle immobilizer arızası ile karşılaşıldığında hızlı bir şekilde önlem almakta fayda var. 

 

“Peki, immobilizer arızası nasıl anlaşılır?” diyorsanız aracın gösterge paneline bakmanız yeterli. Çünkü sistemde bir sorun varsa panelde yer alan immobilizer ışığı yanıp söner. 

İmmobilizer arızası fark edildiği anda yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Eğer sadece kapılar açılmıyor ama anahtar kontağa takıldığı zaman araç çalışıyorsa  anahtarın pili bitmiş olabilir. Böyle bir durumda anahtar içindeki çipe zarar vermeden pil değişimi yapılarak sorun kolayca giderilebilir. 


  • Pil değişmesine rağmen sistem çalışmıyorsa anahtarın çipinde bir arıza olabilir. Bu durumda da aracın yetkili bayisinden yeni anahtar talep edilmesi gerekir. 


  • Problem anahtarın çipinde değilse araç içindeki sistemde bir hasar olma ihtimali yüksek. Bunun için kontak ile motor arasındaki bağlantıyı sağlayan kabloların kontrol edilmesinde fayda var. Çünkü zaman içerisinde ya da sıvı temasından kaynaklı olarak kablolarda yıpranma meydana gelebilir. Sistemin çalışmasını sağlayan kablolar onarılarak ya da değiştirilerek immobilizer arızası giderilebilir. 

İmmobilizer Sistemi İptal Edilebilir mi?

immobilizer-iptal-edilir-mi

 

Araçların sabit donanımda immobilizer sistemi, ancak sürücünün talebi üzerine profesyonel ekipler tarafından iptal edilebilir. Çünkü bu sistemi iptal etmek için öncelikle anahtardaki çip mekanizmasının çıkarılması, sonra da araç içindeki çip okuyucunun ve motorla bağlantı kuran sistemin sökülmesi gerekir. Sistemin tüm parçaları araç ve anahtardan çıkarıldıktan sonra immobilizer sisteminin iptali sağlanır.  

 

Kısacası immobilizer iptali, profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir iştir. Yani bir araçta immobilizer sistemi aktifse hırsızlık olayı sırasında anlık olarak sistem iptal edilemez. Bu nedenle immobilizer sisteminin hırsızlığa karşı kapsamlı bir koruma sağladığını söyleyebiliriz. 


İmmobilizer ile araçları, hırsızlığa karşı korumak mümkün. “Peki, araçlarda bulunan diğer güvenlik sistemleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız “Güvenli Sürüş İçin: Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.