Araç Yakıt Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu


20 Temmuz 2023
8095 kez okundu
Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?
Araç Rehberi

Özel araçlar, ulaşım için en konforlu seçeneklerden biri. Bu konforlu yolculuğun maliyetini düşürmek için de yakıt tasarrufu yapmak şart. 

 

“Aracı kullanırken daha az yakıt tüketimi yapmak mümkün mü?” sorusu ise yakıt tasarrufu için en merak edilen konulardan biri. Cevap verelim: Evet, mümkün. Dikkat edeceğiniz birkaç unsurla araç yakıt tüketimini minimum seviyeye düşürebilirsiniz. “Peki, nelere dikkat edilmeli?” diye merak ediyorsanız gelin, aracın daha fazla yakıt tüketme nedenlerini ve yakıt tasarrufu yollarını birlikte inceleyelim. 

Araç Hangi Durumlarda Daha Çok Yakıt Tüketir? 

Arabayı kullanabilmek kadar aracın çalışma prensibine de hakim olmak oldukça önemli. Çünkü bir aracın çalışma prensibi, güvenlikten yakıt tüketimine kadar pek çok konuyu anlamanın temeli. Eğer “Araba neden çok yakar?” diye düşünüyorsanız bunun nedeni, bir araçta yakıt tüketimini artıran durumları bilmemenizden kaynaklı olabilir. Bu durumları hep beraber inceleyelim: 


  • Aracın motoru zamanla yıpranabilir ve bu yıpranma nedeniyle motor daha fazla ısınır. Bu da doğrudan motorun yakıt verimliliğini etkilediği için alınan yakıtın daha hızlı yanmasına sebep olur.  


  • Özellikle sıcak havalarda araç klimaları, yolculuğun konforunu sağlamak için olmazsa olmaz. Ama klimanın kullanımı, aracın daha fazla yakıt tüketimine sebep olabilir. Çünkü motor ısınmadan klima açılırsa soğuk motora ekstra yük biner ve motor ısınana kadar rölanti regülatörü daha fazla yakıt tüketmeye başlar.


  • Motor yağının kalitesi, motorun çalışmasını ve buna bağlı olarak yakıt tüketimini etkiler. Bu nedenle düşük kaliteli bir motor yağı kullanmak, daha fazla yakıt tüketiminin sebepleri arasında yer alır.  


  • Tüketilen yakıt miktarını etkileyen bir diğer unsur ise araçla yapılan hız. Aşırı hız yapmak, motora daha fazla yük bindirdiği için araç yakıt tüketimini artırır.

Araç Yakıt Tüketimini Azaltmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Araç yakıt tüketimine etki eden durumlara bakıldığında daha çok yakıt harcanmasının sebebinin genellikle araç kullanımından kaynaklı olduğu görülüyor. Yani sürüş esnasında ve araç bakımında dikkat edeceğiniz birkaç unsurla araç yakıt tüketimini azaltmanız mümkün. O halde araç yakıt tüketimi için dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim. 

Araç Bakımını İhmal Etmeyin 

arac-bakimi

 

Yakıt tasarrufu için ilk olarak dikkat etmeniz gereken konu tabii ki araç bakımı. Düzenli yaptırılan bakım ile araçta oluşabilecek arızalara ve buna bağlı olarak yakıt harcamasına karşı önlem alabilirsiniz. 

 

Motorun yıpranması, aracın çalışmasını etkileyeceği gibi yakıt tüketimini de artırır. Ancak bunun dışında kirlenmiş bujiler, tıkalı bir yağ filtresi ve hava filtresi de motorun çalışmasını etkiler. Motorda hava akışının azalması, motor düzgün çalışsa bile alınan yakıtın daha çabuk yanmasına sebep olur.

 

Araç bakımı esnasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da motor yağı. Araç için uygun kalitede yağ kullanılmadığında aracın pompalama yapması zorlaşır ve yakıt tüketimi artar. Bu yüzden araç için her zaman tavsiye edilen kalitede motor yağı kullanmak oldukça önemli. 

Aşırı Hız ve Ani Fren Yapmamaya Özen Gösterin 

arac-hiz-kontrol

Aşırı hız yapmak, motora ekstra yük yaptığı için daha fazla yakıt harcanmasına sebep olur. Bu duruma, bir anda hızlanmak ve frene basmak da dahil. Kısacası aracı kullanırken ani ve aşırı yapılan her türlü hareket, daha fazla yakıt tüketiminin nedenidir. Hızı yavaş yavaş artırarak ve ani frenleme yerine daha yumuşak duruşlar yaparak yakıt tüketimini dengede tutabilirsiniz. 

 

Üstelik aşırı hız yapmamak sadece yakıt tüketimi için değil, trafikte güvenli sürüş için de oldukça önemli bir konu. Bu nedenle yolculuğunuz sırasında otoban ve otoyollarda hız sınırlarına dikkat ederek araç hızını belirlenen limitlerin üzerine çıkarmamanızda fayda var. 

Aracı Uzun Süre Rölantide Çalıştırmayın 

arac-rolanti

 

Araç rölantide çalışırken motor aktif olarak çalışmaya devam eder. Bu da araç hareket halinde olmasa bile yakıt tüketmesine sebep olur. 

 

Aracın rölantide kalma süresi arttıkça daha fazla yakıt tüketilir. Bu nedenle aracı bir dakikadan fazla rölantide bekletmemeniz gerekir. Kısa süreli bir mola verecekseniz bile araç motorunu kapatarak fazla yakıt tüketiminin önüne geçebilirsiniz. 

Klima Kullanımına Dikkat Edin 

arac-klima-kullanimi

 

Klima kullanımı, motora yük binmesinden kaynaklı yakıt tüketimini etkiler. Araba hareket halinde değilken yani motor soğukken klima çalıştırmak daha fazla yakıt tüketimine neden olan bir durum. Daha az yakıt tüketmek için arabayı çalıştırdığınız an klimayı açmak yerine önce camları açıp motor biraz ısındıktan sonra klimayı kullanabilirsiniz. 

Lastik Hava Basıncını Kontrol Edin 

lastik-hava-basinci

 

Lastik hava basıncı, güvenli sürüş ve yakıt tasarrufu için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu. Çünkü azalan lastik hava basıncı ile lastiklerin yuvarlanma direnci artar. Ortaya çıkan enerji kaybını dengelemek için motor daha fazla güç harcar. Bu da daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Ayrıca düşük hava basıncı, lastiklerin daha hızlı aşınmasına neden olacağı için sürüş anında daha ciddi sorunlara yol açabilir. 


Tüm bu dikkat edilmesi gerekenleri uygulayarak yakıt tüketimini minimum seviyeye düşürüp maksimum yol katetmek mümkün. Üstelik yolculuk için tercih ettiğiniz araç, az yakan modeller arasında ise daha çok tasarruf sağlayacağınız kesin. “Peki, hangi araç daha az yakar?” diye merak ediyorsanız “En Az Yakan Araba Modelleri Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.