Artık Türkiye'de: 4 Soruda Tesla Model Y


27 Nisan 2023
25327 kez okundu
Tesla Model Y Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araç Rehberi

 

Elektrikli otomobillerde devrim yaratan Tesla, 2023 yılının Nisan ayı itibarıyla Türkiye’de satışlara başladığını duyurdu. Şu anda Türkiye’de satışa sunulan aracı ise Tesla Model Y. Aracın fiyatı, nereden satın alınabileceği, şarj istasyonları ise merak konusu. Biz de sizin için Tesla Model Y hakkındaki tüm bu soruların cevaplarını derledik. 

Tesla Model Y Özellikleri Neler?

tesla-model-y-ozellikleri

 

Son teknolojiyi ve yüksek performansı bir araya getiren Tesla arabalar, elektrikli araç alanında fark yaratıyor. Türkiye’ye sunduğu modeli de Tesla’nın gelişmiş elektrikli araç teknolojisini yansıtan bir örnek. Araç içi teknolojisinden tasarımına kadar her bir detayı yüksek performans ve güvenli sürüş deneyimi ile dizayn edilmiş Tesla Model Y’nin genel özellikleri ise şu şekilde: 


  • Tesla’nın güvenlik standartları ile tasarlanan Model Y, sağlam çerçevesi, alçak ağırlık merkezi ve darbe koruması ile dikkat çekiyor. 2022 yılında Euro NCAP güvenlik derecelendirmesinde 5 yıldız kazanan bu model, aynı zamanda Küçük Arazi Aracı kategorisinde sınıfının en iyisi seçilmiş. 


  • Geniş iç hacmi sayesinde Model Y, 5 kişilik konforlu bir yolculuk deneyimi sunuyor. Ayrıca koltukların katlanabilir tasarımları sayesinde ekstra bagaj için depolama alanı yaratılmasında kolaylık sağlıyor. 


  • Aracın ön panelinde bulunan 15 inçlik multimedya ekranı ile teknoloji ön plana çıkıyor. 360 derecelik kameralar ile ekran üzerinden sürüş detayları izlenebiliyor ve üst düzey güvenlik sağlanıyor. Yazılım güncellemeleri ile de geliştirilebilir bir sistem olduğu için zamanla yeni özellikler ve işlevler eklenebilmesi de oldukça heyecan verici. 

     

Tesla Model Y’nin genel özelliklerinin yanı sıra aracın menzili, bataryası, azami hızı gibi performans odaklı özellikleri, versiyon bazlı incelemek gerekli. Çünkü her bir versiyon, teknik açıdan farklı. Farklarını birlikte inceleyelim: 

 

Teknik özellikler

Standart Model Y

Model Y Long Range

Model Y Performance

Sürüş

Arkadan itiş 

Çift motorlu dört çeker

Çift motorlu dört çeker

Batarya

Standart Menzil 

Long Range

Long Range

Menzil 

430 km 

533 km

514 km

Azami Hız

217 km/s

217 km/s 

250 km/s

0-100 km/s 

6,9 sn

5,0 sn

3,7 sn

Supercharge noktalarında maksimum şarj 

170 kW

250 kW

250 kW

Ağırlık 

1.909 kg

1.979 kg

1.995 kg

Tesla Model Y Fiyatı Ne Kadar?

Ön siparişler alınmaya başlanınca en çok merak edilen konu, Tesla araba fiyatları oldu.  Türkiye’de satışa sunulan Tesla Model Y’nin üç ayrı versiyonu mevcut. Standart Model Y dışında Long Range ve Performance versiyonları bulunuyor. Seçenekler arasında menzil uzunluğu, şarj süresi gibi özellikler farklılık gösterdiği için de her bir versiyonun fiyatı değişiyor. Farklı versiyonlardaki Tesla fiyatları ise şu şekilde: 

Versiyon 

Vergisiz Fiyat 

ÖTV ve KDV Dahil Fiyat

Model Y Standart

1.175,950 TL

2.218,500 TL

Model Y Long Range

1.230,020 TL

2.315,826 TL

Model Y Performance 

1.351,680 TL

2.604,826 TL

 

Tesla Model Y fiyatları, şu an tahmini olarak sunuluyor. Ekonomik gelişmeler, tabii ki fiyatları değiştirebilir. Bu nedenle kesin fiyatın teslimata yakın bir zamanda sunulacağı belirtiliyor. 

 

Fiyatları etkileyen diğer bir unsur ise Model Y tasarımını oluştururken eklenebilir özellikler. Renk değişikliği, jant seçimi, iç dizaynı, geliştirilmiş otopilot gibi hem biçimsel hem de teknolojik özellikler, Tesla Model Y tasarımı oluştururken seçilebiliyor. Eklenen her bir özelliğin ücreti ise seçilen versiyonun taban fiyatına ekleniyor. 

Tesla Arabalar Nasıl Satın Alınabilir? 

Türkiye’de satışların başlaması ile Kanyon AVM’de Tesla Model Y’nin lansmanı yapıldı ve versiyonları tanıtıldı. Kanyon AVM’de bulunan pop-up mağazası ile test sürüşü imkanı sağlansa bile Tesla’nın Türkiye’de şu anda mağaza satışı yapan sabit bir mağazası yok. Bu nedenle araç siparişi sadece web sitesinden verilebiliyor. Eğer Tesla Model Y sahibi olmak istiyorsanız yapmanız gereken şey, Tesla web sitesine girerek sipariş oluşturmak. Ön sipariş vermenin bedeli ise 10.000 TL. 

Türkiye'de Tesla Şarj İstasyonları Var mı? 

turkiyede-tesla-sarj-istasyonlari

 

Elektrikli arabalar, AC ve DC olarak iki farklı tip şarj istasyonunda şarj edilebiliyor. Çoğu elektrikli araç için bu durum geçerli olsa da Tesla arabalar bu konuda farklı. Tesla’nın elektrikli araçları, sadece DC şarj istasyonlarında şarj edilebiliyor. DC şarj istasyonları da maliyetleri daha yüksek olduğu için daha nadir bulunuyor. Ancak Tesla, Türkiye’ye girişi ile Supercharging şarj istasyonlarını da farklı şehirlere kurmaya başladı. Şu anda Türkiye’de Tesla şarj istasyonu bulabileceğiniz yerler ise şu şekilde: 

 

  • İstanbul (Avrupa Yakası): Kanyon AVM

  • İstanbul (Asya Yakası): Emaar Square AVM

  • Edirne: Hilly Hotel 

  • Bolu: Bolu Highway Outlet

  • Ankara: ANKAmall

Şehirlerdeki şarj istasyonlarının konumlarına ulaşmak ve istasyon çalışma saatlerini öğrenmek için Tesla Türkiye Supercharging haritasını inceleyebilirsiniz.  

Türkiye’de bulunan ve Tesla araçları şarj edebilecek diğer DC istasyonları hakkında bilgi almak için “Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?” yazımızı okuyabilirsiniz.