Uzun Dönem Araç Kiralama: Araç Satın Almak Yerine Alternatif Çözüm


09 Ekim 2023
2336 kez okundu
Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları
Araç Rehberi

Günlük kullanımda ya da şirketlerde ulaşım çözümü için özel araç bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı karşılamak için tabii ki araç satın almanız mümkün. Ama satın almanın maliyeti ve operasyonel süreç düşünüldüğünde bu çözüm hem bütçe hem de zaman açısından zorlayıcı olabilir. “Peki, başka çözüm yok mu?” dediğiniz noktada ise uzun dönem araç kiralama hizmeti yardımınıza koşuyor.

 

O halde gelin, satın alma yerine alternatif çözüm sunan uzun dönem araç kiralamayı tüm detayları ile incelemeye başlayalım. 

Uzun Dönem Araç Kiralamada Ne Kadar Süre Araç Kiralanabilir? 

Araç kiralama hizmeti sayesinde gezilerinizde ve günlük kullanımda araç ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak bu hizmet, sadece kısa süreli araç çözümleri ile sınırlı değil. Uzun dönem araç kiralama hizmeti ile ihtiyaç duyduğunuz ve istediğiniz araçları, uzun süreli kullanım için de kiralayabilirsiniz. Hem bireyler hem de şirketler için avantaj sunan bu hizmet ile 12 aydan 36 aya kadar araç ihtiyacına çözüm üretmeniz mümkün. 

Uzun Dönem Araç Kiralamada Hangi Araçlar Kiralanabilir? 

Uzun dönem araç kiralamada merak edilen bir diğer konu, kiralama yapılabilen araç modelleridir. Tıpkı kısa süreli araç kiralamada olduğu gibi uzun dönem araç kiralamada da kiralama hizmeti sunan şirket tarafından sunulan tüm araçları, şirketiniz veya bireysel kullanım için kiralayabilirsiniz. Uzun dönemli araç seçeneği olarak sıfır, ikinci el, ticari ve hafif ticari araçları tercih edebilirsiniz. 

Uzun Dönem Araç Kiralama Süreci: Adımlar ve İpuçları

uzun-donem-arac-kiralama-sureci

 

Uzun dönem araç kiralama süreci de kısa süreli araç kiralamalarda olduğu gibi oldukça kolay. Şimdi, adım adım uzun dönem araç kiralama sürecini inceleyelim: 


  • Öncelikle yapmanız gereken, uzun dönem araç kiralama hizmeti aldığınız firmaya istediğiniz araç tipi ve sayısına göre talep oluşturmak. Aracın teslimatı için bulunduğunuz ili ve şirketiniz adına araç kiralama yapıyorsanız vergi numarası, şirket unvanı gibi detayları talebiniz esnasında belirtmeniz gerekli. 


  • Talebiniz alındıktan sonra hizmet aldığınız firma, uzun dönem araç kiralama sözleşmesini tarafınıza iletir. Bu sözleşmede kiralama hizmetinin şartları ve detayları ayrıntılı bir şekilde yer alır. Kış lastiği, vale hizmeti gibi ekstra hizmet istediğiniz takdirde bu talepleri, sözleşme esnasında firmaya bildirmenizde fayda var. 


  • Aracı almak ve sözleşme sonlandığında iade etmek için araç teslim ve iade noktalarını belirlemelisiniz. Garenta ile yapacağınız uzun dönem araç kiralamalarda teslim ve iade noktaları aynı olabileceği gibi farklı yerler seçmeniz de mümkün. 


  • Sözleşmenizi yapıp talep ettiğiniz araçlar hazır olduğunda araçları teslim alabilirsiniz. Ancak teslim aşamasında araç kiralama yapan kişinin ehliyeti ve kimliği ile teslimatı gerçekleştirmesi oldukça önemli. Özellikle şirket için uzun dönem araç kiralama yapıyorsanız şirket adına yetkilendirilmiş ve kiralama başvurusunda bulunmuş kişinin araçları teslim alması gerekir. 

     

Araçları teslim aldıktan sonra iade sürecine kadar araçlar sizde kalır. Ödemeyi ise aylık sabit ücret üzerinden yapabilirsiniz. 

 

Ancak kiralama aşamasında kilometre sınırına dikkat etmenizde fayda var. Çünkü sözleşmede belirlenen kilometre sınırını aşarsanız ek kullanımlarınız uzun dönem araç kiralama fiyatına ek olarak faturalandırılır. Sürprizlerle karşılaşmamak için sözleşmeyi detaylı bir şekilde incelemeniz ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir hizmet sözleşmesi yapmanız oldukça önemli. 

Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir? 

uzun-donem-arac-kiralama-avantajlari

 

Uzun dönem araç kiralama, dönemsel olarak araç ihtiyacını karşılamak için uygun bir çözüm. Ancak hem maliyet hem de operasyonel açıdan sunduğu pek çok avantaj  sayesinde özellikle şirketler açısından daha kârlı bir seçenek olduğu kesin. “Peki, bu avantajlar nelerdir?” diyorsanız hemen sıralayalım: 


  • Uzun dönem araç kiralamak, kısa süreli araç kiralamalara göre daha ekonomik bir yapı sunar. 1 yıl veya daha uzun süreyle araç ihtiyacınız varsa aylık kiralama yapmak yerine uzun süreli kiralama yaparak araç kiralama giderinden kâr edebilirsiniz. 


  • Uzun dönem kiraladığınız aracın bakım, onarım, lastik, sigorta gibi operasyonel maliyetleri ile MTV ve ÖTV ödemeleri araç kiralama firmasına ait olduğu için bu maliyetlerden kurtulursunuz.   


  • Şirketler açısından araç kiralama ücretinin belirli bir kısmı gider olarak gösterilebilir. 2024 yılı için bu sınır ise KDV hariç aylık 26.000 TL’dir.


  • Şirket araçları, aynı zamanda şirketin prestiji için önemli bir göstergedir. Bu nedenle şirketler, araç ihtiyacı için genellikle yeni modelleri tercih ederler. Ancak satın alınan araçlarının 2-3 yılda bir yenilenmesi oldukça masraflı olabilir. Uzun dönem araç kiralama sayesinde ise şirketler, böyle yüklü masraflar yapmaya gerek kalmadan her sözleşme döneminde yeni model araç kiralayabilirler. 

Uzun Dönem Araç Kiralama vs. Satın Alma: Hangisi Daha Mantıklı?

Avantajlardan da anlaşıldığı gibi uzun dönem araç kiralamanın özellikle şirketlere pek çok faydası var. Ancak araç satın alarak da gider gösterme, vergi istisnası ve şirket için yeni bir finansal kaynak oluşturma gibi avantajlardan yararlanılabilir. Tabii satın alındığında araçların bakım, sigorta ve onarım gibi tüm masraflarının da şirket veya kişi tarafından karşılanması gerekir. Bu açıdan uzun dönem kiralama hem pratik hem de ekonomik bir yapı sunar. 

 

Kısacası hangi seçeneğin daha mantıklı olduğu, tamamen ihtiyaçlarınıza ve taleplerinize göre şekillenen bir durum. Çünkü satın almanın da uzun dönem araç kiralamanın da kendi içlerinde artıları mevcut. Tüm bu avantajları kendi ihtiyaçlarınıza göre değerlendirerek sizin için en mantıklı kararı verebilirsiniz. 

 

Kararınız uzun dönem kiralama seçeneği ise Garenta; geniş filo, avantajlı fiyatlar ve size özel çözümler ile her zaman yanınızda. Siz de Garenta ile uzun dönem araç kiralamak isterseniz hemen talep formunu doldurabilirsiniz.