Kiraladığım Araç Kaç Yakar?: Araç Yakıt Hesaplama


12 Ocak 2023
18522 kez okundu
Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araç Rehberi

Araç kiralayanların ve araç sahiplerinin aklındaki ortak sorulardan biri, kullanılan aracın ne kadar yaktığıdır. Araçların en önemli gider kalemlerinden biri olan yakıtı hesaplamak, daha tedbirli bir şekilde yola çıkmak adına önem taşır. Yakıt hesaplamanın formülü ise oldukça basittir. Üstelik km yakıt hesaplamasıyla aracın kilometre başına yaktığı benzin ya da mazotun ücreti de bulunabilir. 

 

Şimdi, “Araç yakıt hesaplama nasıl yapılır?” ve “Arabanın km’de ne kadar yaktığı nasıl hesaplanır?” gibi soruların cevaplarına bakalım. 

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç yakıt hesaplama formülü aslında oldukça kolay. Fakat hesaplamayı yapabilmek için aracı aktif olarak kullanmak gerekiyor. Süreç, deponun doldurulması ve dolu depoyla gidilen mesafenin ölçülmesi ile ilerliyor. Sonrasında kilometre başına yakıt maliyeti ortaya çıkıyor. Peki, bir aracın 1 kilometrede kaç kuruş yaktığı nasıl hesaplanır?

 

Bu hesaplamayı yapabilmek için öncelikle aracınızın deposundaki yakıtı kullanıp ardından depoyu “fullemelisiniz” yani tam doldurmalısınız. Bu akaryakıt alışverişinin fişini saklayın. Çünkü hesaplamada, ödediğiniz tutara da ihtiyacınız olacak. İstasyondayken aracınızla hareket etmeden önce ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın. Sayacı sıfırladıktan sonra depodaki yakıt bitene kadar aracınızı kullanmaya devam edin.

 

Depodaki yakıt bittiğinde, kilometre sayacındaki ölçümü not edin. Bu sayı, tam dolu depoyla katettiğiniz toplam mesafeyi gösterir. Hesaplamayı ise aracın deposunu tam doldururken ödediğiniz tutarı, gittiğiniz mesafeye bölerek yapacaksınız. Bir örnekle açıklayalım: 

 

Aracınızın deposunu fullerken 500 TL ödediğinizi varsayalım. Tam dolu depoyla gittiğiniz mesafeyi de 600 km olarak düşünelim. Bu durumda sonuç 500 / 600 = 0,83 çıkar. Yani aracınız her 1 kilometrede 83 kuruş yakmış olur. 

 

Tabii bu hesaplama, her araç için özel olarak yapılmalıdır. Aracın motor hacmine, depo kapasitesine ve yakıt türüne göre farklı sonuçlar çıkabilir. Peki, benzinli araçlar için benzin hesaplaması nasıl yapılır?

Benzin Nasıl Hesaplanır? Benzin Hesabı Nasıl Yapılır?

benzin-nasil-hesaplanir

 

Kiraladığınız ya da sahip olduğunuz araç benzinliyse yakıt tüketimi hesaplamasını da buna göre yapmalısınız. Benzin hesaplama formülü de klasik yakıt hesaplama formülü ile aynıdır. Yakıt alırken ödenen tutarın gidilen mesafeye bölünmesi, aracın kilometre başına ne kadar benzin yaktığını ve kilometre maliyetini gösterir. 

Mazot Nasıl Hesaplanır?

Yakıt olarak mazot kullanılan araçlar için de yukarıdaki formül geçerlidir. Fakat bu formül, maliyet açısından mazot hesaplaması yapmak için kullanılır.

 

Bir de aracın kilometrede kaç litre yaktığını hesaplayabileceğiniz bir formül bulunur. Peki, km - yakıt hesabı nasıl yapılır?

Yakıt Litre Hesabı Nasıl Yapılır?

Aracınızın 100 kilometrede kaç litre yakıt tükettiğini öğrenmek için atacağınız ilk adım, depoyu tamamen doldurmak olmalıdır. Ardından kilometre sayacını sıfırlayıp tam dolu depoyla kaç kilometre gittiğinizi hesaplayın. Bu formülde kullandığınız aracın depo kapasitesini de bilmeniz gerekiyor.

 

Aracın depo kapasitesini, tam dolu depoyla gittiğiniz mesafeye bölerek yakıt litre hesabı yapabilirsiniz. Örneğin 50 litrelik deposu olan bir aracı fulledikten sonra 600 km gidiyorsanız aracınız kilometre başına 0,083 litre yakıt tüketiyor demektir. Bu da 100 kilometrede 8,3 litreye karşılık geliyor. Yani aracınız 100 kilometrede 8.3 litre yakıt tüketiyor.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte benzin, LPG ve mazot gibi yakıtların yanında şarj maliyeti hesabı da hayatımıza girdi. Ancak “Elektrikli araba ne kadar yakar?” sorusuna birden fazla cevap verebiliriz. Çünkü EV (electric vehicles) sınıfındaki araçlar, farklı yöntemlerle şarj edilebiliyor. 

 

Elektrikli araç şarj maliyeti, “Batarya Kapasitesi X Tedarik Edilen Elektriğin Birim Maliyeti” şeklinde hesaplanıyor. Elektriğin birim maliyeti ise ev, iş yeri ve şarj istasyonlarına göre değişiyor. 

Elektrikli Aracı Evde Şarj Etmenin Maliyeti

Kullandığınız elektrikli aracın batarya kapasitesini 80 kWh olarak düşünelim. Bu aracı evinizde şarj etmeniz ile şarj istasyonu kullanmanız arasında maliyet farkı olur. Aracınızı evde şarj ettiğinizde, Ocak 2023 elektrik tarifesine göre birim maliyetiniz 240 kW’ye kadar 1,74 TL olur. Buna göre 80 kWh batarya kapasiteli elektrikli aracı evde şarj etmenin maliyeti (80 x 1,74) 139,2 TL’dir. 

 

Evde tükettiğiniz toplam elektrik 240 kW’nin üzerine çıktığında ise birim maliyetiniz 2,6 TL olur. Bu durumda aracınızın bataryasını tam olarak doldurduğunuzda (80 x 2,6) 208 TL’lik elektrik harcarsınız.  

Şarj İstasyonunda Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonlarında da tüketilen kWh başına ücret alınır. Ayrıca istasyonlarda AC ve DC olmak üzere iki farklı şarj yöntemi mevcut. DC yöntemi daha hızlı şarj ettiği için ücreti de daha yüksektir. Hesaplama ise “Tüketilen kWh X kWh Başına Ücret” şeklinde yapılır.

 

Yine 80 kWh batarya kapasitesi olan bir elektrikli araba düşünelim. Şarj istasyonlarında ortalama fiyat ise AC için 7, DC için 9 TL civarında. Buna göre bu aracın bataryasını tam doldurmanın maliyeti AC için (80 x 7) 560 TL, DC için ise (80 x 9) 720 TL olur. Fiyat tarifelerinin, tercih edilen şarj istasyonu firmasına göre değişiklik göstereceği de unutulmamalıdır.


Yakıt maliyetinden tasarruf edebilmek için daha az yakan araçları tercih edebilirsiniz. Uzun vadede maliyet avantajı sağlayacak bu araçlarla ilgili bilgilere ise “En Az Yakan Araç Modelleri” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.