Trenle Git, Arabayla Gez: Ankara-Eskişehir Seyahati


01 Kasım 2022
18987 kez okundu
İstanbul Ankara - Trenle Git Arabayla Eskişehiri Gez
Deneyim

Yolculukları yorulmadan yapıp güzel yerler keşfetmek; biraz nostaljiye, biraz da manzaraya dalmak… Tren yolculuğu yapmanın güzel yanlarından bazıları bunlar. Peki, daha önce tren yolculuğu yapmadıysanız sıradaki seyahatinizi tren nostaljisi ve araç konforuyla birleştirmeye ne dersiniz?

Bu yazımızda tren ve araç yolculuğunuzu birleştirecek bir seyahat önerisinde bulunacağız. İstanbul’dan Ankara’ya hızlı trenle yapılacak olan yolculuk sonrasında araçla gezilecek yerlere göz atacağız. 

Hazırsanız farklı ulaşım araçlarının birleştiği bu güzel yolculuğun detaylarından bahsetmeye başlayalım!

İstanbul - Ankara Hızlı Tren Yolculuğu

ankara-istanbul-tren-yolculugu

 

İstanbul’dan Ankara’ya her gün, günün belli saatlerinde yüksek hızlı tren seferleri bulunuyor. Sefer saatleri ve biletlerle ilgili bilgiye TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü web sitesinden ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan trene binebileceğiniz tek bir durak bulunmuyor. Marmaray ile kolayca ulaşabileceğiniz hızlı trene; Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı ya da Pendik durakları üzerinden erişebilirsiniz.

İlk durağımız Ankara’ya göz atalım.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Hazırladığımız seyahat önerileri biraz Ankara, çoğunlukla Eskişehir gezi rehberi önerileri içeriyor. Ankara’da elbette gezilecek çok fazla yer var. Eskişehir yolculuğuna çıkmadan önce, Ankara’da mutlaka görülmesi gereken yerlere değinelim.

Anıtkabir

anitkabir-ankara


Aslanlı yoldan geçip Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahını ziyaret edebilirsiniz. Ankara’ya gelmeyi anlamlı kılan ziyaretlerden biri olan Anıtkabir, 3 bin metrekarelik bir kompleks. Anıt mezarı ziyaretin ardından içeride yer alan etkileyici yapıları, tarihi durakları görebilirsiniz. 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Anıtkabir, eski adı Rasattepe olan Anıttepe’de bulunuyor. YHT Ankara Garı ile arasındaki mesafe ise yaklaşık 2 km. İster aracınızı kiralamadan önce, ister kiraladıktan sonra Anıt Caddesi üzerinden kısa sürede buraya ulaşabilirsiniz.

Kızılay Meydanı

kizilay-meydani-ankara

 

Ankara’nın ikonik yerlerinden biri de Kızılay Meydanı. Şehrin en canlı noktalarından olan meydan; alışveriş merkezlerinin, dükkanların ve büyük caddelerin kesişim noktası. Ayrıca hemen yanında, şehrin ortasında yeşil bir durak olan Güven Park bulunuyor. 

Tren garına 2.5 km mesafe bulunan Kızılay Meydanı’na Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ankara Garı’nda Araba Kirala ve Yolculuğa Başla

Doğanın eşsiz manzaraları içerisinde tamamladığınız tren seyahatinden ve Ankara’nın tarihi duraklarını ziyaret ettikten sonra sıra geldi yollara düşmeye. Ankara'dan araç kiralama yaparak Eskişehir yolculuğuna başlayabilirsiniz.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Eskişehir tarihi ve turistik yerleri, şehir planlaması, parkları, bahçeleri ve müzeleriyle ülkemizde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İç Anadolu Bölgesi’nin popüler durağı Eskişehir, üniversite öğrencilerinin yoğunluğuyla tam bir gençlik şehri. Üstelik kültür, sanat, tarih ve eğlenceyi bulabileceğiniz farklı güzergâhlara sahip. Şimdi, sırada Eskişehir gezilecek yerler listesi var.

Dilerseniz harita üzerinden listede yer alan duraklara kolayca ulaşabilirsiniz.

Odunpazarı Evleri

odunpazari-evleri-eskisehir

 

Kentin ilk yerleşim noktası olan Odunpazarı’nda dönemin ruhunu yansıtan nostaljik ve renkli evler bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan ve turistlerin de hayli ilgisini çeken bu bölgede elbette sadece tarihi evler yok. Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Karikatür Müzesi, Odunpazarı Modern Müzesi (OMM), Osmanlı Evi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi ve Şelale Park’ı ziyaret edebilirsiniz.

 

Odunpazarı Evleri Nerede?

Odunpazarı ilçesi, Atatürk Bulvarı tarafında buluyor. Atatürk Lisesi ya da Odunpazarı tabelalarını takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

kursunlu-camii-ve-kulliyesi-eskisehir

 

Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyıl eserlerinden olan Kurşunlu Camii, ismini minaresindeki kurşunlardan alıyor. Caminin bulunduğu külliyede ise cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaray bulunuyor. Sıcak Cam Üfleme Atölyesi, Cam Sanatları Merkezi ve Lületaşı Müzesi de bu külliye içerisinde yer alıyor. 

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Nerede?

Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı Paşa Mahallesi’nde. Odunpazarı evlerini ziyaret etmeye gittiğinizde Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nde yer alan müzeyi ve Cam Sanatları Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Balmumu Heykeller Müzesi

balmumu-heykeller-muzesi-eskisehir

 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kurduğu müze, Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olarak görülüyor. İçerisindeki farklı bölümlerde hem Türk siyasi tarihine etki etmiş hem de  farklı dallarda ünlü olan pek çok önemli ismin gerçek boyutuna uygun balmumu heykeli bulunuyor. 

Tarihe ışık tutan müzenin gelirinin ise kız çocuklarının ve engelli çocukların eğitimi için kullanıldığını söyleyelim. Balmumu Heykeller Müzesi web sayfası üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Balmumu Heykeller Müzesi Nerede?

Balmumu Heykeller Müzesi, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Evleri Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin hemen altında bulabilirsiniz.

Porsuk Çayı

porsuk-cayi-eskisehir

 

Eskişehir’in simge güzelliklerinden Porsuk Çayı, parkların ve şehrin ortasından geçiyor. Adalar’a giderseniz çayın etrafındaki cıvıl cıvıl kafelerde vakit geçirebilirsiniz. Eskişehir’de çekilen çoğu fotoğrafın arka planını oluşturan demir köprüleri de Porsuk Çayı üzerinde görebilirsiniz. Ayrıca Adalar tarafından bota ya da gondola binerek çayı gezebilirsiniz.

Porsuk Çayı Nerede?

Şehri ikiye bölen Porsuk Çayı, Adalar Bölgesi ve Odunpazarı’ndan geçiyor. Porsuk Çayı’nda keyifli vakit geçirebilmek için otogara yakın noktada bulunan Kent Park’ı, Adaları ya da Kanlıkavak Parkı’nı tercih edebilirsiniz. 

Sazova Parkı

sazova-parki-eskisehir

 

Tam adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı olan park, şehrin biraz dışında kalıyor. 400 bin metrekarelik bir arazi içerisinde yer alıyor. Masal Şatosu, Kalyon Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Eti Su Altı Dünyası gibi birbirinden ilgi çekici ve farklı duraklarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Sazova Parkı Nerede?

Şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan gidebileceğiniz Sazova Parkı, Eskişehir - Kütahya yolu üzerindeki Sazova Mahallesi’nde bulunuyor. 

Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Deniz ve Doğa Manzaralarının Peşinde: Göcek-Kaş Road Trip Rotası yazımıza geçebilirsiniz.