El Konulan Ehliyeti Geri Almak İçin Yapılması Gerekenler


25 Haziran 2024
7172 kez okundu
El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır? - Garenta Blog
Deneyim

Trafik kurallarına uyulmaması halinde hem trafikteki diğer sürücü ve yayaların güvenliği tehlikeye girer hem de kural ihlali yapan sürücü çeşitli cezalarla karşılaşır. Çoğunlukla para cezası kesilmesinin yanında ehliyete el koyma gibi caydırıcı nitelikte uygulamalar da vardır. Trafik kurallarını sıkça ihlal eden veya trafik güvenliğini ciddi derecede tehlikeye atacak şekilde araç kullanan sürücülerin ehliyetlerine el konulur. Peki, ehliyete el koyma nedenleri nelerdir ve el konulan ehliyet nasıl geri alınır?

Ehliyete El Koyma Sebepleri Nelerdir?

Sürücülerin yaptığı her kural ihlali, ehliyete el koyma sebebi olarak gösterilemez. El koyma uygulaması için farklı prosedürler izlenir. Başlıca ehliyete el koyma sebepleri ise şöyledir:


  • Alkollü araç kullanmak

  • 5 kez hız sınırı cezası yemek

  • Stajyer ehliyetle ceza yemek

  • Ölümlü kazaya karışmak

  • Uyuşturucu etkisinde trafiğe çıkmak

  • Trafik güvenliğini riske atmak

  • Ceza puanını doldurmak

  •  

Bu ihlallerin her biri için farklı el koyma süreçleri izlenir ve ehliyetin alınma süresi farklı olur. Şimdi, “Ehliyete el koyma süresi kaç yıldır?” sorusuna cevap verelim. 

Ehliyet El Koyma Süreleri Ne Kadar?

Ehliyet el koyma süreleri, bu duruma sebebiyet veren olayla ilgilidir. Bazen kısa, bazen uzun süreli el koyma durumları mevcutken ehliyetin iptal edilme ihtimali de vardır. Sebeplerine göre ehliyete el koyma süreleri ise şöyle:

  1. Alkollü Araç Kullanmak

Bir sürücünün alkollü araç kullandığı tespit edildiğinde ilk seferde ehliyetine 6 aylığına el konulur. İkinci tespitte 2 yıl, üçüncü tespitte ise 5 yıllık bir el koyma süresi vardır. Dördüncü ve sonraki her yakalanma için de 5 yıllık el koyma süresi uygulanır. 

  1. 5 Kez Hız Sınırı Cezası Yemek

Hız sınırını aşan kişilere normal şartlarda para cezası kesilir; fakat bu cezayı 5 kez yemek, ehliyete el konulmasına yol açar. 1 yıl içinde 5 kez hız sınırı cezası yiyen sürücülerin ehliyetine 1 yıl süre ile el konulur. 

  1. Stajyer Ehliyetle Ceza Yemek

Ülkemizde uzun zamandır stajyer ehliyet uygulaması mevcut ve stajyer ehliyetle kural ihlali yapmak, normal ehliyete göre daha yüksek cezalara tabi tutuluyor. 2 yıllık stajyerlik döneminde ceza yiyen sürücü adaylarının ehliyetine, yaptıkları kural ihlaline göre değişen sürelerle el konulabilir. 

  1. Ölümlü Kazaya Karışmak

Trafik kazası yapmak ehliyete el koyma nedenleri arasında değildir; fakat bu kazanın bir ölüme yol açması, ehliyetin de alınmasına neden olur. Doğrudan bir ölüme sebebiyet veren veya ölümle sonuçlanan bir kazaya karışıp kusurlu bulunan sürücülerin ehliyetine 1 yıllığına el konulur. 

  1. Uyuşturucu Etkisinde Trafiğe Çıkmak

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmak, en yüksek trafik cezalarının uygulandığı ihlallerden biridir. Para cezası da yüksek olan uyuşturucu kullanarak trafiğe çıkma durumu, ehliyete 5 yıl süre ile el konulmasına neden olur. 

  1. Trafik Güvenliğini Riske Atmak

Listedeki sebeplerden herhangi biri gerçekleşmese de ehliyete el konulabilir. Sürücünün trafikteki davranışlarında problem gören trafik polisleri, sürücü hakkında işlem yaparak ehliyetine el konulması sürecini başlatabilir. Şoförün psikolojik açıdan şüpheli davranması veya hastalanmış olması gibi durumlarda da ehliyetin alınması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda süre, ehliyetin alınma sebebine göre belirlenir. 

  1. Ceza Puanını Doldurmak

Ceza puanını doldurma sonucu ehliyete el koyma süresi 2 aydan başlarken ehliyetin iptali de söz konusu olabilir. Her trafik cezasıyla birlikte sürücünün ehliyetine bir de ceza puanı yansıtılır. Yansıtılacak puan, cezanın konusuna göre değişir. Bu ceza puanı 1 yıl içinde 100’e ulaşırsa ehliyete 2 ay el konulur. Aynı yıl içinde 100 puana ikinci kez ulaşıldığında 4 ay el konulma süresi vardır. Üçüncü kez ulaşıldığında ise ehliyet iptal edilir ve geri verilmez.

Ehliyete El Konulunca Ne Olur?

Ehliyete el konulması, sürücünün yaptığı ihlalleri tekrarlamamasını sağlamak adına verilen bir cezadır. Para cezaları ile uyarılan sürücüler, ağır kusurlu davranışlar sergilediklerinde bu ceza ile karşılaşırlar. Ehliyetine el konulan sürücü ise ehliyetini geri alana kadar şoför olarak trafiğe çıkamaz. 

El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?

el-konulan-ehliyet-nasil-geri-alinir

El konulan ehliyeti geri almak için normal şartlarda bir işlem yapılması gerekmez. Çünkü ehliyeti el koyma süresi bitmeden önce almak pek mümkün değildir. Örneğin ehliyete 1 yıl süre ile el konulmuşsa sürücünün ehliyeti geri alabilmesi için 1 yıl beklemesi gerekir. Süre dolduğunda yapılacak işlemler ise duruma göre değişir. 

 

Alkollü veya uyuşturucu etkisinde trafiğe çıktığı için ehliyeti alınan sürücülerden, psikoteknik ya da psikiyatrik değerlendirme istenir. Sürücünün bu değerlendirmesinin olumlu sonuçlanması ve ilgili beklenin trafik şube müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir. Bazı durumlarda ise sağlık raporu talep edilir. Sağlık raporu, sürücünün trafiğe çıkmasını engelleyecek bir sağlık problemi olmadığını göstermelidir. Aksi halde ehliyet geri verilmez.

 

Bir diğer önemli nokta da trafik cezasını ödemiş olmaktır. Ehliyete el koyma sebepleri aynı zamanda trafik cezası için de sebeptir. Bu nedenle sürücülere para cezası da kesilir. Ehliyetin geri alınabilmesi için de bu cezanın ödenmiş olması gerekir. El koyma süresi dolduğunda, trafik cezası ödendiğinde ve talep edilen belgeler teslim edildiğinde sürücünün ehliyeti geri verilir. 

Ehliyete El Koymaya İtiraz Nasıl Yapılır?

El konulan ehliyeti süre dolmadan geri alabilmenin tek yolu, karara hukuki yollarla itiraz etmektir. Ehliyete hatalı kararlar veya yanlış anlaşılmalar sonucunda el konulmuş olabilir. Böyle bir durum mevcutsa karara itiraz edilir ve inceleme sonrası sürücünün haklı olduğuna karar verilirse el koyma süresi dolmadan sürücü belgesi sahibine teslim edilir.

Ehliyete El Koyma İtiraz Süresi Ne Kadar?

Ehliyete el koyma itiraz süresi, 15 gün ile 1 ay arasındadır. İtirazın bu süreler içerisinde yasal yollarla yapılması gerekir. İtiraz süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmaz ve ehliyetin geri verilmesi için el koyma süresinin dolması beklenir. 

Ehliyeti Geri Almak İçin Nereye Dilekçe Verilir?

El konulan ehliyeti geri almak için trafik şube müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Sürücü, yaşadığı bölgedeki en yakın trafik şube müdürlüğüne giderek dilekçesini verebilir. Söz konusu dilekçe ise çoğu zaman şubelerde bulunur. Hazır dilekçenin doldurulup yetkili memura teslim edilmesinin ardından işlem yapılır. 

Ehliyeti Geri Alırken Para Ödenir mi?

El konulan ehliyeti geri alırken para ödemek gerekmez. Çünkü para cezası, el koyma uygulamasının haricinde kesilir. Yani ehliyeti geri almak için ödenmesi gereken tek ücret, olayla ilgili trafik cezasıdır. 1 ay içinde yapılan ödemelere uygulanan %25’lik indirim de bu durumda geçerlidir. Ehliyeti geri almak için daha düşük ceza ödemek isteyen sürücüler, ceza kesildikten sonraki 1 ay içinde ödemeyi yapmalıdır. 

 

Ehliyete el konulmasına sebep olan cezalar ve diğer tüm trafik cezaları ile ilgili güncel tutarları “Trafik Cezaları” sayfamızdan öğrenebilirsiniz.